Αθώοι οι υπεύθυνοι του «Sea Diamond» για ρύπανση στη Σαντορίνη!

148

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και ο Δήμος δεν παραστάθηκαν ως πολιτική αγωγή στο δικαστήριο!

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Απαλλάχθηκαν σήμερα από το Α Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά ο εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου Louis Group Κωστάκης Λοΐζου και ο νόμιμος εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας που είναι υπεύθυνη για το κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond» το οποίο βυθίστηκε τον Απρίλιο του 2007 στη Σαντορίνη προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

Λίγο πριν συμπληρωθούν 15 χρόνια από το ναυάγιο, οι υπεύθυνοι της εταιρείας κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου, μετά από μήνυση του επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος Δημοσθένη Μπακόπουλου, καταγγέλλοντας πως το κουφάρι του πλοίου συνέχιζε να ρυπαίνει τη θαλάσσια περιοχή από το 2017 και μετά, όταν ο ίδιος ήταν διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κατηγορούμενοι κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τα αδικήματα της ρύπανσης και υποβάθμισης θαλασσίου περιβάλλοντος δια παραλείψεως.
Όμως αθωώθηκαν καθώς δεν προέκυψαν σε βάρος τους επιβαρυντικά στοιχεία.

Στη δίκη δεν παρέστησαν ο μηνυτής λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του, ούτε το Δημόσιο, μέσω του αρμόδιου γραφείου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ούτε ο Δήμος Σαντορίνης που είχαν παρασταθεί ως πολιτικώς ενάγοντες στη δίκη για τα αίτια και τις συνθήκες του ναυαγίου.

Ο ίδιος ο κ. Μπακόπουλος έστειλε μόλις χθες αίτημα να παρασταθούν το Ελληνικό Δημόσιο και ο Δήμος Θήρας ως πολιτικώς ενάγοντες, αλλά ήταν αργά…
«Προφανώς τα δάκρυα προς τους κατοίκους της Σαντορίνης ότι η Κυβέρνηση δήθεν κόπτεται για την ανέλκυση του Sea Diamond αποδείχθηκαν κροκοδείλια, ενώ οι συναφείς δηλώσεις των κκ Πλακιωτάκη – Κατσαφάδου κατέστησαν έπεα πτερόεντα» ανέφερε ο κ. Μπακόπουλος σε γραπτή του δήλωση στο newsbreak.gr μετά την απαλλακτική απόφαση.
Δεν έλαβαν υπόψη πραγματογνωμοσύνη του Εφετείου Πειραιά!

Ο μηνυτής καταγγέλλει, εξάλλου, πως το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του πραγματογνωμοσύνη του Εφετείου Πειραιά που έγινε το 2019 η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως το κουφάρι του «Sea Diamond» είχε ρυπάνει την θαλάσσια περιοχή.
«Η υπόθεση συνιστά πλήγμα για το κύρος της Δικαιοσύνης, διότι λίγα μόνο σκαλοπάτια πάνω από την αίθουσα, όπου έλαβε χώρα η σημερινή παρωδία δίκης, υπάρχει κατατεθειμένη πραγματογνωμοσύνη του 2019 διεξαχθείσα από πραγματογνώμονες που όρισε το Εφετείο Πειραιά.

Η πραγματογνωμοσύνη αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Sea Diamond ρυπαίνει, αφού πρώτα έκανε συγκεκριμένες μετρήσεις, που κατέδειξαν ποιες βλαβερές για τον άνθρωπο ουσίες εκλύονται από το ναυάγιο αυτό και σε ποιες συγκεκριμένες ποσότητες.
Όμως, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά δεν έκρινε αναγκαίο να καλέσει τους επιστήμονες αυτούς να καταθέσουν, διαμορφώνοντας ένα δικανικό γήπεδο που έφερνε προς μια μόνο πλευρά.

Ευτυχώς κατέθεσε ο εκπρόσωπος του ΕΛΚΕΘΕ, το οποίο αμείβεται από τους υπαίτιους για τις μετρήσεις που κάνει!!!!

Ενώ ήταν απόντες οι επιστήμονες που εμπιστεύτηκαν οι Εφέτες του Πειραιά», καταγγέλλει ο κ. Μπακόπουλος.