Αποζημίωση εργαζόμενου που υποχρεώθηκε από τον εργοδότη σε εμβολιασμό και υπέστη παρενέργειες από το εμβόλιο

Καθώς πολλοί εργαζόμενοι εξαναγκάσθηκαν από τους εργοδότες τους να εμβολιασθούν για τον Covid-19 προκειμένου να μη χάσουν την εργασία τους ή μεταβληθεί προς το χειρότερο το εργασιακό τους καθεστώς, συζητείται σε πολλές έννομες τάξεις το δικαίωμα αποζημίωσής τους για παρενέργειες στην υγεία τους που υπέστησαν από τον εμβολιασμό.

Στις ΗΠΑ έχει προβλεφθεί ήδη σε πολλές εταιρείες πρόγραμμα αποζημίωσης για εργαζόμενους που υπέστησαν παρενέργειες από το εμβόλιο του covid-19, ενώ η αξίωση αποζημίωσης δεν προβλέπεται σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος  λαμβάνει οικειοθελώς το εμβόλιο. εμβολιασμό.

Για την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων ενεργειών σε άλλα εμβόλια προ της τρέχουσας πανδημίας, τα δικαστήρια είχαν αποφανθεί ότι η αποκλειστική αποκατάσταση ενός υπαλλήλου νοσοκομείου για βλάνβη της υγείας του που προκλήθηκε από εμβολιασμό ήταν μέσω της αποζημίωσης του, παρόλο που το νοσοκομείο λειτουργούσε με τη διπλή ιδιότητα του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης και του εργοδότη. Βάσει αντίστοιχης νομολογίας, βλάβη υγείας ή μια ανεπιθύμητη αντίδραση στον εμβολιασμό κατά του COVID-19 θα μπορούσε αναμφισβήτητα να αποζημιωθεί.

Στην Καλιφόρνια, ήδη ένα δικαστήριο αποφάσισε ότι ένας εργαζόμενος θα μπορούσε να υποβάλει αξίωση για αποζημίωση, σε περίπτωση που αρρώστησε μετά από εμβόλιο κατά της γρίπης στο οποίο υποχρεώθηκε από τον εργοδότη.

Στη Νότια Αφρική, ο Επίτροπος Αποζημιώσεων εξέδωσε εγκύκλιο βάσει του νόμου περί αποζημιώσεων για βλάβες και ασθένειες στην εργασία, σύμφωνα με την οποία το Ταμείο Αποζημιώσεων θα καλύπτει τους εργαζόμενους για παρενέργειες, ασθένειες ακόμα και θάνατο ως αποτέλεσμα της λήψης του εμβολίου για τον Covid-19. Mε την εγκύκλιο καθορίζονται οι προϋποθέσεις που μπορεί να ζητηθεί η αποζημίωση. Επίσης σημειώνεται ότι οι εργοδότες θα πρέπει να ενημερώσουν τους υπαλλήλους τους για το δικαίωμά τους να ζητήσουν αποζημίωση για τυχόν βλάβες της υγείας, ασθένεια ή θάνατο ως άμεσο αποτέλεσμα της λήψης του εμβολιασμού κατά του COVID-19, καθώς και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για μια τέτοια αξίωση.

Στην Αυστραλία, η  Κυβέρνηση έχει επίσης ανακοινώσει ένα πρόγραμμα αξιώσεων για αποζημίωση οποιουδήποτε υποφέρει από μέτριες έως σοβαρές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19. Το πρόγραμμα παρέχει στους εργοδότες κάποια άνεση ότι δεν θα αντιμετωπίσουν σημαντική ευθύνη για τέτοιες παρενέργειες όταν έχουν παρακινήσει ή ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να εμβολιαστούν.

Καθώς η χρήση του εμβολίου για τον κορωνοϊό εξαπλώνεται με διαδοχικές δόσεις και αντιστοίχως παρατηρείται άμεσος ή έμμεσος εξαναγκασμός των εργαζομένων από τους εργοδότες να εμβολιασθούν, η αξίωση για αποζημίωση λόγω παρενεργειών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και να ικανοποιείται χωρίς καθυστέρηση.

 

http://www.legalnews24.gr/2022/01/blog-post_11.html

To Top