Η παραγραφή του αδικήματος δεν αναστέλλεται μέχρι την έκδοση της διοικητικής πράξης προσδιορισμού φόρου. Διαχωρίζονται πλημμελήματα και κακουργήματα φοροδιαφυγής

Ευνοϊκότερη διάταξη για την παραγραφή ποινικών αδικημάτων φοροδιαφυγής περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση και ψηφίζεται άμεσα και στην οποία ορίζεται και διαχωρισμός μεταξύ των πλημμελημάτων και των κακουργημάτων φοροδιαφυγής.

Στην πράξη, η παραγραφή του ποινικού αδικήματος της φοροδιαφυγής δεν θα αναστέλλεται μέχρι η υπόθεση να περαιωθεί διοικητικά, είτε με απόφαση της διεύθυνσης επίλυσης διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είτε με οριστική και αμετάκλητη απόφαση διοικητικού δικαστηρίου ή του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται, η παραγραφή των εγκλημάτων της φοροδιαφυγής αρχίζει από το πέρας του χρονικού διαστήματος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση μπορεί να εκδώσει πράξη διοικητικού, εκτιμώμενου η διορθωτικού προσδιορισμού φόρου (πενταετία, δεκαετία ή δεκαπενταετία κατά περίπτωση), εκτός κι αν έχει ήδη εκδοθεί τέτοια πράξη, οπότε η παραγραφή των ως άνω εγκλημάτων αρχίζει από την έκδοση της πράξης αυτής.

Σύμφωνα με την διάταξη, η πενταετής περίοδος παραγραφής των πλημμελημάτων φοροδιαφυγής και η δεκαπενταετής περίοδος παραγραφής των κακουργημάτων φοροδιαφυγής θα αρχίζει πλέον να τρέχει από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου η διορθωτικού προσδιορισμού επιβολής φόρου από την αρμόδια φορολογική αρχή.https://49bccdd85494ad2d2c9fdbda562e1d0e.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Τι προβλέπει το επίμαχο άρθρο 134 του πολυνομοσχεδίου

Στο άρθρο με τίτλο «Παραπομπή εγκλημάτων φοροδιαφυγής σε ποινική δίκη – Τροποποίηση του άρθρου 55A του ν. 4174/2013» αναφέρεται συγκεκριμένα πως:

Το άρθρο 55Α του ν. 4174/2013 (Α΄ 170) αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Εάν με βάση την οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή την πράξη επιβολής προστίμου συντρέχει περίπτωση τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης εγκλήματος φοροδιαφυγής, όπως ορίζεται στο άρθρο 66, υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά από τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 68 του Κώδικα. Η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως.

2. Η παραγραφή των εγκλημάτων του παρόντος νόμου αρχίζει από το πέρας του χρονικού διαστήματος εντός του οποίου η Φορολογική Διοίκηση μπορεί, σύμφωνα με το άρθρο 36, να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, εκτός κι αν έχει ήδη εκδοθεί τέτοια πράξη, οπότε η παραγραφή των ως άνω εγκλημάτων αρχίζει από την έκδοση της πράξης αυτής».

Το άρθρο 55Α του ν. 4174/2013, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος, εφαρμόζεται στα εγκλήματα που τελούνται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

https://www.dikastiko.gr/se-proto-plano/sta-pio-malaka-ta-adikimata-forodiafygis-ti-provlepei-nea-diataxi/

To Top