Ενοχοι για κλοπές σε σπίτια σε Βέργα, Αλμυρό και Μεγάλη Μαντίνεια

128

Ενόχους έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δύο κατηγορούμενους Ρομά για κλοπές με λεία πάνω από 30.000 ευρώ, σε σπίτια στη Βέργα, το Αλμυρό και τη Μεγάλη Μαντίνεια το χρονικό διάστημα από 23 Δεκεμβρίου 2016 έως και 17 Ιουλίου 2017, δείχνοντας προτίμηση σε χρυσαφικά, χρήματα και άλλα είδη αξίας που μεταφέρονταν εύκολα.

Οι γονείς του ενός, επίσης κατηγορούμενοι στη δίκη, καταδικάστηκαν για κλεπταποδοχή και οπλοκατοχή, όπως και ο γιος τους, γιατί σε αποθήκη τους οι αστυνομικοί βρήκαν ένα γεμάτο περίστροφο και ένα γεμάτο πιστόλι. Ο τέταρτος κατηγορούμενος καταδικάστηκε μόνο για τις κλοπές.

Πρωτόδικα, το Μάρτιο του 2018, οι εν λόγω κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί για κακουργήματα, ωστόσο με τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα οι ποινές τους μεταβλήθηκαν με απόφαση του δικαστηρίου σε πλημμεληματικές, και από διακεκριμένη περίπτωση κλοπής η κατηγορία μετατράπηκε σε κλοπή ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Οι ποινές των 4 κατηγορούμενων ξεκινούν από 18 μήνες (για το ζευγάρι των Ρομά οι οποίοι καταδικάστηκαν σε 18 μήνες φυλάκιση για κλεπταποδοχή και παράνομη οπλοκατοχή) και φτάνουν έως 4,5 χρόνια φυλάκιση η μεγαλύτερη για το γιο τους, ο οποίος μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του προς 5 ευρώ την ημέρα. Ο έτερος Ρομά καταδικάστηκε μόνο για τις κλοπές με τα ελαφρυντικά της μετεφηβικής ηλικίας και του πρότερου σύννομου βίου, σε 3 χρόνια φυλάκιση με αναστολή. Με αναστολή καταδικάστηκε και το ζευγάρι των Ρομά, στους οποίους αναγνώρισε το δικαστήριο το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου – ενώ στο γιο τους δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό της Ασφάλειας Καλαμάτας ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας, από το Δεκέμβριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2017 γίνονταν πολλές κλοπές (τουλάχιστον 12) σε σπίτια στη Βέργα, το Αλμυρό και τη Μεγάλη Μαντίνεια. Σε δύο από αυτές, σε μια κλοπή και μια απόπειρα κλοπής -τις μόνες που παραδέχτηκαν οι καταδικασθέντες για τις κλοπές στην απολογία τους- οι δύο νεότεροι κατηγορούμενοι είχαν καταγραφεί εν δράσει από κλειστό κύκλωμα ασφάλειας. Επιπλέον, μαρτυρίες κατοίκων στις περιοχές όπου δρούσαν, δύο χαρακτηριστικά αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποιούσαν και το modus operandi των διαρρηκτών, τους έφεραν στα ίχνη τους. Μάλιστα μετά από καταδίωξη αστυνομικών κατά την οποία κατάφεραν να διαφύγουν, άλλαξαν χρώμα στο ένα αυτοκίνητο. Όταν οι αστυνομικοί κατάφεραν και εντόπισαν την αποθήκη όπου το ζευγάρι και ο γιος τους έκρυβαν τα κλοπιμαία δίπλα στα παράπηγμά τους, βρήκαν τα δύο όπλα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς και στερλίνες Βρετανίας και κορώνες Δανίας, μέρος των οποίων αναγνωρίστηκαν από παθόντες.

Ν.Κ.

https://eleftheriaonline.gr/local/koinonia/dikastiko/item/261774-enoxoi-gia-klopes-se-spitia-se-verga-almyro-kai-megali-mantineia