Λεκτικός εκφοβισμός σε βάρος ανηλίκου (ΜΠρΠειρ 1780/2021)

235

Λεκτικός εκφοβισμός σε βάρος ανηλίκου (ΜΠρΠειρ 1780/2021)

Παράνομη και υπαίτια προσβολή της προσωπικότητας εφήβου, στις ειδικότερες εκφάνσεις της ψυχικής του υγείας, της τιμής και της προσωπικής του ελευθερίας

 

Δεκτή έγινε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά αίτηση ασφαλιστικών μέτρων γονέων ανηλίκου τέκνου κατά γειτόνων τους, υποχρεώνοντας προσωρινά τους τελευταίους να απέχουν από κάθε προσβολή της προσωπικότητας του ανηλίκου τέκνου των αιτούντων (ΜΠρΠειρ 1780/2021).

Ειδικότερα, οι καθ’ ων η αίτηση γείτονες υποχρεώθηκαν να απέχουν από την εκτόξευση ύβρεων, με λόγια και έργα και απειλών κατά του ανηλίκου, καθώς και από οποιαδήποτε επικοινωνία με αυτό, τόσο δια ζώσης, λεκτική ή με χειρονομίες και νοήματα, όσο και μέσω τηλεφώνου, προφορικά ή με γραπτά μηνύματα ή μέσω διαδικτύου ή και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Επιπλέον, υποχρεώθηκαν προσωρινά να μην προσεγγίζουν τον ανήλικο σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων.

Με την γενόμενη δεκτή αίτησή τους, οι γονείς του ανηλίκου υποστήριξαν πως οι γείτονές τους στην ίδια πολυκατοικία έχουν προβεί επανειλημμένως σε εξυβρίσεις σε βάρος του ανήλικου τέκνο τους, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί φόβος και ανησυχία στο τελευταίο.

Το δικαστήριο αρχικά διαπίστωσε πως μεταξύ των γονέων του ανηλίκου και των γειτόνων τους οι σχέσεις έχουν διαταραχθεί και συχνά ξεσπούν επεισόδια και διαξιφισμοί, εκκρεμούν δε εκατέρωθεν εγκλήσεις για τα αδικήματα της εξύβρισης, της απειλής, της σωματικής βλάβης και της διατάραξης οικιακής ειρήνης.

Περαιτέρω, το δικαστήριο έκρινε κατά πιθανολόγηση ότι σε τακτική βάση λάμβαναν χώρα περιστατικά που εμπεριέχουν ειρωνεία, χλευασμό και εν γένει λεκτικό εκφοβισμό σε βάρος του ανηλίκου τέκνου των αιτούντων, με αποτέλεσμα ο έφηβος να διακατέχεται από αίσθημα φόβου, ανασφάλειας, εσωστρέφειας και μειονεξίας, υπήρξαν δε πολλές οι φορές που ζήτησε τη συνδρομή των γονέων του για να εξέλθει της κατοικίας του.

Πιθανολογήθηκε, συνεπώς, ότι οι καθ’ ων η αίτηση προσβάλλουν παρανόμως και υπαιτίως την προσωπικότητα του ανηλίκου τέκνου των αιτούντων, στις ειδικότερες εκφάνσεις της ψυχικής υγείας, της τιμής και της προσωπικής ελευθερίας, πιθανολογήθηκε δε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος να επαναληφθεί η παράνομη προσβολή της προσωπικότητας του τελευταίου και στο εγγύς μέλλον.

Απόσπασμα απόφασης

​Έτι περαιτέρω, πιθανολογείται ότι την ……-2020 και περί ώρα ….. μ.μ., κατά την επιστροφή του … στην οικία του και διερχόμενος έξωθεν του αναψυκτηρίου, ο δεύτερος των καθ’ ων εξήλθε του καταστήματος και προσκάλεσε το ανήλικο τέκνο των αιτούντων, φωνάζοντας το όνομα του, με ειρωνικό και περιπαικτικό ύφος …

Ο τελευταίος δεν απάντησε και έσπευσε να εισέλθει στην πολυκατοικία. Το περιστατικό επαναλήφθηκε την …-2020 και περί ώρα …. π.μ., οπότε ο δεύτερος των καθ’ ων η αίτηση, βλέποντας το ανήλικο τέκνο, φώναξε και πάλι το όνομα του τελευταίου, μία και μοναδική φορά …. με το ίδιο απαξιωτικό ύφος, πλην όμως, δεν το επανέλαβε και άλλη φορά, διότι ενημερώθηκε από πελάτη του καταστήματος ότι ο πρώτος των αιτούντων παρακολουθεί το συμβάν από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου.

Εξάλλου, η πρώτη των καθ’ ων η αίτηση, αν και γνωρίζει την έκρυθμη κατάσταση, που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ τους, δεν αποτρέπει τον υπάλληλο της από τις πιο πάνω προσβλητικές συμπεριφορές του, αντίθετα μάλιστα, και εκείνη συχνά κινείται προς το μέρος του ανηλίκου τέκνου των αιτούντων, υποστηρίζοντας και συνδράμοντας ψυχικά την υποτιμητική και κοροϊδευτική στάση του δεύτερου των καθ’ ων η αίτηση, χωρίς όμως, εκείνη να εκστομίζει κάποια προσβλητική φράση προς το τέκνο.

Έκτοτε και ιδίως κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα περιστατικά αυτά, που εμπεριέχουν ειρωνεία, χλευασμό και εν γένει λεκτικό εκφοβισμό σε βάρος του ανηλίκου τέκνου των αιτούντων, επαναλαμβάνονται σε τακτική βάση, με αποτέλεσμα ο έφηβος να διακατέχεται από αίσθημα φόβου, ανασφάλειας, εσωστρέφειας και μειονεξίας και δεν είναι λίγες οι φορές που ζητά τη συνδρομή των γονέων του για να εξέλθει της κατοικίας του. Οι αιτούντες έχουν ασκήσει κατά των καθ’ ων η αίτηση τη με ΑΒΜ : … έγκληση τους ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά (βλ. την έγκληση αυτή).

Με βάση τις παραπάνω παραδοχές, πιθανολογείται ότι με τη συμπεριφορά τους αυτή οι καθ’ ων η αίτηση προσβάλλουν παρανόμως και υπαιτίως την προσωπικότητα του ανηλίκου τέκνου των αιτούντων, στις ειδικότερες εκφάνσεις της ψυχικής υγείας, της τιμής και της προσωπικής ελευθερίας, πιθανολογείται δε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος να επαναληφθεί η παράνομη προσβολή της προσωπικότητας του τελευταίου και στο εγγύς μέλλον.

Δείτε ολόκληρη την απόφαση στο dsanet.gr.