Διεθνές Δικαστήριο: Πιθανή η έρευνα για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία

171

Ο εισαγγελέας του Καρίμ Χαν τόνισε οτι ισως χρειαστεί να ερευνήσει οποιαδήποτε πράξη γενοκτονίας, εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας ή εγκλήματος πολέμου

Το ενδεχόμενο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο(ΔΠΔ) να ερευνήσει για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας δήλωσε ο εισαγγελέας του Καρίμ Χαν.

“Παρακολουθώ στενά τις πρόσφατες εξελίξεις εντός και γύρω από την Ουκρανία με εντεινόμενη ανησυχία”, αναφέρει ο Χαν σε ανακοίνωσή του.

“Υπενθυμίζω σε όλες τις πλευρές που διεξάγουν εχθροπραξίες στο έδαφος της Ουκρανίας ότι το γραφείο μου μπορεί να ασκήσει τη δικαιοδοσία του και να ερευνήσει οποιαδήποτε πράξη γενοκτονίας, εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας ή εγκλήματος πολέμου που διαπράχθηκε εντός της Ουκρανίας”, προσθέτει ο Χαν στην ανακοίνωσή του.

Μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014 και τις μάχες που ακολούθησαν στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις, η Ουκρανία αποδέχθηκε τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στο έδαφός της από τον Φεβρουάριο του 2014.

Τον Δεκέμβριο του 2020, το γραφείο του εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι έχει λόγους να πιστεύει πως εγκλήματα πολέμου κι άλλα εγκλήματα διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.

Η προκαταρκτική εξέταση έκλεισε, αλλά ακόμη δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα στους δικαστές να ξεκινήσουν πλήρη έρευνα. Οι δικαστές οφείλουν να συμφωνήσουν προτού μπορέσει να ξεκινήσει έρευνα.

Τον περσινό Δεκέμβριο ο Χαν δήλωσε ότι δεν υπήρχε ενημέρωση σχετικά με την υπόθεση όταν ρωτήθηκε για την πρόοδο της έρευνας.

Η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και έχει αντιταχθεί στην έρευνα αυτή του διεθνούς δικαστηρίου.

Ωστόσο το ΔΠΔ μπορεί να ερευνήσει πιθανολογούμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο έδαφος της Ουκρανίας ασχέτως εθνικότητας των καταγγελλόμενων ως δραστών.