Νοσοκόμα κρίθηκε ένοχη για το θάνατο ασθενούς μετά τη χορήγηση λάθος ενδοφλέβιου φαρμάκου

147

Μια πρώην νοσοκόμα του Τενεσί κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο μιας ασθενούς που έλαβε κατά λάθος λάθος φαρμακευτική αγωγή.

Η Ραντόντα Βόγκ, 37 ετών, κρίθηκε ένοχη την Παρασκευή (26/3) για εγκληματική αμέλεια μιας ενήλικης με αναπηρία σε μια υπόθεση που έχει τραβήξει την προσοχή των υποστηρικτών της ασφάλειας των ασθενών και των οργανώσεων νοσηλευτών στις ΗΠΑ.

Η Βόγκ έκανε ένεση το παραλυτικό φάρμακο vecuronium στην 75χρονη Τσαρνέλ Μέρφι αντί για το ηρεμιστικό Versed στις 26 Δεκεμβρίου 2017. Η πρώην νοσοκόμα παραδέχτηκε ότι έκανε πολλά λάθη εκείνη την ημέρα, αλλά ο δικηγόρος υπεράσπισης της υποστήριξε ότι η εν μέρει για το λάθος ευθυνόταν και τα συστημικά προβλήματα στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημιακού νοσοκομείο Βεντερμπίλτ.

Δεκάδες νοσοκόμες έφτασαν το πρωί της Παρασκευής (26/3) έξω από το δικαστήριο περιμένοντας την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Η 37χρονη ήταν ήρεμη μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, αλλά αρκετές από τις νοσοκόμες που ήταν στο δικαστήριο δάκρυσαν.

Σε συνέντευξη μετά την ετυμηγορία, η Βόγκ είπε ότι ένιωθε ανακούφιση με την απόφαση των δικαστών μετά από 4 1/2 χρόνια και ελπίζει ότι και η οικογένεια της Μέρφι θα ανακουφιστεί επίσης.

Η Μέρφι είχε εισαχθεί στη νευρολογική μονάδα εντατικής θεραπείας στις 24 Δεκεμβρίου 2017, μετά από εγκεφαλική αιμορραγία. Δύο μέρες αργότερα, οι γιατροί που προσπαθούσαν να προσδιορίσουν την αιτία της αιμορραγίας διέταξαν μια τομογραφία PET για να ελέγξουν αν έχει καρκίνο. Η Μέρφι ήταν κλειστοφοβική και της στενογραφήθηκε Versed για το άγχος της, σύμφωνα με μαρτυρία. Όταν η Βόγκ δεν μπόρεσε να βρει το Versed σε ένα αυτόματο ντουλάπι χορήγησης ναρκωτικών, χρησιμοποίησε μια «παράκαμψη» και κατά λάθος άρπαξε vecuronium.

Ένας ειδικός μάρτυρας της πολιτείας υποστήριξε ότι η Βόγκ παραβίασε το πρότυπο περίθαλψης που αναμενόταν από τις νοσοκόμες. Εκτός από το ότι άρπαξε το λάθος φάρμακο, δεν κατάφερε να διαβάσει το όνομα του φαρμάκου, δεν παρατήρησε την κόκκινη προειδοποίηση στο πάνω μέρος του φαρμάκου και δεν έμεινε με την ασθενή για να ελέγξει για ανεπιθύμητη ενέργεια, είπε η νοσοκόμα Ντόνα Τζόουνς.

Η Λεάνα Κράφτ, εκπαιδευτικός νοσοκόμων στη μονάδα νευρο-ΜΕΘ όπου εργαζόταν η Βόγκ, κατέθεσε ότι ήταν σύνηθες για τις νοσοκόμες εκείνη την εποχή να παρακάμπτουν το σύστημα για να πάρουν φάρμακα. Το νοσοκομείο είχε πρόσφατα ενημερώσει ένα σύστημα ηλεκτρονικών αρχείων, το οποίο οδήγησε σε καθυστερήσεις στην ανάκτηση φαρμάκων από τα ντουλάπια αυτόματης χορήγησης φαρμάκων. Επίσης, δεν υπήρχε σαρωτής στην περιοχή απεικόνισης ώστε η Βόγκ να σαρώνει το φάρμακο με το βραχιόλι ταυτότητας του ασθενούς.

Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας ασθενών Μπρούς Λάμπερτ, σε μια συνέντευξη πριν από την ετυμηγορία, είπε ότι ήταν εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι η Βόγκ διώκεται ποινικά για ιατρικό λάθος.

«Αυτό όχι μόνο θα κάνει τις νοσοκόμες και τους γιατρούς να μην αναφέρουν λάθη στη φαρμακευτική αγωγή, αλλά θα αναγκάσει τους νοσηλευτές να εγκαταλείψουν το επάγγελμα», δήλωσε ο Λάμπερτ, διευθυντής του Κέντρου Επικοινωνίας και Υγείας στο Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν.

Πριν από την καταδίκη, η Βόγκ είπε ότι δεν μετάνιωσε που παραδέχτηκε το λάθος της. Ένιωθε ότι ήταν αποδιοπομπαίος τράγος όταν το Βάντερμπιλτ έγινε αντικείμενο αιφνιδιαστικής επιθεώρησης από τα Κέντρα Υπηρεσιών Medicare και Medicaid.

Οι εισαγγελείς μιλώντας για την ετυμηγορία είπαν πως αυτή δε θα οδηγούσε σε περαιτέρω ποινικοποίηση των ιατρικών λαθών.

Η Τζάνι Χάρβει Γκάρνερ, η οποία ίδρυσε τον οργανισμό υποστήριξης νοσηλευτών Show Me Your Stethoscope, διαφώνησε.

Η Γκάρνερ, η οποία βοήθησε στη συγκέντρωση χρημάτων για την υπεράσπιση της Βόγκ, είπε ότι οι απλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πόσο δύσκολη και αγχωτική μπορεί να είναι η δουλειά μιας νοσοκόμας. Είπε ότι τα λάθη είναι κοινά και αυτό που συνέβη στην Βόγκ θα μπορούσε να είχε συμβεί σε οποιονδήποτε.

Η ακρόαση της ποινής έχει προγραμματιστεί για τις 13 Μαΐου. Η Βόγκ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από τρία έως έξι χρόνια για την καταδίκη για βαριά αμέλεια και ένα έως δύο χρόνια για την καταδίκη για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Η Βόγκ έμεινε ελεύθερη με εγγύηση και παραμένει ελεύθερη μέχρι την καταδίκη της.

Είπε ότι δεν είχε εξετάσει αν θα ασκήσει έφεση.