Τέλος δεν έχουν οι έγγραφες καταγγελίες κατά του τέως προέδρου Εφετών των Διοικητικών Δικαστηρίων και βασικού στελέχους της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) !

270

Σε εισαγγελικό κλοιό πρώην δικαστής για σεξουαλικές και όχι μόνο παρενοχλήσεις με πολιτικές προεκτάσεις

Οι καταγγελίες αυτές διαβιβάστηκαν από τον αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως Παναγιώτη Πικραμμένο στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, για τις περαιτέρω ενέργειες.

NEWSROOM icon

NEWSROOM28.06.2021 | 06:00

Σε εισαγγελικό κλοιό πρώην δικαστής για σεξουαλικές και όχι μόνο παρενοχλήσεις με πολιτικές προεκτάσεις

DIKASTIKO.GR / ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ / ΣΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟ ΚΛΟΙΟ ΠΡΩΗΝ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΓΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ

Παναγιώτης Τσιμπούκης

Σε ασφυκτικό εισαγγελικό κλοιό βρίσκεται τέως πρόεδρος Εφετών των Διοικητικών Δικαστηρίων και βασικό στέλεχος της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) ο οποίος καταγγέλλεται από γυναίκες εργαζόμενους στην ΑΕΠΠ για σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης και όχι μόνο. Οι καταγγελίες έφτασαν μέσω μακροσκελούς επιστολής στον Πρωθυπουργό, υπουργούς, κ.λπ.

Ο τέως πρόεδρος Εφετών, τοποθετήθηκε στην ανεξάρτητη αρχή το 2017 και έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών.

Οι καταγγελίες αυτές διαβιβάστηκαν από τον αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως Παναγιώτη Πικραμμένο στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, για τις περαιτέρω ενέργειες…..Υπουργικό Συμβούλιο: 3 ονόματα για 2 θέσεις σε ηγεσία Αρείου Πάγου-ΣτΕ

Στο κείμενο των καταγγελιών, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα το dikastiko.gr, γίνεται ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και πρόσωπα εργαζομένων, δικηγόρων ΑΕΠΠ, κ.λπ. που πλέον των σεξουαλικών πιέσεων τις οποίες δέχθηκαν προκειμένου να ενδώσουν στις επιθυμίες του τέως δικαστή, υπογραμμίζεται ότι δέχτηκαν εξευτελιστικές πιέσεις και διάφορες προτάσεις, αλλά και εκβιάσεις.

Την ίδια στιγμή άρχισαν και ανοίγουν τα στόματα και γίνεται πλέον λόγος για διασυνδέσεις του τέως δικαστικού λειτουργού με συγκεκριμένες δικηγορικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία τα οποία χειριστήκαν υποθέσεις της ΑΕΠΠ.

Το διαρκές bullying, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις του τέως δικαστικού λειτουργού, αλλά και η συμπεριφορά του, έφτασαν σε σημείο σε πολλές περιπτώσεις να οδηγήσουν απασχολούμενες στην ΑΕΠΠ (και ειδικά γυναίκες) σε παραιτήσεις. Εκδόθηκε η νέα ΚΥΑ: Δεν αλλάζει τίποτα στα δικαστήρια

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι υπάλληλος εξωθήθηκε σε διακοπή απόσπασης από την ΑΕΠΠ, αφού «όταν αρνήθηκε τις ερωτικές προτάσεις του», εκείνος επικαλέστηκε τον Υπαλληλικό Κώδικα και την τιμώρησε με υπηρεσιακή υποβάθμιση και μη προαγωγή παρά τα προσόντα της, σε τμηματάρχη, ενώ δεν παραλείπεται να αναφερθεί ότι μεθοδικά χτίσθηκε «ένα πειθήνιο χαρέμι» γύρω από τον τέως Διοικητικό Δικαστή, ο οποίος αποκαλείται «σεξομανής» και «παραβατικός», κ.ά.

Το κείμενο της καταγγελίας έχει ως εξής:

«Αξιότιμα στελέχη της Κυβέρνησης και κ. Δικαστικοί Λειτουργοί,

Αναγκαζόμαστε λόγω της σημασίας όσων έχουν συμβεί στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικων Προσφυγών από τον υπό παραίτηση …* να απευθυνθούμε σε εσάς με αυτή την ανοικτή επιστολή μας. Παρά το μέγεθος του σκανδάλου σεξουαλικής παρενόχλησης από τον *, για το οποίο όλος ο κόσμος έχει μάθει τι έχει συμβεί, τα δημοσιεύματα του τύπου, όπως των … για το ίδιο ζήτημα και την αποχή δικηγόρων που αποφάσισε ο ΔΣΑ λόγω της εξευτελιστικής συμπεριφοράς του * σε δικηγόρους και εργαζόμενους, αντιληφθήκαμε ότι επιχειρήθηκε συγκάλυψη της τερατώδους συμπεριφοράς αυτού του ανθρώπου.

Είμαστε όλες εργαζόμενες (είτε πρώην εργαζόμενες) στην ΑΕΠΠ. Χρησιμοποιούμε την ανωνυμία γιατί όταν η … τόλμησε επιτέλους να μιλήσει επώνυμα, μάθαμε ότι δέχτηκε αφόρητες πιέσεις κάθε είδους και τελικά δυστυχώς ανταλλάγματα για να αναιρέσει όσα αληθή κατήγγειλε την Δευτέρα 24 Μαΐου με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς. Αυτή την προηγούμενη καταγγελία προσπαθεί η πλευρά * να θάψει, βάζοντας λυτούς και δεμένους και σκαρφιζόμενος κάθε απίθανη δικαιολογία για όσα έχει κάνει. 

Στην επιστολή μας αυτή θα αναφέρουμε ορισμένα ακόμα γεγονότα παρενόχλησης, μισογυνισμού, εργασιακού εξευτελισμού και bullying, που έχουμε συλλέξει είτε ως θύματα είτε ως αυτόπτες ή αυτηκοες μάρτυρες είτε από εξιστορήσεις δικών μας ανθρώπων με λυγμούς και κλάματα. Όλα γεγονότα που έχουν συμβεί από τότε που ανέλαβε πρόεδρος ο *. Επιφυλασσόμαστε και για δεκάδες αλλά που δεν γνωρίζουμε ή δεν έχουν αποκαλύφθει ακόμα τα οποία σίγουρα η δημοσιοποίηση που γίνεται τώρα, θα βοηθήσει να έρθουν στο φως.

Οι δικηγόροι της Νομικής Υπηρεσίας ΑΕΠΠ, …. και … δέχτηκαν εξευτελιστικές πιέσεις και προτάσεις από τον *, που νόμιζε ότι θα τις κάνει ό,τι θέλει γιατί είναι γυναίκες και τις προσέλαβε. Αφού αρνήθηκαν επανειλημμένα και του έθεσαν όρια και αφού αυτός προσπάθησε επί μήνες με ταξίματα αλλά και με απειλές να τις κάμψει, μαζί και με άλλους άντρες δικηγόρους της Αρχής που δέχονταν και αυτοί εξευτελισμούς και εργασιακή κακοποίηση, ζήτησαν από τον *να παύσει, αλλιώς θα τον κατήγγελλαν.

Τι έκανε τότε ο *; παλιά του τέχνη κόσκινο: για εκδίκηση μεθόδευσε μέχρι και νομοθετική ρύθμιση, για να καταργηθούν οι θέσεις δικηγόρων στην ΑΕΠΠ, μεθόδευση που καταγγέλθηκε από τον ίδιο τον ΔΣΑ και στη συνέχεια, η επίμαχη διάταξη αποσύρθηκε μετά από γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Παρόλα αυτά, ο * συνέχισε να τιμωρεί, να εξευτελίζει και να εκβιάζει τις δικηγόρους. Πριν ένα μήνα έφτασε στο σημείο να υπεξαιρέσει το αρχείο της Νομικής Υπηρεσίας και προσωπικά έγγραφα τους, προσπαθώντας να καταστρέψει εναντίον του καταγγελίες και να φυτέψει έγγραφα και στοιχεία εναντίον τους για να τους απολύσει.

Απόδειξη για αυτά: μέχρι και ο ΔΣΑ έχει κηρύξει αποχή δικηγόρων από υποθέσεις της ΑΕΠΠ και δημοσίευσε δελτίο τύπου λόγω της υποτιμητικής συμπεριφοράς του * σε εργαζόμενους στην ΑΕΠΠ δικηγόρους. Το δελτίο τύπου υπάρχει στο site του ΔΣΑ και έχει δημοσιευτεί σε όλα τα ΜΜΕ.

Η …, πρώην Μέλος της ΑΕΠΠ και έμπειρο στέλεχος της δημόσιας διοίκησης, εξαναγκάστηκε από τον * σε παραίτηση λίγους μήνες μετά τον διορισμό της. Όλους αυτούς τους μήνες, την υπέβαλε σε εξαντλητικό φόρτο εργασίας, πιέσεις και εξευτελισμούς, βρίζοντας και προσβάλλοντας την καθημερινά. Η … τελικά έφτασε να χάσει τις αισθήσεις της, να διακομιστεί με ασθενοφόρο και να νοσηλευτεί στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, την ώρα διάσκεψης στην ΑΕΠΠ, μη μπορώντας να αντέξει τις συνεχείς επιθέσεις του *. Συνέχισε να την παρενοχλεί με τηλέφωνα σε ακατάλληλες ώρες στο σπίτι της, μέχρι που ο σύζυγος της, γνωστός δικηγόρος πήγε ο ίδιος στην ΑΕΠΠ, για να ζητήσει να σταματήσουν οι εκδικητικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις στη σύζυγο του. Η … μετά από λίγο παραιτήθηκε, καταγγέλλοντας τις ανάρμοστες πρακτικές του *.

Η πρώην Πρόεδρος του … Κλιμακίου ΑΕΠΠ, … πλήρωσε βαρύ τίμημα όταν αποφάσισε να παντρευτεί, και μάλιστα στέλεχος του πολιτικού γραφείου Υπουργού της κυβέρνησης …. Ο * υποκριτικά της έδινε συγχαρητήρια και συγχρόνως μεθόδευσε ένα ολόκληρο πλάνο προσβολών, εξευτελισμών, εργάσιμης υποτίμησης και πιέσεων να παραιτηθεί. Ο εξουσιομανής * ήταν τόσο χολωμένος μαζί της, που την καθαίρεσε από Πρόεδρο Κλιμακίου και διέλυσε το Κλιμάκιο που προέδρευε, λίγους μήνες από τη σύσταση του, υποβαθμίζοντας την υπηρεσιακά. Η …, μετά από επανειλημμένες απειλές του *, ότι θα της κάνει κόλαση τη ζωή, αναγκάστηκε να παραιτηθεί και από απλό Μέλος.

Στον πρώην πρόεδρο … Κλιμακίου ΑΕΠΠ, …, που και αυτός αναγκάστηκε να παραιτηθεί, ο * ασκούσε επί χρόνια ανάρμοστες και παράνομες συμπεριφορές, υποβάλλοντας τον σε διαρκές bullying. Ο …, μην αντέχοντας το σεξιστικό και τοξικό περιβάλλον που δημιουργούσε ο*, αναγκάστηκε να παραιτηθεί, για να σώσει τη λογική και την οικογενειακή του γαλήνη.

Οι κυρίες …, …, … και …, Μέλη της ΑΕΠΠ, έχοντας ήδη πέσει από το 2018 θύματα εις βάρος τους μεροληπτικής κακομεταχείρισης, κατέληξαν μέχρι και το ΣτΕ και να δικαιωθούν με την Απόφαση του Γ’ Τμήματος Συμβουλίου της Επικράτειας 5…./2019, ακυρώνοντας πράξεις εξευτελιστικής και τιμωρητικής απαλλαγής από τα καθήκοντα τους.

Στις υπαλλήλους της ΑΕΠΠ, που είχαν τον * και ως ιεραρχικό προϊστάμενο, οι επιθέσεις και παρενοχλήσεις ήταν ακόμα ευκολότερες, λόγω της εξάρτησης τους από αυτόν. Η …, δημόσια υπάλληλος, διέκοψε την απόσπαση της στην ΑΕΠΠ, μετά από επανειλημμένες μεθοδεύσεις του *, που εντάθηκαν όταν έμαθε ότι είχε δεσμό και έμεινε έγκυος.

Η … νομικός ΕΕΠ, αποχώρησε και αυτή από την ΑΕΠΠ, αφού υποβλήθηκε σε εξευτελιστικά καψώνια και προσβολές από τον *. Στην τρίτεκνη μητέρα συμβασιούχο …, ο *, εκμεταλλευόμενος την ανεργία και την κακή οικονομική της κατάσταση, αρχικά προσπάθησε να τη δελεάσει, τάζοντας ότι θα αναλάβει να ανανεωθεί το πρόγραμμα ΣΟΧ, για να την κρατήσει και στη συνέχεια την απείλησε ότι αν δεν πάει μαζί του θα φροντίσει να μην ξαναβρεί δουλειά. Την πίεζε καθημερινά να την πάει σπίτι με το αυτοκίνητο του, της έκανε χάρες και διευκολύνσεις που δεν ζητούσε και της πρότεινε ραντεβού. Όταν η γυναίκα αντιστάθηκε στις πιέσεις του, ο * την τιμώρησε, φροντίζοντας να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και για καιρό προσπαθούσε να μάθει την καινούργια της δουλειά και να την κατηγορήσει για να τη διώξουν. Η … εξωθήθηκε και αυτή σε διακοπή απόσπασης από την ΑΕΠΠ, αφού όταν αρνήθηκε τις ερωτικές προτάσεις του *, αυτός σε παράβαση του Υπαλληλικού Κώδικα, την τιμώρησε με υπηρεσιακή υποβάθμιση και μη προαγωγή παρά τα προσόντα της, σε τμηματάρχη.

Υπάρχουν και άλλες γυναίκες στελέχη της ΑΕΠΠ που αναγκάστηκαν να ενδώσουν στις σεξουαλικές προσεγγίσεις του * είτε από φόβο και υπό απειλή είτε για τα ανταλλάγματα και τις εξυπηρετήσεις που επιφύλασσε για τις ερωμένες του. Όποια όμως τόλμαγε να σταματήσει τη μεταξύ τους σχέση ή να του βάλει όρια, δεχόταν πρωτοφανή επίθεση και πίεση να εγκαταλείψει την ΑΕΠΠ. Και υπάρχουν και κάποιες που συνεργάζονται δυστυχώς στενά με αυτόν για αυτονόητους λόγους. Ακόμα και τώρα συνεχίζει να τρομοκρατεί και να απειλεί ο * τα θύματα του, προκειμένου να κρατάνε τα στόματα τους κλειστά.

Η …, οργανωμένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, και γνωστή ως ο άνθρωπος και στενή συνεργάτιδα του πρώην Υπουργού ΣΥΡΙΖΑ … στον παράνομο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ήταν το πρόσωπο που λειτουργεί ως άμεσος συνεργός και δεξί χέρι του * σε όλες τις παράνομες ενέργειες του *. Από την αρχή σχεδόν … ο *, σε συμφωνία με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φίλους του που τον επέλεξαν, την όρισε αυθαίρετα και χωρίς νομοθετική πρόβλεψη, «Αναπληρώτρια Πρόεδρο» της ΑΕΠΠ και της ανέθεσε όλο τον διοικητικό συντονισμό της υπηρεσίας.

Η … που γνώριζε από μέσα τα πάθη του *, τον διευκόλυνε στις πιέσεις και τους εκβιασμούς σε γυναίκες στην ΑΕΠΠ. Αυτή εκτελούσε όλες τις υπηρεσιακές απειλές του * σε οποία αρνείτο, και αυτή προέτρεπε οποία γυναίκα, που λόγω του φύλου της, της ζητούσε βοήθεια στην παρενόχληση που δεχόταν, να ενδώσει στον *, για να μην υποστεί υπηρεσιακές επιπτώσεις. Ο … είναι πρώτα και πάνω από όλους και πρέπει να τον κρατάμε ζωηρό για να κρατάει την Αρχή ζωντανή, έλεγε παντού, ειδικά μετά τις εκλογές όταν η Συριζαια … φοβόταν για την θέση της. Παρενόχληση

Η … υλοποιώντας εντολές του *, επέλεξε στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για ειδικούς επιστήμονες, μια μαγιά γυναικών νομικών, για να χτίσει πάνω τους ο * ένα πειθήνιο χαρέμι. Όλες αυτές στη συνέχεια, μετά από ένα χρόνο δοκιμών από τον * ως απλές υπάλληλοι, τις επέλεξε τελικά σε νέο διαγωνισμό και ως νέα Μέλη της ΑΕΠΠ, με εξαίρεση βέβαια την …, την γυναίκα που τον κατήγγειλε τελικά και τα μάζεψε μετά.

Σε αντάλλαγμα, η … διόριζε στελέχη και συγγενείς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον στενό συνεργάτη του … στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης επί ΣΥΡΙΖΑ, … που ο * μόλις προσέλαβε ως νέο μέλος ΑΕΠΠ, για να ικανοποιήσει τους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ πολιτικούς του προστάτες. Ο … δεν είναι απλός ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ, αλλά κομματικός εγκάθετος που παίρνει καθημερινά εντολές απευθείας από την Κουμουνδούρου. Ο * πέρα από σκληρή επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είναι αντίστοιχη περίπτωση με τη …, δηλαδή επένδυσε στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει χρόνια κυβέρνηση και μετά τις εκλογές προσπάθησε να κρύψει τα ίχνη του παντού.

Τα παραπάνω είναι απλώς ενδεικτικά. Είμαστε σίγουρες, ότι υπάρχουν και αλλά πολλά γεγονότα που θα καταγγελθούν για τον * στο επόμενο διάστημα καθώς ήδη ακούμε ότι ορισμένες έχουν και ντοκουμέντα.

Αυτό όμως που καμία μας δεν καταλαβαίνει είναι για ποιο λόγο η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τους οποίους και εμείς στηρίξαμε για να δώσουν τέλος στο καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ, ανέχονται ένα τέτοιο αλήτη, σεξομανη, παραβατικό, μισογύνη και διορισμένο από ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ…., ενώ ήδη καταγγέλθηκε επώνυμα, και είναι προφανές ότι το μάζεμα της καταγγελίας έγινε με αντάλλαγμα.

Η σεξουαλικη παρενόχληση και το bullying στην εργασία είναι κάτι που θα έπρεπε να μην γίνεται ανεκτό από καμία κυβέρνηση, ποσό μάλλον από την κυβέρνηση που μας υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψουμε στη κανονικότητα ύστερα από την περιπέτεια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Δεν μπορεί να αξιώνετε από εμάς που ήδη έχουμε δεχτεί όλη αυτή την πίεση του * να βγούμε επώνυμα μπροστά για να πάρουμε και το επιπλέον προσωπικό κόστος ακόμη μιας επώνυμης καταγγελίας που μπορεί έχει την τύχη της … και να πειστούμε μετά για συγκάλυψη η συνδιαλλαγή ή απειλή. Τα παραπάνω περιστατικά, τις παραιτήσεις, τις ανακοινώσεις, τις δικαστικές αποφάσεις, τις πιέσεις, τα δημοσιεύματα, όλα μπορείτε όλα να τα διασταυρώσετε. Παρακαλούμε κάντε επιτέλους κάτι γιατί ειδικά μετά την επιστροφή στα καθήκοντα του συνεχίζει ακάθεκτος.

Μην μας αναγκάσετε τελικά να βγούμε μπροστά και να διασυρθούμε στο πανελλήνιο. Γιατί τότε οι ευθύνες που θα σας βαρύνουν θα είναι βαρύτατες ενώπιον της κοινής γνώμης που είναι αμείλικτη…».