Τσιάρας: Θα γίνουν αλλαγές στον ποινικό κώδικα – Τι είπε για την παραγραφή αδικημάτων

Για τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη στο μετρό και τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Αναφορικά με τη επίθεση στο μετρό, έκανε λόγο για αδιανόητη συμπεριφορά για μια σύγχρονη κοινωνία, ενώ είπε ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το συμβάν, επικοινώνησε με την αρμόδια επιτροπή προκειμένου να εξεταστεί το θέμα της αυστηροποίησης των ποινών για τέτοια περιστατικά. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι ανησυχητική η αύξηση της επιθετικότητας στους ανήλικους.

“Πρέπει να διατηρήσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών” επισήμανε ο κ.Τσιάρας, ωστόσο σημείωσε ότι μέσα από το πλαίσιο που υπάρχει δόθηκε η δεύτερη ευκαιρία στα παιδιά που χτύπησαν τον σταθμάρχη. Όπως σημείωσε, ο λαϊκισμός δεν είναι κάλος σύμβουλος και οδηγεί πολλές φορές σε τέτοιες συμπεριφορές.

Σχετικά με τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική παρενόχληση από αθλητικό παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι “η υπόθεση αυτή έχει δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα στην Ελληνική κοινωνία. Έχουμε σοκαριστεί όλοι”.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι “πρέπει να δούμε πως θα θωρακίσουμε το νομοθετικό μας πλαίσιο για τέτοια αδικήματα και να δώσουμε την δυνατότητα στα θύματα να μπορούν εύκολα στον χώρο της Δικαιοσύνης να καταθέσουν” Σύμφωνα με τον κ. Τσιάτα τα θύματα θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μην διαπομπευθούν. “Πρέπει να διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα για τα θύματα”, τόνισε και υπογράμμισε ότι το θέμα είναι να σπάει η σιωπή.

Από την στιγμή που ξετυλίγεται το κουβάρι βρισκόμαστε μπράτσα σε μια πραγματικότητα που ως κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσουμε, συνέχισε.

“Όταν υπάρχει ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο εκεί πρέπει να δούμε ποιο είναι το βήμα που πρέπει να κάνουμε” είπε και ερωτηθείς εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο της μη παραγραφής τέτοιων αδικημάτων είπε: “Αυτό είναι ένα άλλο θέμα που αφορά σε μια συνολικότερη φιλοσοφία του ποινικού κώδικα. Θα τα δούμε όλα αυτά, θα τεθούν υπόψη της επιτροπής παρακολούθησης του ποινικού κώδικα και από εκεί και πέρα θα πράξουν ανάλογα”.

“Υποστηρίζω την απολυτή ανεξαρτησία της δικαιοσύνης”, τόνισε και σημείωσε ότι θα γίνουν αλλαγές στον ποινικό κώδικα. “Ξεκινήσαμε την επιτροπή παρακολούθησης του ποινικού κώδικα στις αρχές του 2020, μετά τις πρώτες αλλαγές που κάναμε, και υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα περίπου 18 μηνών προκειμένου να έρθουμε και να δούμε τις όποιες αναγκαίες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν μιας και τα αποτελέσματα τα οποία παράγονται δημιουργούν πολλά προβλήματα. Αυτά που συζητάμε είναι κάποια από αυτά τα προβλήματα”.

https://www.enikos.gr/politics/760189/tsiaras-tha-ginoun-allages-ston-poiniko-kodika-ti-eipe-gia-tin-pa

To Top