Υπόθεση Proton Bank: Ποινή έξι ετών με αναστολή στον Λαυρεντιάδη – Ολοι οι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι

Του Παναγιώτη Στάθη

Ποινή κάθειρξης 6 ετών με αναστολή μέχρι το Εφετείο, επιβλήθηκε στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ο οποίος κρίθηκε ένοχος μαζί με 8 εκ των συγκατηγορουμενων του για την υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων ύψους 792 εκατ. ευρώ της Proton Bank. 

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε στους υπόλοιπους κατηγορούμενους ποινές 5 έως 6 ετών, ενώ δόθηκε σε όλους ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση τους. Σε όλους τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Ελαφρυντικά

Το ελαφρυντικό που αναγνώρισαν οι δικαστές στον επιχειρηματία “έριξε” στα 6 χρόνια την ποινή του για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και άνοιξε το δρόμο για την αναστολή που του χορηγήθηκε. Μετά από ακροαματική διαδικασία, περίπου, τεσσάρων ετών το δικαστήριο ανακοίνωσε τις ποινές που επέβαλε στους συνολικά εννέα καταδικασθέντες, στους οποίους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Στους οκτώ συγκατηγορούμενους του επιχειρηματία, δυο δικηγόρους και έξι τραπεζικούς και στελέχη της Τράπεζας, που κρίθηκαν ένοχοι επιβλήθηκαν ποινές 5 ή 6 ετών, επίσης, με αναστολή στην έφεση.

Οι δικαστές με την απόφαση τους έκριναν ένοχους τους 9 κατηγορούμενους μόνο για το αδίκημα της απιστίας, ενώ τους αθώωσαν για τα κακουργήματα της απάτης, της υπεξαίρεσης, της εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Παράλληλα, απάλλαξαν από κάθε κατηγορία τους υπόλοιπους 34 κατηγορουμένους που κάθισαν στο εδώλιο.

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης καταδικάστηκε ως ηθικός αυτουργός στην απιστία των δύο δικηγόρων, των μελών του ΔΣ της Proton Bank και των υπαλλήλων των Επιτροπών Δανειοδοτήσεων που την τριετία 2010-2012, φέρονται να άναψαν το πράσινο φως για τα επίμαχα δάνεια σε εταιρείες που εμφανίζονται να ελέγχονταν από τον επιχειρηματία.

https://www.capital.gr/epikairotita/3519409/upothesi-proton-bank-poini-exi-eton-me-anastoli-ston-laurentiadi-oloi-oi-katadikasthentes-afethikan-eleutheroi

To Top