Διάταξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης: Πώς θα λειτουργήσουν τα Πολιτικά Δικαστήρια μετά την πανδημία

252

Για να προλάβει το “κύμα υπερφόρτωσης” το Υπουργείο Δικαιοσύνης σπεύδει να δώσει τη δυνατότητα στις διοικήσεις των δικαστηρίων να προσδιορίσουν τις ματαιωθείσες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, υποθέσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Με διάταξη στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα , ρυθμίζεται το θέμα του άμεσου επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων των Πολιτικών Δικαστηρίων που ματαιώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.

Τα μηνύματα βέβαια είναι ανησυχητικά αφού τα πινάκια των δικαστηρίων θα υπερφορτωθούν λόγω των υποθέσεων που αναβάλλονται καθημερινά και έχουν και πάλι δημιουργήσει ένα στοκ χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων.

Η διάταξη

Για να προλάβει αυτό το κύμα το Υπουργείο Δικαιοσύνης σπεύδει να δώσει τη δυνατότητα στις διοικήσεις των δικαστηρίων να προσδιορίσουν τις ματαιωθείσες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, υποθέσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα. Το εύλογο βέβαια προφανώς θα πρέπει να είναι το πιο σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να μην βρεθεί η Δικαιοσύνη και πάλι στο σημείο να εμφανίσει συμπτώματα “αρνησιδικίας” με χρόνιες αναμονές για την εκδίκαση υποθέσεων.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 20 του σχεδίου νόμου περιγράφεται Διάταξη για την επαναλειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων:

Σε περίπτωση που η συζήτηση υπόθεσης οποιουδήποτε βαθμού δικαιοδοσίας και οποιασδήποτε διαδικασίας δεν εκφωνήθηκε κατά τη διάρκεια ισχύος των κοινών υπουργικών αποφάσεων (Β’ 4568, Β’ 4682, Β’ 4829, Β’ 4831), με τις οποίες ανεστάλη η λειτουργία των δικαστηρίων, ορίζεται αυτεπαγγέλτως με πράξη του Προϊσταμένου του δικαστηρίου ή του προέδρου του τμήματος, ημέρα και ώρα συζήτησης στο ακροατήριο στην πλέον σύντομη διαθέσιμη δικάσιμο. 

Η εγγραφή της υπόθεσης στο οικείο πινάκιο ή έκθεμα, το οποίο μπορεί να τηρείται και ηλεκτρονικά, γίνεται με πρωτοβουλία του γραμματέα και ισχύει ως κλήτευση όλων των διαδίκων.

Προς ενημέρωση των διαδίκων, και πάντως όχι επί ποινή ακυρότητας, η νέα δικάσιμος γνωστοποιείται από τον γραμματέα στον δικηγορικό σύλλογο της έδρας του δικαστηρίου.

Στις υποθέσεις με διάδικο το Ελληνικό Δημόσιο, ο γραμματέας του δικαστηρίου γνωστοποιεί στην Κεντρική Υπηρεσία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τη νέα δικάσιμο με το οικείο πινάκιο ή έκθεμα, εφόσον συμπεριλαμβάνει τέτοιες υποθέσεις.

Με πρωτοβουλία επίσης του γραμματέα γνωστοποιείται η νέα δικάσιμος με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των διαδίκων ή με ανάρτηση στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων solon.gov.gr.για όσα δικαστήρια και διαδικασίες έχουν ενταχθεί στο εν λόγω σύστημα”.