Αθώος λόγω αμφιβολιών κρίθηκε Ελβετός για ανθρωποκτονία από αμέλεια

206

Δαμιανός Αθανασίου  

Με απόφαση που εξέδωσε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών ένας 48χρονος Ελβετός κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από αμέλεια της 37χρονης Ρωσίδας Svetlana Bezrodnykh.

Την 1η Αυγούστου 2015 και ώρα 21.50 το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον φύλακα του στρατιωτικού θερέτρου στην περιοχή του Τραουνού Αφάντου για την εξαφάνιση κολυμβήτριας.
Σκάφος του Λιμενικού ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό της με αρνητικά αποτελέσματα.
Την 23.15 ώρα της ίδιας ημέρας το Λιμενικό ενημερώθηκε από έναν ημεδαπό, κάτοικο Ρόδου, ότι ενώ έκανε σκί (wakeboard) στην περιοχή, το σκάφος που τον έλκυε, προσέκρουσε περί ώραν 20.30 σε άγνωστο αντικείμενο.
Στο σκάφος, ονόματι «Panther», που κυβερνούσε ο 48χρονος Ελβετός, ο οποίος εργάζεται ως εκπαιδευτής ιστιοσανίδας με νόμιμη άδεια και το κατέχει ως ιδιώτης, επέβαιναν ακόμη 5 άτομα.
Μετά την πρόσκρουση διενήργησαν έρευνα με μάσκες στη θαλάσσια περιοχή για να διαπιστώσουν, που είχε προσκρούσει, αλλά δεν βρήκαν τίποτε, με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι είχαν χτυπήσει μεγάλο ψάρι ή κούτσουρο.
Ο σκιέρ επέλεξε να ενημερώσει το Λιμενικό, ενώ ο Ελβετός και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες στο σκάφος παρέμειναν στην παραλία, εορτάζοντας την εθνική εορτή της Ελβετίας.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Αυγούστου 2015 οι έρευνες συνεχίστηκαν από σκάφος του Λιμενικού και περί ώραν 08.30 εντοπίστηκε και περισυνελέγη η σορός της 37χρονης, διαμελισμένη.
Η προπέλα του σκάφους την είχε κομματιάσει στην αριστερή πλευρά του σώματός της.
Πιο συγκεκριμένα η 37χρονη, που αναγνωρίστηκε από οικείους της στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, είχε ακρωτηριαστεί στο αριστερό άνω και κάτω άκρο.
Την 14.00 ώρα της ίδιας ημέρας ο 48χρονος προσήχθη από τους λιμενικούς προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες θανάτου της 37χρονης και συνελήφθη με εντολή της Εισαγγελέως Υπηρεσίας.
Η άτυχη 37χρονη συνήθιζε να κολυμπά τις βραδινές ώρες, όπως κατέθεσε ο Ροδίτης, με καταγωγή από τις Φάνες, σύντροφός της.
Ο 48χρονος εξέφρασε την λύπη του για το μοιραίο δυστύχημα.
Κατέθεσε συγκεκριμένα ότι την 1η Αυγούστου 2015 και περί ώραν 20.15 έλκυε wakeboard στη θαλάσσια περιοχή του Τραουνού στ’ Αφάντου και όπως υποστηρίζει, βρισκόταν σε απόσταση 500 μέτρων περίπου από την ακτογραμμή.
Στην τελευταία στροφή που έκανε κατά τη διενέργεια του θαλάσσιου σπόρ αισθάνθηκε, όπως είπε, κάποιο τράνταγμα στο σκάφος.
Σταμάτησε αμέσως και ξεκίνησε ο ίδιος και οι επιβαίνοντες να ψάχνουν γύρω από το σκάφος με φώτα.
Εψαξαν με μάσκες και κάτω από το σκάφος μαζί με τον ημεδαπό που έκανε wakeboard αλλά και με ακόμη έναν επιβαίνοντα.
Υποστηρίζει ότι έψαξαν αρχικά κάτω από το σκάφος και έπειτα στη γύρω περιοχή σε ακτίνα 30 μέτρων.
Όπως είπε η θάλασσα ήταν πολύ βρώμικη, είχε κουτιά, κομμάτια από ξύλα και πίστεψαν ότι ακούμπησαν κάποιο ξύλο ή κάποιο ψάρι και αποφάσισαν να γυρίσουν στην ακτή.
Ξεκαθάρισε ότι δεν είδαν αίμα ή κάποιο άλλο στοιχείο, που θα τους δημιουργούσε υποψίες για ατύχημα.
Μετέβησαν στο Φαληράκι για να αφήσουν το σκάφος και σε συζητήσεις που είχαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχαν χτυπήσει κάποιο κουτί ή κάποιο κομμάτι χαρτιού.
Αποφάσισαν σε κάθε περίπτωση να αναφέρουν το γεγονός στις λιμενικές αρχές.
Ο Ελβετός κατέθεσε ότι την 1η Αυγούστου ήταν η εθνική εορτή των Ελβετών και παρέμεινε στη θάλασσα μαζί με άλλους Ελβετούς, που γιόρταζαν την ανεξαρτησία της χώρας τους και ο ημεδαπός τον ενημέρωσε ότι είχε ήδη μεταβεί στο Λιμεναρχείο και ανέφερε το γεγονός.
Υποστήριξε ότι όταν φόρτισε το κινητό του τηλέφωνο επικοινώνησε και ο ίδιος με το κέντρο του Λιμεναρχείου αλλά απάντησε συσκευή φάξ. Μίλησε, όπως είπε και με έναν λιμενικό στην πορεία ο οποίος δεν τον κάλεσε πίσω και την επομένη τον ενημέρωσαν από την εργασία του ότι τον αναζητούσαν δύο λιμενικοί.

Ως συνήγορος υπεράσπισης του παρέστη ο δικηγόρος κ. Στέλιος Κιουρτζής.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr