Καταδίκες 4 κατηγορούμενων σε δύο υποθέσεις διακεκριμένης διακίνησης κάνναβης

111

Υπόθεση διακεκριμένης διακίνησης κάνναβης απασχόλησε χθες το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων.
Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 8 ετών σε έναν Αλβανό, που είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 12 ετών και χρηματική ποινή ύψους 50.000 ευρώ.
Σε ποινή κάθειρξης 5 ετών καταδικάστηκε ένας Ροδίτης συγκατηγορούμενός του που είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 8 ετών και χρηματική ποινή ύψους 2.000 ευρώ πρωτοδίκως και ποινή φυλάκισης 4 ετών σε μια Ελληνίδα, με καταγωγή από την Ουκρανία, που είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 5 ετών και χρηματική ποινή ύψους 2.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, την 6η Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 10.25 στον λιμένα της Ακαντιάς, μετά τον κατάπλου του πλοίου «Superfast ΧΙΙ» ελέγχθηκε η 20χρονη στην κατοχή της οποίας, εντός βαλίτσας βρέθηκαν 9.335 γραμμάρια κάνναβης σε 10 συσκευασίες.
Υποστήριξε ότι παρέλαβε την κάνναβη το απόγευμα της 5ης Φεβρουαρίου 2018 σε «πιάτσα» ταξί στη λεωφόρο Συγγρού στην Αθήνα από έναν Αλβανό ο οποίος της παρέδωσε το ακτοπλοϊκό εισιτήριο και 100 ευρώ ως προκαταβολή αμοιβής, που θα ελάμβανε για την μεταφορά των ναρκωτικών.
Με την επιστροφή της στην Αθήνα θα ελάμβανε ακόμη 400 ευρώ, ενώ όπως ομολόγησε έχει ακόμη δύο φορές μεταφέρει ναρκωτικά στη Ρόδο τον Ιανουάριο του 2018 και τον Δεκέμβριο του 2017 μια φορά στη Μυτιλήνη.
Η 20χρονη, που συνεργάστηκε με τους λιμενικούς, τηλεφώνησε στον Αλβανό ο οποίος της ζήτησε να μεταβεί σε ξενοδοχείο στη Μεσαιωνική Πόλη και να επικοινωνήσει μαζί του.
Οταν μετέβη στο ξενοδοχείο σε νέα τους επικοινωνία, της ζήτησε να επικοινωνήσει με ένα άλλο άτομο ο οποίος έστειλε τον ημεδαπό να παραλάβει τα ναρκωτικά έξω από ένα ξενοδοχείο της οδού Μανδηλαρά.
Ο Ροδίτης υποστηρίζει ότι του τηλεφώνησε ο τελευταίος από την Αθήνα και του ζήτησε να παραλάβει τη βαλίτσα και να την παραδώσει σε άγνωστο σ’ αυτόν πρόσωπο στην Παστίδα έναντι αμοιβής 500 ευρώ.
Προανακριτικά, είχε υποστηρίξει ότι είχε κάνει το ίδιο άλλες τρεις φορές στο παρελθόν, ενώ ενώπιον της Ανακρίτριας υποστήριξε ότι ήταν η πρώτη φορά που μετέφερε ναρκωτικά, τονίζοντας ότι χρειαζόταν τα χρήματα διότι είναι άνεργος.
Ως συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρέστη ο δικηγόρος κ. Χαρ. Σύψας.

-Το ίδιο δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών σε έναν 26χρονο υπήκοο Αλβανίας, κάτοικο Αγίων Αναργύρων Αττικής, κατηγορούμενο για κατοχή και μεταφορά ναρκωτικών ουσιών με σκοπό τη διακίνηση.
Πρωτοδίκως του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 8 ετών και χρηματική ποινή ύψους 30.000 ευρώ.
Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου μετέβησαν το πρωί της 6ης Απριλίου 2018 στην «Ακαντιά» για την διενέργεια ελέγχων στους επιβάτες των πλοίων που καταφθάνουν.
Περί ώραν 09.30 κατέπλευσε το πλοίο BLUE STAR και κατά τον έλεγχο των επιβατών εντοπίσθηκε ο ανωτέρω κατηγορούμενος.

Στην κατοχή του βρέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο, ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο, για το δρομολόγιο Πειραιάς – Ρόδος, με αναχώρηση 05-04-2018 και ώρα 18:00, και μία βαλίτσα η οποία περιείχε μία αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη μικτού βάρους 5.085 γραμμαρίων.
Κατά την παραμονή του στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών ο κατηγορούμενος φέρεται να επέδειξε αρνητική στάση, προσπαθώντας να συσκοτίσει την περαιτέρω έρευνα και να συλληφθεί ο παραλήπτης.
Δεν κατέστη δυνατή η εξακρίβωση ύπαρξης περισσότερων δραστών οι οποίοι οργάνωσαν την μεταφορά των κατασχεμένων ναρκωτικών ουσιών στην Ρόδο και η εξακρίβωση τυχόν δραστών οι οποίοι θα παρελάμβαναν τις ναρκωτικές ουσίες στην Ρόδο.
Απολογούμενος ο 23χρονος, που έχει απασχολήσει ξανά τις αρχές, υποστήριξε ότι παρέλαβε τα ναρκωτικά στο Μενίδι από έναν αθίγγανο ο οποίος πουλάει κάνναβη στο Μοναστηράκι και ότι ανέλαβε την μεταφορά τους στη Ρόδο έναντι αμοιβής 500 ευρώ.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του παρέστη η δικηγόρος κ. Μαρία Κρικοπούλου.