Πώς θα λειτουργήσει το ΣτΕ και ο Άρειος Πάγος από τις 16 Σεπτεμβρίου

Σημαντικές ανακοινώσεις για την πρόσβαση στις υπηρεσίες τους, με βάση τα νέα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού από τις 16 Σεπτεμβρίου, εξέδωσαν το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Άρειος Πάγος.

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου της Επικρατείας:

Σύμφωνα με τις ισχύουσες πρόσφατες ρυθμίσεις, από τις 16 Σεπτεμβρίου η είσοδος στο κατάστημα του Συμβουλίου της Επικρατείας θα γίνεται μόνο με την επίδειξη: α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή β) πιστοποιητικού νόσησης ή γ) βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό covid-19 με την μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί είτε με τη λήψη στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός 72 ωρών πριν από την είσοδο είτε ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού covid-19 εντός 48 ωρών πριν από την είσοδο. Οι υποχρεώσεις αυτές καταλαμβάνουν άτομα 12 ετών και άνω.

Τα πιστοποιητικά αυτά, καθώς και η δήλωση αποτελέσματος self test, επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής στην είσοδο του Δικαστηρίου στο εξουσιοδοτημένο για την διενέργεια του ελέγχου προσωπικό.

Κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω, αρκεί η επίδειξη δήλωσης αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου που έχει διενεργηθεί 24 ώρες πριν από την είσοδο στο Δικαστήριο στην περίπτωση καταθέσεως αιτήσεως προσωρινής δικαστικής προστασίας με αίτημα προσωρινής διαταγής.

Στους μη εφοδιασμένους με το κατάλληλο πιστοποιητικό δεν θα επιτραπεί η είσοδος στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κατά τα λοιπά εξακολουθεί να ισχύει η τήρηση των μέτρων ασφαλείας (15 άτομα το πολύ στις αίθουσες συνεδριάσεων, 1,5 μ. απόσταση, υποχρεωτική χρήση μάσκας).

Η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου:

Σύμφωνα με το άρθρο 1, παρ. 3 της αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 55400/ 10- 9-2021 (ΦΕΚ Β”4206/12-9-2021 Κοινής Υπουργικής Απόφασης λήψης εκτάκτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, η λειτουργία του δικαστηρίου και της γραμματείας του Αρείου Πάγου θα γίνεται ως εξής:

Από τις 16 Σεπτεμβρίου 2021 κατά την είσοδο στον Άρειο Πάγο, τα φυσικά πρόσωπα (δικαστικοί λειτουργοί, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, πάσης φύσεως εργαζόμενοι, πολίτες) υποχρεούνται να επιδεικνύουν:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας https://gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/koronoios-covid-19 ή, εφόσον πρόκειται για αλλοδαπό, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.53719/2.9.2021 (Β 4050) κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει. Πλήρως εμβολιασμένοι Θεωρούνται: α) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και

β) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν βεβαίωση πλήρους κάλυψης — ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου. Από την ιστοσελίδα του πρώτου εδαφίου δύναται να εκδοθεί και η βεβαίωση μερικού εμβολιασμού για κορωνοϊό COVID-19 σε όσους έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη από τις δύο (2) δόσεις του εμβολίου των δυο (2) δόσεων και επιδεικνύουν αυτή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου, όπου αυτό εφαρμόζεται.

Όπου προβλέπονται στην παρούσα, ο εργαστηριακός έλεγχος

β) πιστοποιητικό νόσησης, το οποίο εκδίδεται κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR ή κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid ο1), εντός τριάντα (30) ημερών μετά από τον πρώτο Θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. Ο πρώτος θΘετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο. Τα ως άνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.grείτε σε ψηφιακή μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

γ) βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου, με τη μέθοδο ΡΟΙ για κορωνοϊό COVID-19, που πρέπει να έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών και ο έλεγχος με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test), που πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την πραγματοποίηση οποιουδήποτε γεγονότος για το οποίο χρειάζεται η επίδειξη βεβαίωσης.

Η βεβαίωση αυτών: α) πρέπει να έχει εκδοθεί από εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και β) να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Οι ως άνω υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ανηλίκους από δώδεκα (12) ετών και άνω.

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά, υπό α, β και γ, καθώς και η δήλωση αποτελέσματος self-test επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του φυσικού προσώπου στην είσοδο των ως άνω υπηρεσιών σε προσωπικό εταιρειών φύλαξης (security) ή σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό της υπηρεσίας, οι οποίοι τα σαρώνουν ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν.4816/2021(Α 118) Covid Free GR.

Εναλλακτικά, εφόσον ο αλλοδαπός προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγουμένου εδαφίου ελέγχουν τα ανωτέρω πιστοποιητικά σε έγχαρτη μορφή.

Στα πρόσωπα (δικαστικοί λειτουργοί, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, πάσης φύσεως εργαζόμενοι, πολίτες) που δεν είναι εφοδιασμένα με το κατάλληλο πιστοποιητικό απαγορεύεται είσοδος στον Άρειο Πάγο.

https://www.lawspot.gr/nomika-nea/pos-tha-leitoyrgisei-ste-kai-o-areios-pagos-apo-tis-16-septemvrioy

To Top