Φυλάκιση 18 μηνών για ρύπανση περιβάλλοντος

171

Για ρύπανση περιβάλλοντος κατηγορείται 35χρονος, ο οποίος επρόκειτο να δικαστεί προχθές από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων.

Πρόκειται για την έφεση που είχε ασκήσει ο 35χρονος κατά της απόφασης που έλαβε τον Οκτώβριο του 2021 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, με την οποία κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών με τριετή αναστολή.

Η έφεση επρόκειτο να εκδικαστεί προχθές από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ωστόσο ο 35χρονος κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε και έτσι απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτη. Ως εκ τούτου ο 35χρονος διατηρεί την πρωτόδικη ποινή των 18 μηνών φυλάκιση που του έχει επιβληθεί.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 35χρονος μαζί με 68χρονο (ο πρώτος ήταν ιδιοκτήτης επιχείρησης και ο δεύτερος υπεύθυνος αυτής) το χρονικό διάστημα από τον Μάιο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2016 κατελήφθησαν να λειτουργούν και να έχουν εγκαταστήσει επί της Ρόδου – Λίνδου, επιχείρηση αποθήκευσης στερεών και μη αποβλήτων σε έκταση δύο στρεμμάτων.

Την επιχείρηση λειτουργούσαν χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση και αποθήκευαν απόβλητα, όπως ελαστικά στο τέλος κύκλου ζωής τους, απορριπτόμενο ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ανάμεικτα μέταλλα και άλλα σε μη κατάλληλα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Με τον τρόπο αυτό κατηγορούνται ότι προκάλεσαν τη ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, καθώς από τη μακρόχρονη εναπόθεση των αποβλήτων σε ακατάλληλους χώρους διαταράχθηκε η οικολογική ισορροπία της περιοχής και η ποιότητα ζωής και υγείας των περιοίκων και των λοιπών ζωντανών οργανισμών, το περιβάλλον δε κατέστη στην περιοχή εκείνη ακατάλληλο για τις επιθυμητές χρήσεις του.