Ο 31χρονος ήταν ήδη φυλακισμένος για ανθρωποκτονία. Τι αποφάσισε το Κακουργιοδικείο Βόλου

Τρίκαλα: Άγνωστη λέξη παρέμεινε ο σωφρονισμός για έναν 31χρονο ομογενή από τη Ρωσία, που έκτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στις φυλακές Τρικάλων για ανθρωποκτονία. Ωστόσο, αυτό δεν τον εμπόδισε την Πρωτομαγιά του 2019 να επιτεθεί σε έναν 29χρονο Αλβανό συγκρατούμενό του και να τον σκοτώσει με μαχαίρι.

Αποτέλεσμα είναι πλέον να έχει στην πλάτη του δις ισόβια, μετά και την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (Κακουργιοδικείου) Βόλου που τον καταδίκασε σε νέα ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του 29χρονου. Ποινή κάθειρξης επέβαλε το Δικαστήριο και στον 34χρονο ομογενή από το Καζακστάν, συγκατηγορούμενο για τη δολοφονία στις φυλακές. Τρίκαλα

Και οι δύο αντιμετώπιζαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία, σε βαθμό κακουργήματος, παράνομη κατοχή όπλου στη φυλακή από κοινού, παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία κατά συναυτουργία σε βαθμό πλημμελήματος.

Το Δικαστήριο με ψήφους έξι έναντι μιας έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση τον 31χρονο και του επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης, ενώ του επέβαλε ποινές φυλάκισης δύο και τριών χρόνων αντίστοιχα για παράνομη κατοχή όπλου στη φυλακή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Υπέρ της ενοχής τους τάχθηκε και ο εισαγγελέας.

Στον 34χρονο επέβαλε ποινή κάθειρξης 12 ετών, καθώς μετέτρεψε τη δίωξη σε βάρος του από ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού κατά συναυτουργία, σε άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία, ενώ τον έκρινε αθώο για τις υπόλοιπες τρεις κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.

Σημειώνεται ότι και οι δύο καταδικασθέντες είναι έγκλειστοι των φυλακών, ο 31χρονος για άλλη ανθρωποκτονία και εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης και ο 34χρονος για ληστεία και κλοπές κατ’ επάγγελμα. Επίσης ο 29χρονος αλβανικής υπηκοότητας, που ήταν το θύμα της επίθεσης, επρόκειτο να αποφυλακιστεί σε έναν μήνα, καθώς θα αρραβωνιαζόταν και εξέτιε ποινή για υπόθεση ναρκωτικών. Τρίκαλα

Απολογούμενος ο 31χρονος φέρεται να δήλωσε ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον 29χρονο, παρά μόνον να τον φοβίσει, καθώς είχαν διαφορές, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ ο 34χρονος φέρεται να δήλωσε ότι δεν γνώριζε τι θα συνέβαινε, όταν συνόδευε τον συγκρατούμενό του στο ιατρείο των φυλακών, οπότε και έγινε και το επεισόδιο. Μάρτυρες κατέθεσαν πέντε σωφρονιστικοί υπάλληλοι, καθώς και η μητέρα του θύματος, που φέρεται να δήλωσε ότι έχει χάσει τρία παιδιά συνολικά.

Τρίκαλα: Οι δύο δολοφονίες σε διάστημα 20 ημερών

Ήταν η δεύτερη δολοφονία στις φυλακές Τρικάλων μέσα σε διάστημα 20 ημερών το 2019 και συγκεκριμένα στις 12 Απριλίου και την 1η Μαΐου εκείνου του έτους, προκαλώντας τότε την παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς είχε δοθεί εντολή πειθαρχικής έρευνας σε εισαγγελέα και έκτακτου ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης των φυλακών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο φόνος είχε γίνει στις 11.15 το πρωί στη συμβολή του κεντρικού διαδρόμου των φυλακών κι ενώ ο 34χρονος συνόδευε τον 31χρονο στο ιατρείο του σωφρονιστικού καταστήματος, καθώς εφέρετο να είχε ασθενήσει ξαφνικά. Τρίκαλα

Όταν συνάντησαν τον 29χρονο, ο οποίος επέστρεφε από το αρχιφυλακείο, όπου είχε μεταβεί, προκειμένου να φορτίσει ένα φορητό ηχείο που είχε στην κατοχή του, του επιτέθηκαν, τον έριξαν στο πάτωμα και τον χτύπησαν σε διάφορα σημεία του σώματός του με γροθιές και κλωτσιές. Ο 31χρονος έβγαλε τότε ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι συνολικού μήκους 21 εκατοστών με λάμα 11 εκατοστών και τον έπληξε στο πόδι και στον θώρακα, τραυματίζοντάς τον βαριά στην καρδιά και τον πνεύμονα (τραυματική διάνοιξη καρδιάς) και επιφέροντάς του πολλαπλά τραύματα στο αριστερό χέρι και στον δεξιό μηρό.

Οι δύο δράστες φέρεται να ενημερώθηκαν για την πορεία του 29χρονου από τα μεγάφωνα της φυλακής, καθώς το θύμα είχε κληθεί από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Το θύμα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Τρικάλων, όπου λίγη ώρα αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του. Οι γιατροί έδωσαν μάχη να τον κρατήσουν στη ζωή, όμως, δεν τα κατάφεραν.

Οι έρευνες και τα ναρκωτικά

Έρευνα για το συμβάν πραγματοποίησαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Τρικάλων, οι οποίοι μερικές μόλις ώρες μετά τη φονική συμπλοκή προέβησαν στη σύλληψη των δύο ομογενών, αφού ερεύνησαν βιντεοληπτικό υλικό. Το αυτοσχέδιο μαχαίρι το είχε κρύψει ο δράστης κάτω από νιπτήρα και το παρέδωσε στους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φόνος είχε συνδεθεί με υπόθεση ναρκωτικών, καθώς τόσο το θύμα όσο και τουλάχιστον ο ένας από τους δράστες φέρεται να έκαναν χρήση ηρωίνης. Μάλιστα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι πριν από περίπου μία εβδομάδα από τη δολοφονία, ο 29χρονος είχε επιτεθεί σε ομοεθνή του μέσα στη φυλακή και η συμπλοκή τους είχε και τότε συσχετιστεί με υπόθεση ναρκωτικών. Μάλιστα μερικές ημέρες μετά τον φόνο ο ένας εκ των δύο δραστών φέρεται να είχε αυτοτραυματιστεί στο κελί του.

Στις 12 Απριλίου 2019 είχε χάσει τη ζωή του στις φυλακές Τρικάλων από πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι ένας 66χρονος κρατούμενος. Για την υπόθεση είχε τότε συλληφθεί ένας συγκρατούμενός του, 55 ετών. Το υπουργείο είχε διερευνήσει τότε, αν είχαν τηρηθεί από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους όλοι οι κανόνες ασφαλείας, που αφορούν στον έλεγχο και την κίνηση των κρατουμένων, καθώς οι δύο κατηγορούμενοι φέρεται να κινήθηκαν ασυνόδευτοι.

 

To Top