Απέρριψε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων για τον Covid-19 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

139

To Aνώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με απόφασή του στις 13 Ιανουαρίου 2022 απέρριψε την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας του εμβολίου για τον Covid-19 στους εργαζομένους των μεγάλων επιχειρήσεων. Οι δικαστές έκριναν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση υπερέβαινε τις αρμοδιότητες και εξουσίες του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα με πλειοψηφία 6 δικαστών έναντι 3, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι κανόνες ασφάλειας σε χώρους εργασίας των πολύ μεγάλων εταιρειών αποτελεί πολύ ευρύτερο τομέα ώστε να εμπίπτει στην εξουσία της διοίκησης υγείας και ασφάλειας του υπουργείου εργασίας. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο covid-19 μπορεί και εξαπλώνεται στο σπίτι , στα σχολεία, κατά τη διάρκεια αθλητικών εκδηλώσεων και οπουδήποτε αλλού συγκεντρώνεται κόσμος. Αυτός ο παγκόσμιος κίνδυνος (της πανδημίας) δεν διαφέρει από τους καθημερινούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν όλοι από το έγκλημα, την ατμοσφαιρική ρύπανση ή άλλες μεταδοτικές ασθένειες, αναφέρει στην απόφαση του Δικαστήριο.

Αναφερόμενοι στην υποχρεωτική επιβολή εμβολιασμού οι δικαστές ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για «καθημερινή άσκηση ομοσπονδιακής εξουσίας», αλλά «αντιθέτως, είναι μια σημαντική καταπάτηση της ζωής – και της υγείας – ενός τεράστιου αριθμού εργαζομένων».

Το μέτρο αφορούσε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων ή υποχρέωση να φέρουν μάσκα και να υποβάλλονται σε τεστ κάθε εβδομάδα με δικά τους έξοδα . Θα είχε εφαρμογή σε χώρους εργασίας με τουλάχιστον 100 υπαλλήλους και θα επηρέαζε περίπου 84 εκατομμύρια εργαζόμενους. Την ευθύνη εφαρμογής του θα είχαν οι εργοδότες.

Η μειοψηφία που αποτελείτο από τους τρεις φιλελεύθερους δικαστές του δικαστηρίου, αντιτάχθηκε στο μπλοκάρισμα της υποχρεωτικότητας  του εμβολίου, λέγοντας ότι μια τέτοια απόφαση «εμποδίζει την ικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την απαράμιλλη απειλή που θέτει ο Covid-19 στους εργαζόμενους του έθνους μας». (bbc.com/legalnews24.gr)

Η απόφαση είναι διαθέσιμη εδώ