Ρόδος: Σε ισόβια καταδικάστηκε 48χρονος για τη δολοφονία στον Έμπωνα

224

Την ανώτατη ποινή της ισόβιας κάθειρξης επέβαλετο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω στον 48χρονο κατηγορούμενο για τη δολοφονία πριν από περίπου ένα χρόνο, 43χρονου από την Κρητηνία, σε ερημική περιοχή στον Έμπωνα της Ρόδου.

Το δικαστήριο εξέδωσε ομόφωνα την απόφαση αυτή, απορρίπτοντας αυτοτελείς ισχυρισμούς για μειωμένο καταλογισμό αλλά και διάπραξης του αδικήματος εν βρασμώ ψυχής, καθώς επίσης και χωρίς να αναγνωρίσει κάποιο ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο.

Έτσι ο 48χρονος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και συνολική ποινή φυλάκισης 12 μηνών (για οπλοφορία, οπλοχρησία και παράνομη οπλοκατοχή) ενώ του επιβλήθηκε και χρηματικό πρόστιμο 900 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Στην πρότασή του η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή του 48χρονου όπως κατηγορείται, πρόταση που τελικά και «υιοθετήθηκε» από το δικαστήριο.

Κατά την ακροαματική διαδικασία στην αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ιατροδικαστική βεβαίωση που προσκόμισε, σύμφωνα με την οποία ο 48χρονος είναι τοξικομανής, αλλά και στη βεβαίωση της κλινικής του Κορυδαλλού όπου και αναφέρεται ότι πάσχει ο πελάτης του από σοβαρή ψυχική πάθηση. Ο συνήγορος υπεράσπισης επεσήμανε επίσης το γεγονός ότι ο 48χρονος συνεργάστηκε πλήρως με τις αστυνομικές αρχές στις οποίες και υπέδειξε τα όπλα του εγκλήματος, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Πάντως ο 48χρονος άσκησε έφεση και έτσι η υπόθεση θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό το επόμενο διάστημα από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου.

Για την υπόθεση αυτή, όλα φέρονται να ξεκίνησαν περίπου στις 5.15 το απόγευμα της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου 2019, όταν ο 43χρονος που βρίσκονταν στο σπίτι του στην Κρητηνία, είπε στη σύζυγό του ότι θα πάει μέχρι τον Έμπωνα όπου έχει ένα ραντεβού και θα επιστρέψει σύντομα. Πράγματι ο 43χρονος επιχειρηματίας μπήκε στο αυτοκίνητό του και ξεκίνησε για το διπλανό χωριό.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο 3ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Έμπωνα – Σιαννών σε έναν αγροτικό δρόμο. Εκεί τον περίμενε ο 48χρονος έχοντας μαζί του και μία κυνηγετική καραμπίνα. Με αυτήν πυροβόλησε τρεις- τέσσερις φορές τον 43χρονο στην κοιλιακή χώρα, στον λαιμό, στο κεφάλι και στα πλευρά, από κοντινή απόσταση!

Στη συνέχεια ο δράστης πήρε την κυνηγετική καραμπίνα με την οποία έκοψε το νήμα της ζωής του 43χρονου και αφού την έβαλε μέσα σε μία σακούλα που χρησιμοποιούν για τα λιπάσματα, την πέταξε σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από το σημείο του εγκλήματος, στον δρόμο προς Αρταμίτη και Άγιο Ισίδωρο. Ακολούθως ο 48χρονος πήρε και τα δύο κινητά τηλέφωνα του θύματος και τα πέταξε σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου σε δασική περιοχή, και επέστρεψε σπίτι του!

Καθώς οι ώρες περνούσαν και ο 43χρονος δεν επέστρεφε, η σύζυγός του δήλωσε το απόγευμα στις 7 Νοεμβρίου 2019, την εξαφάνισή του στην αστυνομία. Η ίδια ενημέρωσε τους αστυνομικούς και για το ραντεβού που θα είχε ο σύζυγός της με τον 48χρονο στον Έμπωνα προκειμένου «να διευθετήσουν οικονομικές διαφορές που είχαν σε εκκρεμότητα», όπως είπε.

Άμεσα αστυνομικοί του Τμήματος Ιαλυσού σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου άρχισαν να κάνουν έρευνες στην ευρύτερη περιοχή με σκοπό τον εντοπισμό του 43χρονου. Μάλιστα είχε γίνει σχετική ενημέρωση για κινητοποίηση και στα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου.

Αργά το βράδυ, οι αστυνομικοί παρουσία δικαστικού λειτουργού έκαναν έρευνα στο σπίτι του 48χρονου όπου βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

  • 2 κυνηγετικά όπλα, χωρίς άδεια κατοχής
  • πτυσσόμενη ράβδος (γκλοπ)
  • 2 αστεράκια (τύπου νίτζα)
  • τσεκούρι με ξύλινη λαβή μήκους 41 εκατοστών.
  • ξύλινη χειρολαβή με ενσωματωμένη σ’ αυτή μεταλλική λάμα μήκους 20 εκατοστών.
  • 43 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου διαφόρων διαμετρημάτων

Ο 48χρονος προσήχθη στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς, «έσπασε» και ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του! Ο 48χρονος περίγραψε με λεπτομέρειες την πράξη του, υποδεικνύοντας το σημείο της ανθρωποκτονίας στους αστυνομικούς, ενώ υπέδειξε και το χώρο όπου είχε πετάξει το όπλο του εγκλήματος και τα κινητά τηλέφωνα του θύματος τα οποία και εντοπίστηκαν.

Σε ό,τι αφορά τον 43χρονο βρέθηκε καθισμένος στη θέση του οδηγού μέσα στο όχημά του με τραύματα σε αρκετά σημεία του σώματός του.

Στο σημείο κλήθηκε και μετέβη Ιατροδικαστής και πραγματοποιήθηκε αυτοψία, εξερεύνηση και επιστημονική διερεύνηση του χώρου από Αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και κλιμάκιο του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών της Α’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου.

https://www.newsbomb.gr/ellada/dikaiosynh/story/1164314/rodos-se-isovia-katadikastike-48xronos-gia-ti-dolofonia-ston-empona