Γερμανία: Καταδίκη- ορόσημο Σύρου συνταγματάρχη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε έναν Σύρο συνταγματάρχη σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σε μια υπόθεση-ορόσημο.

Ο Ανγουάρ Ρασλάν, 58 ετών, συνδέθηκε με τα βασανιστήρια περισσότερων από 4.000 ανθρώπων στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας στη φυλακή αλ- Κατίμπ, γνωστή και ως «Η Κόλαση επί της Γης». Η δίκη στο Κόμπλεντς της Γερμανίας είναι η πρώτη ποινική υπόθεση στον κόσμο που αφορά βασανιστήρια υπό το κράτος στη Συρία.

Ο Ρασλάν κατηγορήθηκε ότι ήταν υψηλόβαθμος αξιωματικός της υπηρεσίας ασφαλείας υπό τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, όταν οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνετρίβησαν βίαια το 2011.

Πολλοί διαδηλωτές και άλλοι ύποπτοι για αντίθεση στο καθεστώς συνελήφθησαν και κρατήθηκαν στις εγκαταστάσεις της αλ- Κατίμπ στη Δαμασκό όπου, λένε οι εισαγγελείς, ο Ρασλάν διηύθυνε τις επιχειρήσεις.

Ο Ρασλάν ατηγορήθηκε για 58 φόνους καθώς και για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, αλλά και για τα βασανιστήρια τουλάχιστον 4.000 ανθρώπων που κρατήθηκαν εκεί μεταξύ 2011 και 2012. Η απόφαση είναι σημαντική, ειδικά για όσους επέζησαν από την αλ- Κατίμπ και κατέθεσαν κατά τη διάρκεια της δίκης. Ένα ποινικό δικαστήριο έχει πλέον επισήμως αναγνωρίσει ότι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διαπράχθηκαν από το καθεστώς Άσαντ εναντίον των πολιτών του.

Ο Ρασλάν συνελήφθη στη Γερμανία το 2019 έχοντας προηγουμένως ζητήσει επιτυχώς άσυλο από τη χώρα. Αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες εναντίον του, λέγοντας ότι δεν είχε καμία σχέση με την κακομεταχείριση κρατουμένων και ότι στην πραγματικότητα προσπάθησε να βοηθήσει ορισμένους κρατούμενους.

Η δίκη του ήταν έκτακτη για πολλούς λόγους. Ήταν άνευ προηγουμένου όσον αφορά τα βασανιστήρια της Συρίας και προκλήθηκε από την άφιξη στη Γερμανία εκατοντάδων χιλιάδων Σύριων που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα τους.

Πολλοί από τους σχεδόν 800.000 Σύρους που ζουν τώρα στη Γερμανία έφεραν μαζί τους τρομερές ιστορίες για το τι συνέβη σε όσους αντιτάχθηκαν στο καθεστώς Άσαντ και οι Γερμανοί δικηγόροι για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέλαβαν την υπόθεση τους, χρησιμοποιώντας την αρχή της καθολικής δικαιοδοσίας για να φέρουν την υπόθεση στο δικαστήριο. Αυτό επιτρέπει σε σοβαρά εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε μια χώρα να δικαστούν αλλού.

Οι εισαγγελείς ενθαρρύνθηκαν από την καταδίκη πέρυσι ενός άλλου Σύρου αξιωματούχου, στο πλαίσιο της ίδιας δίκης. Ο Εγιάντ αλ- Γκαρίμπ, ο οποίος βοήθησε στη σύλληψη διαδηλωτών που αργότερα βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν, φυλακίστηκε για τεσσεράμισι χρόνια για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι δικηγόροι προετοιμάζουν υποθέσεις εναντίον ορισμένων άλλων υπόπτων, αλλά, τελικά, θα ήθελαν να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη εκείνους που βρίσκονται στην κορυφή της αλυσίδας διοίκησης.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει δηλώσει ότι παρακολουθεί τη δίκη, αλλά ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για βασανισμό ή τη βίαιη «εξαφάνιση» εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών του.

Αυτή η δίκη εξυπηρετεί και έναν άλλο σκοπό: να δημιουργήσει ένα σύνολο αποδεικτικών στοιχείων για χρήση σε μελλοντικές διαδικασίες. Εκτός από τις καταθέσεις μαρτύρων, οι εισαγγελείς στο Κόμπλεντς βασίστηκαν στους «φακέλους του Καίσαρα»: φρικιαστικές φωτογραφίες που βγήκαν λαθραία από τη Συρία από έναν πληροφοριοδότη του καθεστώτος, που δείχνουν τα πτώματα χιλιάδων ανθρώπων που πιστεύεται ότι πέθαναν σε εγκαταστάσεις κράτησης – πολλοί από τους οποίους φαίνεται να έχει βασανιστεί.

ΠΗΓΗ  EleftherosTypos.gr

To Top