Γνωμοδότηση-σταθμός του Ευρωδικαστηρίου: Δικαίωμα αποζημίωσης λόγω ρύπανσης έχουν οι Ευρωπαίοι

141

Μια κυβέρνηση μπορεί να αποσείσει τις ευθύνες της, πάντως, εάν αποδείξει ότι τα όρια ρύπανσης θα είχαν παραβιαστεί, παρά την ύπαρξη επαρκούς σχεδίου για τη διασφάλιση της ποιότητας του αέρα.

Οι πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να μηνύσουν τις κυβερνήσεις τους και να διεκδικήσουν οικονομική αποζημίωση, εάν η υπέρβαση των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης βλάψει την υγεία τους, δήλωσε σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με το Reuters.

Η γνώμη της δικαστικού ακολουθεί σειρά αποφάσεων του Δικαστηρίου τα τελευταία χρόνια, που έχουν κρίνει ένοχες για υπερβολική ατμοσφαιρική ρύπανση δέκα ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Πολωνία, η Ιταλία και η Ρουμανία. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου έχει καθίσει και η Ελλάδα.

«Η γενική εισαγγελέας, Τζούλιαν Κόκοτ, θεωρεί ότι, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, η παραβίαση των ορίων για την προστασία της ποιότητας του αέρα μπορεί να οδηγήσει σε δικαίωμα αποζημίωσης από το κράτος», ανέφερε το Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Η Κόκοτ πρόσθεσε ότι συχνά οι φτωχότερες κοινότητες ζουν και εργάζονται σε περιοχές με υψηλή ρύπανση και ως εκ τούτου χρειάζονται επιπλέον δικαστική προστασία.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι όσοι ζητούν αποζημίωση θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι η βλάβη στην υγεία τους προκλήθηκε απευθείας από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Επίσης, μια κυβέρνηση μπορεί να αποσείσει τις ευθύνες της εάν αποδείξει ότι τα όρια ρύπανσης θα είχαν παραβιαστεί, παρά την ύπαρξη επαρκούς σχεδίου για τη διασφάλιση της ποιότητας του αέρα.

Οι δικαστικές γνωμοδοτήσεις της ΕΕ δεν είναι δεσμευτικές, αλλά το δικαστήριο συνήθως συμφωνεί μαζί τους.

Η εν λόγω γνωμοδότηση προέκυψε από μήνυση Παριζιάνου εναντίον της γαλλικής κυβέρνησης, που ζητούσε αποζημίωση 21 εκατ. ευρώ επικαλούμενος βλάβη στην υγεία του εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δεδομένου μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε με τα ευρωπαϊκά όρια.

Δικαστήριο των Βερσαλλιών, που εκδίκασε την υπόθεση, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο να διευκρινίσει εάν στοιχειοθετείται δικαίωμα διεκδίκησης τέτοιας αποζημίωσης.

Το Παρίσι παραβίασε τα όρια της ΕΕ για τη ρύπανση από διοξείδιο του αζώτου μεταξύ 2010 και 2020, σύμφωνα με προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις.

Σε μια προσπάθεια μείωσης των πρόωρων θανάτων που σχετίζονται με τον βρώμικο αέρα, η ΕΕ θα προτείνει φέτος αναβάθμιση των ορίων ρύπανσης ευθυγραμμίζοντάς τα με τους αυστηρότερους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.