Επικοινωνία με τέκνα: Ποινή φυλάκισης έως 3 χρόνια για παραβίαση συμφωνίας που επικυρώθηκε σε συμβολαιογράφο

Διάταξη σχετικά με την παραβίαση δικαστικών αποφάσεων και συμφωνιών που επικυρώθηκαν από συμβολαιογράφο (τροποποίηση του άρθρου 169Α ΠΚ) προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για τους ποινικούς κώδικες.

Το πεδίο εφαρμογής της διάταξης διαλαμβάνει τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης σε εισαγγελική διάταξη, καθώς και σε συμφωνία που έχει επικυρωθεί από συμβολαιογράφο κατά το άρθρο 1441 ΑΚ σχετικά με την επικοινωνία των ανήλικων τέκνων.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η εν λόγω προσθήκη αντιμετωπίζει το νομικό κενό της μη πρόβλεψης ποινικών επιπτώσεων για όσους δεν συμμορφώνονται σε εισαγγελική διάταξη και στη συμφωνία του 1441 ΑΚ κατά το σκέλος που ρυθμίζει την επικοινωνία με ανήλικα τέκνα.

Αναλυτικά η διάταξη προβλέπει:

Παραβίαση δικαστικών αποφάσεων και συμφωνιών που επικυρώθηκαν από συμβολαιογράφο – Τροποποίηση άρθρου 169Α ΠΚ

Στο άρθρο 169Α του ΠΚ α) συμπληρώνεται ο τίτλος του άρθρου με αναφορά και σε συμφωνίες που επικυρώθηκαν από συμβολαιογράφο, β) τροποποιείται το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 για λόγους ορθότερης νομικής αποτύπωσης ως προς την αναφορά σε εισαγγελική διάταξη, γ) προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο στην παρ. 1 και το άρθρο 169Α διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 169Α Παραβίαση δικαστικών αποφάσεων και συμφωνιών που επικυρώθηκαν από συμβολαιογράφο

1. ‘Οποιος δεν συμμορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή ή διάταξη δικαστικής απόφασης ή σε εισαγγελική διάταξη, που αφορούν τη ρύθμιση της νομής ή της κατοχής, την άσκηση της γονικής μέριμνας, την επικοινωνία με το τέκνο και τη ρύθμιση της χρήσης της οικογενειακής στέγης και της κατανομής των κινητών μεταξύ συζύγων, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος δεν συμμορφώθηκε σε συμφωνία που επικυρώθηκε από συμβολαιογράφο κατά το άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα και αφορά στην επικοινωνία των ανήλικων τέκνων.

2. Με φυλάκιση έως τρία έτη τιμωρείται ο κατηγορούμενος, ο οποίος παραβιάζει τους περιοριστικούς όρους σχετικά με την ελευθερία κίνησης και διαμονής που του έχουν επιβληθεί με δικαστική απόφαση ή με βούλευμα, μετά τη συμπλήρωση του εκάστοτε ανώτατου ορίου της διάρκειας της προσωρινής κράτησης.

3. ‘Οποιος εν γνώσει ματαιώνει την εκτέλεση της ποινής ή του μέτρου ασφαλείας που επιβλήθηκε σε άλλον τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή. Η πράξη μένει ατιμώρητη αν ο υπαίτιος την τέλεσε υπέρ κάποιου οικείου του.».

Δείτε αναλυτικά την τροπολογία.

 

 

To Top