23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Αρχική Αυτοκίνητα Οδήγηση στη ΛΕΑ: Η κακή συνήθεια των οδηγών και τα πρόστιμα που...

Οδήγηση στη ΛΕΑ: Η κακή συνήθεια των οδηγών και τα πρόστιμα που επισύρει

363
Σόκαρε το χτεσινό βίντεο με την στιγμή του θανατηφόρου τροχαίου στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας όταν αυτοκίνητο συγκρούστηκε με ΙΧ που είχε σταματήσει στη ΛΕΑ. Το τραγικό αυτό τροχαίο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 59χρονου οδηγού του οχήματος που είχε σταματήσει στη ΛΕΑ.

Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. (Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας), η οδήγηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης απαγορεύεται σε όλα τα οχήματα, εκτός από αυτά που χρησιμοποιούνται σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης (ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική,Τροχαία, ειδικά οχήματα οδικής ασφάλειας και συντήρησης των αυτοκινητόδρομων και οδών ταχείας κυκλοφορίας). Η στάση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση που το αυτοκίνητό έχει πάθει βλάβη, σε έκτακτη ανάγκη (αδιαθεσία κτλ.) και αν ζητηθεί από την Τροχαία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στατιστικές, μία στις δέκα συγκρούσεις προκαλούνται από αυτοκίνητα σταματημένα στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης.

Όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, οι οδηγοί που χρησιμοποιούν με οποιονδήποτε τρόπο την Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, έστω και για ελάχιστο χρόνο, όπως για παράδειγμα να προσπεράσουν προπορευόμενα οχήματα, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για εξήντα ημέρες, καθώς και με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ. Μάλιστα, σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα έξι μηνών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της

Στην περίπτωση βλάβης του αυτοκινήτου που χρειάζεται άμεση στάθμευση σε Λ.Ε.Α., οι οδηγοί πρέπει να έχουν αναμμένα τα αλάρμ και να παρκάρουν όσο πιο δεξιά μπορούν, κοντά σε συσκευές επείγουσας ειδοποίησης. Καλούνται να μην μένουν ποτέ μέσα στο όχημα και να βγαίνουν πάντα από την δεξιά πόρτα του συνοδηγού, ενώ σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες πρέπει να περνούν το στηθαίο ασφαλείας και να στέκονται πίσω του. Η τροχαία προειδοποιεί τους οδηγούς να μην σταματούν ποτέ σε Λ.Ε.Α, για μελέτη κάποιου οδικού χάρτη, για να δουν τη θέα ή για να μιλήσουν στο τηλέφωνο, ενώ παράλληλα συνιστά να μην περπατούν ποτέ στη λωρίδα.