Εισαγγελέας: Ποιοι είναι οι 27 που δείχνει εδώλιο για την τραγωδία στο Μάτι

142

Διακρίνει έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών και εισηγείται στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή τους σε δίκη.

Την παραπομπή 27 ατόμων για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι ζητά ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης, ο οποίος με πρόταση του εισηγείται να οδηγηθούν σε δίκη.
Εισαγγελέας οι 27 που δείχνει εδώλιο για την τραγωδία στο Μάτι

Στα χέρια του εισαγγελέα προκειμένου να προτείνει προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ποιοι κατηγορούμενοι και για ποια αδικήματα πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο, είχε φτάσει όπως έγραφε και το dikastiko.gr από τον περασμένο Μάιο το πόρισμα και η ενδελεχής έρευνα – όπως μαρτυρά και η δικογραφία των 400.000 σελίδων – του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη.

Ο εισαγγελέας στην πολυσέλιδη πρόταση του καταλήγει σε εισήγηση με την οποία ζητά από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη για σειρά πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεων, όπως η ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, η σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως, αλλά και ο εμπρησμός από αμέλεια για τον 70χρονο που κατηγορείται ότι προκάλεσε τη φωτιά.
Εισαγγελέας οι 27 που δείχνει εδώλιο για την τραγωδία στο Μάτι
Από τους αρχικά 28 κατηγορουμένους ο εισαγγελέας ζητά την παραπομπή των 27 σε δίκη. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται τα ονόματα της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, του σημερινού αρχηγού της πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του 70χρονου που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης. Ταυτόχρονα, προτείνει την απαλλαγή από τις κατηγορίες του συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εισαγγελία εκκρεμεί μια ακόμα ανοιχτή δικογραφία η οποία αφορά την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την πύρινη λαίλαπα και την απόπειρα εκβίασης του πραγματογνώμονα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τον εισαγγελικό λειτουργό:
  • Δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση
  • Η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς υπήρξε ανεπαρκής
  • Δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέτα.
  • Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων.
  • Άστοχη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου.
  • Καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης
  • Εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πυλώνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση
  • Ανετοιμότητα
  • Μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων
  • Βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο βαρύτατο αποτέλεσμα της πυρκαγιάς
Εισαγγελέας οι 27 που δείχνει εδώλιο για την τραγωδία στο Μάτι
Στο σκεπτικό του εισαγγελέα αναφέρεται σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι καταστροφικές συνέπειες: «Ανάγονται στη σύγχυση έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης).»