Δικαστική απόφαση ακυρώνει τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από το λιανικό εμπόριο στη Βαυαρία

118

Την άρση του αποκλεισμού των μη εμβολιασμένων ατόμων από τα εμπορικά καταστήματα αποφάσισε το Διοικητικό Δικαστήριο της Βαυαρίας στη Γερμανία (VGH). 

Το δικαστήριο ακύρωσε τους περιορισμούς πρόσβασης (2G) στο λιανικό εμπόριο καθώς οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι το σχετικό διάταγμα της Βαυαρίας δεν πληρούσε τις απαιτήσεις του νόμου περί προστασίας από λοιμώξεις.  Η απόφαση είναι αποτέλεσμα αίτησης από ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος φωτιστικών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό 2G της Βαυαρίας, πρόσβαση στο λιανικό εμπόριο επιτρεπόταν μόνο σε όσους έχουν αναρρώσει και σε όσους έχουν εμβολιαστεί για τον covid19. Οι μόνες εξαιρέσεις ήταν τα καταστήματα που καλύπτουν άμεσες καθημερινές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των παντοπωλείων, των φαρμακείων ή των πρατηρίων υγρών καυσίμων. Η προσφεύγουσα θεώρησε αυτό ως παραβίαση της επαγγελματικής της ελευθερίας και της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Κατά τη γνώμη των δικαστών του VGH, το διάταγμα έπρεπε να καθορίζει πού ισχύουν ακριβώς οι εξαιρέσεις για τις καθημερινές ανάγκες. Το βαυαρικό διάταγμα δεν πληρούσε αυτή την απαίτηση. Ειδικά ενόψει των «μικτών καταστημάτων» που πωλούν διάφορα προϊόντα, δεν μπορούσε να προσδιοριστεί με βεβαιότητα ποια καταστήματα στη Βαυαρία επηρεάζονται από τον κανόνα 2G και ποια όχι.

Μετά την απόφαση, η κυβέρνηση της Βαυαρίας προτίθεται να αναστείλει πλήρως τον κανονισμό στο λιανικό εμπόριο στη Βαυαρία ώστε να διασφαλιστεί ότι η απόφαση του VGH θα εφαρμοστεί γρήγορα και πρακτικά, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος. Η απαίτηση μάσκας FFP2 στο λιανικό εμπόριο εξακολουθεί να ισχύει. (spiegel.de/legalnews24.gr)