Μικρότερες εισφορές για 220.000 γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς

94

Πώς η περικοπή των εισφορών επικούρησης για τους μισθωτούς δημιουργεί νέα δεδομένα σε αυτοαπασχολούμενους. Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία «κόβει» τις ελπίδες για περαιτέρω ελάφρυνση επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Ρούλα Σαλούρου

Μόλις 220.000 από τους συνολικά 1,2 εκατ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες θα δουν, από την 1η Ιουνίου, μείωση εισφορών.

Η μείωση είναι 7,14%, επί των ποσών που καταβάλλουν όμως μόνο για επικούρηση. Συνεπώς, η μείωση αφορά κυρίως γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αρτοποιούς.  Να σημειωθεί ότι βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, οι ασφαλιστικές εισφορές για την επικούρηση θα έχουν την τελευταία μείωσή τους την 1η Ιουνίου 2022, ώστε να επανέλθουν στα προ μνημονίου επίπεδα. Αυτό για τους πάνω από 2 εκατ. μισθωτούς αντιστοιχεί σε μείωση 0,5% ποσοστιαία μονάδα, που  επιμερίζεται 0,25% για τον εργαζόμενο και 0,25% για τον εργοδότη.

Όπως όμως επεσήμανε, μιλώντας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, η μείωση εισφορών αφορά και 220.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που θα δουν μια σημαντική ελάφρυνση, της τάξης του 7,14%.  Βέβαια, ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για την παρουσία του στο ΔΣ, για άλλη μια φορά, επανέλαβε την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, με περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους αλλά και επιδότηση του υπέρογκου κόστους ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης είναι περίπου 220.000 ασφαλισμένοι μέχρι το 2016 στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και ειδικότερα μηχανικοί του πρ. ΤΣΜΕΔΕ, γιατροί – υγειονομικοί του πρ. ΤΣΑΥ, δικηγόροι Αθηνών του πρ. ΤΑΝ, δικηγόροι στην υπόλοιπη Ελλάδα, πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, αρτοποιοί καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες που οικειοθελώς είχαν επιλέξει και επικούρηση. Αυτοί, από τον επόμενο κιόλας μήνα, θα κληθούν να καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές και συγκεκριμένα:

Όσοι έχουν επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, από  42 ευρώ τον μήνα που είναι σήμερα, θα καταβάλλουν εισφορά μειωμένη στα 39 ευρώ. Όσοι έχουν επιλέξει τη 2η ασφαλιστική κατηγορία, από 51 ευρώ τον μήνα, θα δουν την η εισφορά τους να διαμορφώνεται σε 47 ευρώ. Τέλος, όσοι βρίσκονται στην 3η κατηγορία για επικουρική ασφάλιση, από 61 ευρώ τον μήνα έως το τέλος Μαΐου, η εισφορά θα μειωθεί σε 56 ευρώ.

Η μείωση αυτή ισχύει και για τους  νέους, που από  1η Ιανουαρίου 2022 εντάσσονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του νεοσύστατου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Να σημειωθεί ότι για τους μισθωτούς, η μείωση που επίσης ισχύει από την 1η Ιουνίου και εφεξής οδηγεί την επαναφορά των εισφορών για επικουρική ασφάλιση στο 6%, με τους εργοδότες να καταβάλλουν το μισό, ήτοι 3%  έναντι 3,25%, και αντίστοιχα τους εργαζόμενους να πληρώνουν το υπόλοιπο 3% (από 3,25% σήμερα). Οι ασφαλιστικές εισφορές για την επικουρική ασφάλιση στο ΕΤΕΑΕΠ που εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ αυξήθηκαν το 2016 με τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου από 3% για εργοδότες και 3% για εργαζόμενους, σε 3,5% και 3,5% αντίστοιχα, για μία τριετία, από την 1η Ιουνίου 2016 έως και τις 31 Μαΐου 2019. Στη συνέχεια, από την 1η Ιουνίου του 2019 ξεκίνησε η αποκλιμάκωσή τους, προκειμένου να επανέλθουν στο 3% + 3% από την 1η Ιουνίου 2022.

Η κυβέρνηση έχει κάνει λόγο για συνολική μείωση των εισφορών, έως το 2023, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Εφόσον συμπεριληφθεί η τελευταία αυτή μείωση, στις προηγούμενες δύο, που αφορούσαν τις εισφορές για κύρια ασφάλιση, τότε απομένουν 0,6 ποσοστιαίες μονάδες για να υλοποιηθεί η δέσμευση.

Βέβαια, η δραματική αύξηση των τιμών σε ενέργεια και προϊόντα, αλλά και η αδυναμία καταβολής εισφορών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων του ΕΦΚΑ, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για νέα μείωση εισφορών. Κάτι που περιέγραψε άλλωστε και ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, στην πρόσφατη τοποθέτησή του στο συνέδριο των Δελφών.