“Πάγος” απο τον Άρειο Πάγο: Δεν μειώνονται οι ανώτατες ποινές των 25 ετών στα 20 χρόνια με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα- Ομόφωνη ανατροπή “μεταγατόνων”

Ομόφωνα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανέτρεψε τη νομολογία και έκοψε κάθε συζήτηση για μείωση παλιών καταδικών απο τα 25 στα 20 χρόνια, όπως είναι πλέον το ανώτατο όριο ποινής- Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση;

Σε μια ανατροπή μεγατόνων, που αναθεωρεί κάθε προηγούμενη νομολογιακή παραδοχή περί υπερίσχυσης επιεικέστερου νόμου , προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr , ομόφωνα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σχετικά με το νέο ανώτατο προβλεπόμενο όριο ποινής, το οποίο με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ισχύει απο τον Ιούλιο του 2019, μειώθηκε απο τα 25 στα 20 χρόνια κάθειρξη.

Το όριο αυτό αφορά τις (παραπάνω απο μία) πρόσκαιρες- πλην ισοβίων-ποινές καταδικασθέντων , που σωρρευτικά, μπορούν να φτάσουν κατά ανώτατο όριο στα 20 χρόνια (απο τα 25 με τον παλαιό ΠΚ).

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έβαλε “πάγο” στις ελπίδες όλων των κρατουμένων – καταδίκων να μειώσουν τις ποινές τους απο τα 25 στα 20 χρόνια, ανατρέποντας παράλληλα και δυο προηγούμενες αντίθετες αποφάσεις Ποινικών Τμημάτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Εν ολίγοις αποφάνθηκε πως για τους αμετάκλητα καταδικασθέντες έως την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα , δεν ισχύει η υπερίσχυση του επιεικέστερου νόμου άρα δεν μπορουν (όπως με σωρηδόν προσφυγές ζητούν) να μειώσουν την ποινή τους απο τα 25 στα 20 έτη, που ειναι το νέο ανώτατο όριο ποινής. Αρα, δεν μπορούν να αποφυλακιστούν νωρίτερα.

Έκπληξη

Η απόφαση αυτή , είναι η αλήθεια , προκάλεσε έκπληξη και αμηχανία αφού ήδη είχαν υπάρξει δυο αποφάσεις ποινικών τμημάτων dikastiko.gr) που έκαναν δεκτές σχετικές αιτήσεις καταδικασμένων κρατουμένων.

Πρόσφατα όμως εκδόθηκε τρίτη απόφαση η οποία ελήφθη με πλειοψηφία 3-2, οπότε η υπόθεση ήχθη εκ των πραγμάτων για οριστική επίλυση της νομικής διαφωνίας στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Εκεί ομόφωνα οι Αρεοπαγίτες για τους αμετάκλητα καταδικασθέντες έως την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα (Ιούλιος 2019) , παραμένει ως έχει η ποινή των 25 ετών, δηλαδή , δεν ισχύει η υπερίσχυση του επιεικέστερου νόμου άρα δεν μπορούν να μειώσουν την ποινή τους απο τα 25 στα 20 έτη, που ειναι το νέο ανώτατο όριο ποινής.

Νομοθετική ρύθμιση

Το θέμα έχει μεγάλες επιπτώσεις και κυρίως ψαλιδίζει τις ελπίδες πολλών κρατουμένων που προσδοκούσαν βασίμως με βάση την αρχή ισχύος του επιεικέστερου νόμου να αποφυλακιστούν πιο γρήγορα.

Το βάρος λοιπόν τώρα πέφτει στην Επιτροπή παρακολούθησης του νέου Ποινικού Κώδικα, υπό τον καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη  που σύντομα θα παραδώσει σχετικό , συνολικό πόρισμα, αλλά και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης , καθώς το θέμα μπορεί να λυθεί με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει ισορροπία μεταξύ της απόφασης του Αρείου Πάγου περί μη ανατροπής της αμετάκλητης δικαστικής απόφασης αλλά και του προνομίου του κρατούμενου στην εφαρμογή του ευμενέστερου νόμου.

Η πρώτη σκέψη που υπάρχει είναι να ισχύει για τις αμετάκλητες καταδίκες έως την ψήφιση του νέου ΠΚ η ανώτατη ποινή των 25 ετών αλλά για την υφ΄όρον απόλυση απο τις φυλακές να μετράει ως ανώτατος χρόνος τα 20 χρόνια.

Εξελίξεις αναμένονται σύντομα…

To Top