Θα αποζημιωθεί Γερμανός που παρέμεινε 11 μήνες στη φυλακή

Αποζημίωση ύψους 20 ευρώ την ημέρα επιδίκασε το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 51χρονο Γερμανικής καταγωγής που κατοικούσε στην Τουρκία, για τους έντεκα μήνες που πέρασε στη φυλακή της χώρας μας, κατηγορούμενος για την παράνομη μεταφορά 13 αλλοδαπών από τα γειτονικά παράλια.

Ο 51χρονος είχε συλληφθεί τον Αύγουστο του 2019 από τους Λιμενικούς στη Σύμη και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη καθώς σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Μάλιστα μετά την απολογία του είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος και έτσι οδηγήθηκε στη φυλακή. Η σύλληψή του είχε γίνει στις 19 Αυγούστου 2019 και μέχρι τις 14 Ιουλίου 2020 παρέμεινε στη φυλακή, καθώς στις 10 Ιουλίου 2020, το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου εκδίκασε την υπόθεσή του και τον έκρινε αθώο.

Όπως είπε και στο δικαστήριο ο 51χρονος, γεννήθηκε στη Γερμανία. Ωστόσο αργότερα μαζί με τους γονείς του μετοίκησαν στην Τουρκία όπου και δραστηριοποιείται επαγγελματικά ασχολούμενος με τη διοργάνωση τουριστικών εκδρομών με σκάφη όπου πολλές φορές είναι και ο ίδιος καπετάνιος, με ενοικιάσεις δωματίων κ.α.

Μερικούς μήνες πριν από τη σύλληψή του είχε επικοινωνήσει μαζί του μία Γαλλίδα η οποία και του ζήτησε να κλείσει μία εκδρομή από τις 17 έως τις 23 Αυγούστου για εκείνην και άλλα 13 άτομα. Η τιμή κλείστηκε στις περίπου 2.800 ευρώ για το σκάφος και μάλιστα είπε πως επειδή ο ίδιος δεν είχε τόσο μεγάλο σκάφος ενοικίασε από άλλο πρακτορείο για τις ημέρες αυτές. Λίγο πριν από την καθορισμένη ημερομηνία άφιξης των αλλοδαπών επικοινώνησε εκ νέου η Γαλλίδα μαζί του και τον ενημέρωσε ότι δεν θα ερχόταν τελικά εκείνη, όμως η εκδρομή ισχύει κανονικά για τους 13 άλλους, οι οποίοι βρίσκονταν ήδη στην Τουρκία και διέμεναν σε ξενοδοχείο. Λόγω καιρού το ταξίδι τους ξεκίνησε τελικά στις 18 Αυγούστου 2019 για να γνωρίσουν τα τουρκικά παράλια και αφού ο 51χρονος, όπως είπε, είχε ελέγξει όλα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και τα διαβατήριά τους και διαπίστωσε ότι ήταν από το Ιράν αλλά ήταν καθόλα νόμιμα ενώ διέθεταν ακόμη και βίζα.

Όταν πλησίασαν στην Ντάτσα οι επιβάτες του ζήτησαν να επισκεφθούν τη Σύμη και αρχικά τους μετέφερε στην παραλία του Αγίου Γεωργίου και εν συνεχεία στον Γυαλό της Σύμης όπου και έδεσαν με σκοπό την επόμενη ημέρα (είχαν το χρονικό περιθώριο βάσει νόμου) να δηλώσουν την παρουσία τους στις αρχές. Ο ίδιος είχε πει ότι το πρωί που επρόκειτο να κάνει τη διαδικασία διαπίστωσε ότι τέσσερις από τους αλλοδαπούς που μετέφερε είχαν εξαφανιστεί και άρχισε να τους αναζητά. Βγήκε στο νησί, ρώτησε σε ταβέρνα, στην οποία μάλιστα έκανε και κράτηση για να γευματίσουν το μεσημέρι, και όταν συνάντησε έναν λιμενικό του εξήγησε πώς έχει η κατάσταση. Ο 51χρονος συνελήφθη καθώς διαπιστώθηκε ότι οι αλλοδαποί μεταφερόμενοι έφεραν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και έτσι η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Μετά την αθώωσή του ο 51χρονος διά του δικηγόρου του κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη, προσέφυγε στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου ζητώντας να αποζημιωθεί για το χρονικό διάστημα της κράτησής του στη φυλακή, αίτημα που έγινε αποδεκτό και του επιδικάστηκε ποσό 20 ευρώ για κάθε μέρα.

https://www.rodiaki.gr/article/470843/tha-apozhmiwthei-germanos-poy-paremeine-11-mhnes-sth-fylakh

 

To Top