Κάθειρξη 38 ετών σε 52χρονο από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου

94

Συνολική ποινή κάθειρξης 38 ετών και φυλάκιση ενός μηνός επιβλήθηκε χθες από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου σε 52χρονο αλλοδαπό Συριακής καταγωγής, ο οποίος κατηγορείται για το ναυάγιο που προκλήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 ανοικτά της Κω και είχε ως αποτέλεσμα να πνιγεί ένα τρίχρονο αγόρι και να αγνοείται ένας άνδρας.

Ο 52χρονος αλλοδαπός που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ωστόσο δικάστηκε κανονικά ωσεί παρών, κατηγορείται για δύο αδικήματα:

• Μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών από την οποία επήλθε θάνατος
• Πρόκληση ναυαγίου από το οποίο επήλθε θάνατος.

Για αυτά, το δικαστήριο χθες, μετά και από πρόταση της κας Εισαγγελέως της έδρας, έκρινε ένοχο τον 52χρονο με το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτιών και του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 38 ετών και φυλάκιση ενός μηνός με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν για συνέργεια στα παραπάνω αδικήματα και παράνομη είσοδο στη χώρα και ένας 25χρονος Σύριος (επίσης απουσίαζε από τη δίκη) ο οποίος κρίθηκε ένοχος μόνο για παράνομη είσοδο στη χώρα και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 μηνών με τριετή αναστολή, και αθώος για τις λοιπές κατηγορίες που τον βάραιναν.

Στην αγόρευσή της η κα Εισαγγελέας μεταξύ άλλων επεσήμανε στο δικαστήριο ότι από την ακροαματική διαδικασία και την κατάθεση του μάρτυρα – λιμενικού αλλά και τις λοιπές καταθέσεις που οι αλλοδαποί μεταφερόμενοι είχαν δώσει, «στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες και αποδεικνύονται πλήρως, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι στη βάρκα,  με την οποία προκλήθηκε το ναυάγιο, επέβαιναν και μέλη της οικογένειας του κατηγορουμένου. Ήταν τόσο απεγνωσμένοι – είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός- που ο κίνδυνος (που διέτρεχαν και το γνώριζαν) αυτός δεν τους απέτρεψε», και ζήτησε από το δικαστήριο την ενοχή των κατηγορουμένων με το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτιών.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κω με το οποίο η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δίκη, όλα ξεκίνησαν περίπου στις πέντε παρά είκοσι τα ξημερώματα στις 23 Οκτωβρίου 2019 στη θαλάσσια περιοχή «Φωκάς» στην Κω. Εκεί έπλεε χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας μία λευκή φουσκωτή βάρκα μήκους 8 μέτρων στην οποία επέβαιναν 25 ενήλικες και έξι ανήλικοι. Καθώς στην περιοχή υπήρχε ομίχλη και ήταν σκοτεινά, το ταχύπλοο συγκρούστηκε με το πλωτό του Λιμενικού που εκτελούσε περιπολία με αποτέλεσμα οι επιβάτες του να βρεθούν στο νερό και να κινδυνεύσουν αφού δεν είχαν σωσίβιο και δεν γνώριζαν κολύμπι.

Οι αλλοδαποί περισυνελέγησαν  τελικά από τους λιμενικούς, όχι όμως όλοι αφού ένα μικρό παιδί που δεν είχε καν συμπληρώσει τα τρία χρόνια της ζωής του ανασύρθηκε νεκρό λόγω πνιγμού (σύμφωνα και με την ιατροδικαστική έκθεση) και ένας άνδρας αγνοείτο.

Ως χειριστής – κυβερνήτης του ταχύπλοου σκάφους συνελήφθη ο 52χρονος Σύριος και «βοηθός» ως το άτομο που ελάμβανε πληροφορίες με ηλεκτρονικά μέσα (κινητό τηλέφωνο) για τη θέση και την πορεία που έπρεπε να ακολουθήσουν, ο 25χρονος συμπατριώτης του, οι οποίοι και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.