Αναιρέθηκε απόφαση του Τριμελούς Εφετείου για υπόθεση ρατσιστικής βίας στ’ Αφάντου

624

Με την υπ’ αρίθμ. 365/23-4-2021 απόφαση του Ε’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου έγινε εν μέρει δεκτή η αίτηση αναίρεσης της υπ’ αρίθμ. 165/2020 απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου που αφορά υπόθεση ρατσιστικής βίας στ’ Αφάντου.
Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 4 ετών και 10 μηνών με 3ετή αναστολή σε δύο ημεδαπούς κατοίκους Αφάντου, που ενεπλάκησαν σε απίθανα επεισόδια ρατσιστικής βίας τον Ιούλιο του 2013 με θύματα δύο Πακιστανούς μαζί με 3 ανήλικους.
Σε δεύτερο βαθμό ο ένας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως και ο δεύτερος σε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 4 μηνών μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.
Η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου προσεβλήθη στο Ε’ Τμήμα του Αρείου Πάγου που αναίρεσε εν μέρει την απόφαση του Εφετείου.
Ο Αρειος Πάγος, με την απόφαση του, που είναι στο στάδιο της καθαρογραφής, κήρυξε αθώο τον αναιρεσείοντα κατηγορούμενο για την πράξη της συμμορίας.
Παραπέμπει την υπόθεση για την πράξη της επικίνδυνης σωματικής βλάβης για εκδίκαση ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου με άλλη σύνθεση, ενώ επεκτείνει το ευεργετικό αποτέλεσμα και στον συγκατηγορούμενο του αναιρεσείοντα.
Το ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:
Αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαγγέλου και του Αστυνομικού Σταθμού Αφάντου συνέλαβαν την 20η Ιουλίου 2013 τρεις ημεδαπούς ηλικίας 23, 17 και 16 ετών καθώς και ένα 17χρονο υπήκοο Αλβανίας, ενώ αναζητούνται ακόμη δυο, κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης (συμμορία) και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών.
Επιπλέον συνελήφθησαν και οι γονείς τους, κατηγορούμενοι για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί την 13.30 ώρα της 20ης Ιουλίου 2013 τρεις Πακιστανοί, που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, κατήγγειλαν στον Αστυνομικό Σταθμό Αφάντου ότι περί ώραν 03.30 τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας περίπου 8 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από την οικία τους και άρχισαν να φωνάζουν ενώ ένας εξ’ αυτών εκτόξευσε και μια πέτρα προς το μέρος τους.
Όταν εξήλθαν της οικίας τους δέχτηκαν αναίτια επίθεση με σκαμπό και καδρόνια και υπέστησαν σωματικές βλάβες. Εν συνεχεία μετέβησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου για τις πρώτες βοήθειες.
Οι νεαροί επιστρέφοντας από νυχτερινή διασκέδαση μετέβησαν έξω από την οικία των Πακιστανών προκειμένου να προκαλέσουν επεισόδιο «χάριν αστεϊσμού».
Ως συνήγορος υπεράσπισής τους παρίσταται ο δικηγόρος κ. Γιάννης Θώδος.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει συμπεριληφθεί σε έκθεση του δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.
Στην πολυσέλιδη έκθεση του Δικτύου γίνεται αναφορά και στην υπόθεση που εκτυλίχθηκε στη Ρόδο και συγκεκριμένα στ’ Αφάντου.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr