Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας: Η μεταμέλεια μείωσε την ποινή σε 1,5 χρόνο

123

Σε 1,5 χρόνο με 3ετή αναστολή καταδίκασε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας έναν 44χρονο για επικίνδυνη σωματική βλάβη με κίνδυνο για τη ζωή του παθόντα, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Ο 44χρονος αφού τράκαρε από πίσω το αυτοκίνητο ενός πρωτοξαδέλφου του πατέρα του, του έκλεισε το δρόμο, βγήκε από το αμάξι με ένα σκοπευτικό όπλο και άρχισε στα… πιστολίδια τον συγγενή του μες στο μεσημέρι στις 20 Ιουλίου 2014, έξω από το νεκροταφείο του Ασπροχώματος. Πρωτόδικα, ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί σε 11 χρόνια κάθειρξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Χθες, ωστόσο, ο παθών ήρθε στο δικαστήριο και αναθεώρησε όλα όσα είχε πει κατά την προδικασία, αλλά και το 2018 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κυπαρισσίας, αποδίδοντας ό,τι έγινε στην… κακιά ώρα. Αφότου είπε πούλησαν τα κτήματα στη Σπερχογεία και δεν τσακώνονται πια με τα αδέλφια του κατηγορουμένου, οι οικογένειες συμφιλιώθηκαν και ζουν χωρίς ενοχλήσεις 8 χρόνια, γι’ αυτό και δεν θέλει να δικαστεί ο συγγενής του. Όσο για τα τρία τραύματα στο χέρι, το μηρό και την πατούσα από τις 7 σφαίρες που έριξε ο κατηγορούμενος προς τη μεριά του -ενώ αυτός είχε ταμπουρωθεί πίσω από τη δεξιά πόρτα του αγροτικού του- είπε στο δικαστήριο πως δεν… έπαθε τίποτα και αυτά τυχαίνουν! Στο σημείο, όπως κατέθεσε αστυνομικός, βρέθηκε και ένα κάλυκας των 9mm, που δεν ήταν από το 22άρι ημιαυτόματο πιστόλι του κατηγορουμένου. Ωστόσο, ο παθών αρνήθηκε ότι είχε όπλο και άνοιξε πυρ.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: ΘΕΩΡΗΣΕ ΟΤΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΝ

Ο κατηγορούμενος στην απολογία του υποστήριξε ότι πήγαινε για σκοποβολή και γι’ αυτό κουβαλούσε μαζί του το πιστόλι του, για το οποίο είχε σκοπευτική άδεια κατοχής, ενώ ήταν μέλος σκοπευτικού συλλόγου από το 2008. Μετανιωμένος, ισχυρίστηκε πως ήθελε να φοβίσει το συγγενή του, γιατί νόμισε πως κρατούσε κάτι στα χέρια του, που μπορεί να ήταν και όπλο και θεώρησε ότι απειλούνταν. Ακόμα, ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως είχε τη σκοπευτική δεινότητα να σκοτώσει τον παθόντα, αλλά δεν είχε τέτοια πρόθεση.

Η εισαγγελέας ζήτησε τη μεταβολή της αρχικής κατηγορίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη με κίνδυνο για τη ζωή του παθόντα, καθώς -σύμφωνα με το σκεπτικό της- ο κατηγορούμενος αν και είχε τις σκοπευτικές ικανότητες και η απόσταση που τους χώριζε ήταν μικρή, δεν σκότωσε το συγγενή του, γιατί δεν είχε την πρόθεση να τον σκοτώσει. Τη μετατροπή της κατηγορίας αποφάσισε τελικά ομόφωνα το δικαστήριο, ενώ από το πρωτοβάθμιο της Κυπαρισσίας είχαν ήδη αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, που συνέβαλαν να μειωθεί κι άλλο η ποινή του.