Ηλεκτρονικά η λύση συμφώνου συμβίωσης (Σχέδιο Νόμου)

106

Την δυνατότητα δυνατότητα λύσης του συμφώνου συμβίωσης και με ηλεκτρονικά μέσα προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου του Υπ. Δικαιοσύνης που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα, με τη σχετική διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα λύσης του συμφώνου συμβίωσης και με ηλεκτρονικά μέσα και συγκεκριμένα με συμβολαιογραφικό έγγραφο κατόπιν κοινής ψηφιακής δήλωσης των μερών, κατ’ αντιστοιχία με τη σχετική διαδικασία για το συναινετικό διαζύγιο.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η αξιολογούμενη διάταξη κρίνεται αναγκαία για την ενιαία και ομοιόμορφη ρύθμιση της λύσης του συμφώνου συμβίωσης με ηλεκτρονικά μέσα, όπως ισχύει και για το συναινετικό διαζύγιο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι – συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης και να διαθέτουν τις ίδιες δυνατότητες με τους αντίστοιχους έγγαμους, που επιθυμούν να λύσουν τον γάμο τους.

Αναλυτικά το άρθρο 7 προβλέπει:

Στο άρθρο 7 του ν. 4356/2015 (Α’ 181) επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. α’ της παρ. 1 προστίθεται η δυνατότητα λύσης του συμφώνου συμβίωσης με ηλεκτρονικά μέσα, β) στην παρ. 2 προστίθεται η δυνατότητα ενημέρωσης του ληξιαρχείου για τη λύση του συμφώνου συμβίωσης με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και το άρθρο 7 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 7 Λύση

1. Το σύμφωνο συμβίωσης λύνεται: α) με συμφωνία των μερών, που γίνεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο, είτε αυτοπροσώπως είτε κατόπιν κοινής ψηφιακής δήλωσης που υποβάλλεται από τα μέρη, χωρίς να απαιτείται η παρουσία ή η ψηφιακή σύμπραξη πληρεξούσιου δικηγόρου, αντίστοιχα, για καθέναν από αυτούς, β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον έχει επιδοθεί προηγουμένως με δικαστικό επιμελητή πρόσκληση για συναινετική λύση στο άλλο μέρος και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση και γ) αυτοδικαίως, αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών.

2. Η λύση του συμφώνου συμβίωσης ισχύει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου, που περιέχει τη συμφωνία ή τη μονομερή δήλωση, στο ληξίαρχο όπου έχει καταχωριστεί και η σύστασή του ή με ενημέρωση του ληξιαρχείου με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

3. Για τη διατροφή μετά τη λύση του συμφώνου εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για τη διατροφή μετά το διαζύγιο, εκτός αν τα μέρη παραιτηθούν από το σχετικό δικαίωμα κατά την κατάρτιση του συμφώνου.»