Προειδοποίηση στην Ελλάδα από την ΕΕ λόγω πλημμελούς μεταφοράς της νομοθεσίας για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου

246

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, καθώς δεν μετέφερε πλήρως ή με ακρίβεια στο εθνικό της δίκαιο τους ενωσιακούς κανόνες για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου (απόφαση-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου).

Σκοπός της απόφασης-πλαισίου είναι να εξασφαλίσει ότι σοβαρές εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας, όπως η δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους, τιμωρούνται με αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές ποινικές κυρώσεις.

Το ελληνικό νομικό σύστημα ποινικοποιεί τη ρητορική μίσους, μόνο όταν η δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή συνιστά απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των προσώπων.

Η Ελλάδα, όπως και η Ολλανδία και η Λιθουανία που επίσης δέχθηκαν επιστολές, έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που διαπιστώθηκαν από την Επιτροπή. Αν δεν το πράξουν, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να προβεί στο επόμενο βήμα της διαδικασίας επί παραβάσει, αποστέλλοντας αιτιολογημένη γνώμη. Η Επιτροπή έχει ήδη κινήσει σχετικές διαδικασίες επί παραβάσει κατά επτά κρατών μελών και εξακολουθεί να αξιολογεί τη μεταφορά της εν λόγω απόφασης-πλαισίου στο εθνικό δίκαιο άλλων κρατών μελών στο πλαίσιο των ενισχυμένων προσπαθειών της για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, κάντε κλικ εδώ.

http://www.legalnews24.gr/2021/06/blog-post_86.html