Άρειος Πάγος: Εγκύκλιος σε δικαστές για αποφυγή αποφυλακίσεων λόγω λήξης του 18μηνου

150
Σημαντικές οδηγίες σε ανακριτές και εισαγγελείς για το πώς να αποφεύγονται οι αποφυλακίσεις λόγω λήξης του 18μηνου – Ολόκληρη η σχετική εγκύκλιος

Την προσοχή δικαστών και εισαγγελέων για το σοβαρό θέμα της αποφυλάκισης κατηγορουμένων πριν ολοκληρωθεί η δίκη τους λόγω λήξης του 18μηνου, του ανωτάτου ορίου της προφυλάκισης, εφιστά με εγκύκλιο που εξέδωσε ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου της χώρας κ. Δημήτριος Παπαγεωργίου.

Με την εγκύκλιο, η οποία έχει ως αποδέκτες τους διευθύνοντες τις εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας, δίνονται σημαντικές κατευθύνσεις στους δικαστικούς λειτουργούς για το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να ενεργούν, ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο αποφυλάκισης κατηγορούμενου επειδή ακόμη η Δικαιοσύνη δεν έχει προλάβει να αποφανθεί με απόφασή της επί της ενοχής του ή μη. Μάλιστα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν παραλείπει να υπενθυμίζει στην εγκύκλιό του ότι η χώρα μας ελέγχεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) σχετικά με το δικαίωμα του κατηγορουμένου για έλεγχο της προσωρινής του κράτησης «εντός βραχείας προθεσμίας».

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο κ. Παπαγεωργίου ζητεί από τους συναδέλφους του εισαγγελείς αλλά και τους ανακριτές που χειρίζονται τις σχετικές δικογραφίες να ενεργούν γρήγορα. Συγκεκριμένα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει στην εγκύκλιο του:

– Από την στιγμή που θα αποφασιστεί η προφυλάκιση κατηγορούμενου, οι ανακριτές οφείλουν να ολοκληρώνουν την έρευνά τους μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, ώστε στη συνέχεια η δικογραφία να πάρει το δρόμο για το ποινικό ακροατήριο. Εκτός, και αν απαιτείται, λόγω της φύσης της υπόθεσης, παραπάνω χρόνος για την ολοκλήρωση της έρευνας. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, η απόφαση για «επιμήκυνση» του χρόνου ολοκλήρωσης της ανακριτικής έρευνας θα πρέπει να είναι δικαιολογημένη.

– Οι εισαγγελείς μέσα σε ένα μήνα θα πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για το θέμα της παραπομπής ή μη του κατηγορούμενου στο ακροατήριο και τα δικαστικά συμβούλια θα πρέπει να εκδίδουν το βούλευμά τους εντός διμήνου.

– «Χωρίς χρονοτριβή» θα πρέπει να εκδίδονται και τα παρεμπίπτοντα βουλεύματα, που σχετίζονται με την προφυλάκιση του κατηγορουμένου, «ώστε να μην προκαλείται χωρίς λόγο επιβάρυνση της προδικασίας».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την σημαντική εγκύκλιο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με αποδέκτες συναδέλφους του δικαστές και εισαγγελείς.

 

https://www.lawandorder.gr/Article/171257/poiniki/areios-pagos-odigies-se-anakrites-kai-eisaggeleis-gia-tin-apofugi-apofulakiseon-logo-lixis-tou-18minou-olokliri-i-schetiki-egkuklios