Έρχεται η ψηφιακή Δικαιοσύνη: Τηλεδίκες, άυλες υπογραφές για όλους τους δικηγόρους και αναβάθμιση ηλεκτρονικών υπηρεσιών στα δικαστήρια

195

Τι προβλέπει το σχέδιο για τη μετάβαση της Δικαιοσύνης στη νέα εποχή. Τα βασικά σημεία παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης.
Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο βρίσκεται εδώ και καιρό στα σκαριά σε συνεργασία των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης. Πρόκειται για την μετάβαση του συστήματος Δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή. Τα πρώτα βήματα έχουν ήδη δρομολογηθεί, δίνοντας ανάσα σε χιλιάδες εμπλεκόμενους στις δικαστικές διαδικασίες.

Έχει ήδη καθιερωθεί η ηλεκτρονική έκδοση του ποινικού μητρώου, ενώ τομή στα δικαστικά δεδομένα αποτέλεσε και το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας όπου ενσωμάτωσε 25 πιστοποιητικά σε ένα μέσω της ψηφιακής έκδοσής του. Ψηφιακή Δικαιοσύνη: Τηλεδίκες, άυλες υπογραφές για τους δικηγόρους

Το αμέσως επόμενο βήμα σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη είναι – όπως ανέφερε σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ – ο εκσυγχρονισμός του Κτηματολογίου (ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο). Στόχος είναι, όπως είπε ενώ σήμερα έχουν δικαίωμα «ψηφιακής» πρόσβασης στη βάση δεδομένων το περίπου το 35% των επαγγελματιών, όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, σύντομα να φτάσει σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά.

«Θα έχουμε έναν νόμο στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι, με τον οποίο θα επιταχύνουμε την αύξηση του 35% και η πρόβλεψή μας είναι ότι θα φτάσει το 57% σε δώδεκα μήνες και στο 90% σε 24 μήνες», είπε ο Κ. Πιερρακάκης.

Ψηφιακή Δικαιοσύνη: Τηλεδίκες, άυλες υπογραφές για τους δικηγόρους
Η ψηφιοποίηση του χαρτιού και οι τηλεδίκες
Κομβικό σημείο για τη νέα εποχή της Δικαιοσύνης αποτελεί η καθιέρωση του συστήματος για τη διενέργεια τηλεδικών. Ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ψηφιοποίησης του χαρτιού, για τις τηλεδίκες, όπου «θα έχει ένας μάρτυρας τη δυνατότητα να συμμετέχει σε ένα δικαστήριο από το σημείο όπου βρίσκεται -είναι κάτι που έχει ήδη δημοπρατηθεί και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει να υλοποιείται».

Υπάρχει σχεδιασμός να δημιουργηθεί «ένα μεγάλο έργο πληροφορικής στον τομέα της δικαιοσύνης, ένα νέο ψηφιακό σύστημα καθολικά για τη Δικαιοσύνη στη χώρα μας, που θα αφορά τα πάντα», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης. Το σχέδιο για τις τηλεδίκες είχε εξάλλου αποκαλύψει πρόσφατα το dikastiko.gr Ψηφιακή Δικαιοσύνη: Τηλεδίκες, άυλες υπογραφές για τους δικηγόρους

Οι άυλες υπογραφές
Τη διάθεση σε όλους τους δικηγόρους άυλων υπογραφών εντός του Σεπτεμβρίου προανήγγειλε ο κ. Πιερρακάκης. Όπως ανέφερε μέσα από το gov.gr θα επιτευχθεί τους επόμενους μήνες η δυνατότητα απόκτησης των υπογραφών αυτών, με τήρηση των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Όπως σημείωσε «τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει μέσα από το gov.gr δωρεάν διάθεση άυλων ψηφιακών υπογραφών για όλους τους δικηγόρους της χώρας», υπογραμμίζοντας πως η διαδικασία αυτή έχει επιδράσει καθοριστικά στην τεχνολογική εξέλιξη. Ψηφιακή Δικαιοσύνη: Τηλεδίκες, άυλες υπογραφές για τους δικηγόρους

Να παντρευτεί η νομική γνώση με την τεχνολογική κατάρτιση
Απευθυνόμενος στους νομικούς, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τους παρότρυνε να εξετάσουν το ενδεχόμενο να παντρέψουν τη νομική γνώση με την τεχνολογική κατάρτιση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «στη χώρα έλειπαν βασικές υποδομές. Χρειάστηκε να γίνουμε πολύ εφευρετικοί για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε στον καιρό της πανδημίας την κατάσταση που είχαμε στα χέρια μας. Και κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε με αυτά που είχαμε, προσθέσαμε πράγματα στην πορεία, τώρα όμως με το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε μια τεράστια δυνατότητα και ευκαιρία».

Και κατέληξε: «Αυτήν την στιγμή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους πόρους για να μπορέσουμε να χτίσουμε τη χώρα αλλιώς. Το κράτος θα χτιστεί ξανά, διαφορετικά, χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνολογίες. Κι αν υπάρχει ένας πυρήνας της συζήτησης, είναι το θεσμικό περιβάλλον, είναι η δικαιοσύνη, κι ακριβώς για αυτόν τον λόγο αυτά τα εργαλεία μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο και στον σχεδιασμό των υπουργείων και στην ποιότητα των θεσμών στη χώρα».