Καταδίκη για τον Κρητικό με τον εκρηκτικό μηχανισμό σε πάρκο στη Σκωτία

159

Σχεδόν ένα μήνα μετά την πλήρη ομολογία του για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού με ενσωματωμένα καρφιά μέσα σε μία κούτα, την οποία είχε αφήσει στο πολυσύχναστο πάρκο του Εδιμβούργου Princes Street Gardens, τον Ιανουάριο του 2018, ο 35χρονος κρητικός Ν. Κ. (τα στοιχεία του και η φωτογραφία του έχουν δημοσιοποιηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα Police Scotland) καταδικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Εδιμβούργου σε ποινή φυλάκισης 8 ετών και 4 μηνών. Μία απόφαση που σχολίασε με μεγάλη ικανοποίηση ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Μονάδας της Αστυνομίας της Σκωτίας.

«Η καταδίκη του Ν. Κ. είναι το επιστέγασμα μιας τετραετούς έρευνας» τόνισε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην στενή και καλή συνεργασία Βρετανών στελεχών της Αντιτρομοκρατικής με συναδέλφους τους από την Ευρώπη και την Αμερική.

Όπως είχε γράψει η «Π», ο μηχανισμός είχε εξουδετερωθεί από κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, καθώς έγινε αντιληπτός από φύλακα του πάρκου. Μάλιστα στο εσωτερικό της κούτας αναγραφόταν “f**k you all”.

Ο 35χρονος, πρώην καθαριστής στο Granton Road, εγκαταστάθηκε στη Σκωτία το 2013. Συνελήφθη τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου, στο North Bridge. Στο δικαστήριο ναι μεν παραδέχτηκε ότι εκείνος άφησε στο πάρκο τον εκρηκτικό μηχανισμό, ισχυρίζεται ωστόσο ότι δεν είχε ρυθμιστεί να εκραγεί και ότι η πρόθεση του δεν ήταν να προκαλέσει κακό με τραυματισμούς αλλά να αναστατώσει.

Ένα μήνα μετά τον εντοπισμό της συσκευής επικοινώνησε με έναν δημοσιογράφο εφημερίδας στέλνοντας μια σχετική φωτογραφία ενώ αυτοπροσδιορίστηκε ως «εραστής της μηδενιστικής αντιπολιτικής βίας». Οι διωκτικές Αρχές φέρεται να έφτασαν στα ίχνη του από DNA που βρέθηκε σε μονωτική ταινία στον αυτοσχέδιο μηχανισμό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο δικαστήριο ο 35χρονος φέρεται τον Φεβρουάριο του 2018 να έστειλε ένα email σε ρεπόρτερ εφημερίδας με αναγραφόμενο αποστολέα «Διεθνής τρομοκρατική ομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο». Σε αυτό περιείχε έναν σύνδεσμο προς έναν οικολογικό εξτρεμιστικό ιστότοπο όπου ανέλαβε ανώνυμα την ευθύνη. Υπέγραψε ως «Misanthropos Cacogen» και ισχυρίστηκε ότι ήταν μέλος της «Διεθνούς Τρομοκρατικής Μαφίας».