Βρετανία: Ένοχη για πρώτη φορά στην ιστορία η ατμοσφαιρική ρύπανση για τον θάνατο 9χρονης

Η 9χρονη που έμενε στο ανατολικό Λονδίνο, πέθανε το 2013 μετά από σοβαρή κρίση άσθματος

Δικαστήριο στη Βρετανία αποφάσισε για πρώτη φορά στην ιστορία πως η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν υπεύθυνη για το θάνατο ενός νεαρού κοριτσιού, της 9χρονης Έλα Αντό Κίσι Ντεμπρα. Η 9χρονη που έμενε στο ανατολικό Λονδίνο, πέθανε το 2013 μετά από σοβαρή κρίση άσθματος. Από το 2010, η άτυχη Έλα υπέφερε από άσθμα και μάλιστα είχε μπει και σε τεχνητό κώμα για να επιβιώσει. Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, η ατμοσφαιρική ρύπανση έπαιξε κομβικό ρόλο στο θάνατο της 9χρονης.

«Για την Έλα σημαίνει πως δεν θα υποφέρουν άλλα παιδιά. Γιατί πάντα ήθελε να μάθει αν υπάρχουν άλλοι με τόσο βαρύ άσθμα όσο η ίδια, που τότε δεν υπήρχαν. Η κληρονομιά της θα είναι ένας νέος νόμος για καθαρή ατμόσφαιρα και οι κυβερνήσεις, όχι μόνο της Βρετανίας αλλά σε όλο τον κόσμο, να ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα» είπε η Ρόζαμουντ Άντο Κίσι Ντέμπρα.

«Θα ήθελα να μπορούσα να σας πω ότι σε ένα ή δύο χρόνια, όταν θα μπαίνω σε ένα ιατρείο ή νοσοκομείο, θα υπάρχουν πληροφορίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως βλέπω τώρα να υπάρχουν για τον διαβήτη, το κάπνισμα και την παχυσαρκία» λέει ο Στίβεν Χόλγκέιτ, ειδικός για την μόλυνση της ατμόσφαιρας. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως πρόκειται για ιστορική δικαστική απόφαση.

Η υπόθεση ξεκίνησε ουσιαστικά το 2018, όταν η έρευνα που είχε ζητήσει η οικογένεια της 9χρονης βρήκε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μόλις ένα χιλιόμετρο από το σπίτι της Έλα, επίπεδα που ξέφευγαν κατά πολύ από τα όρια του

https://www.ethnos.gr/viral/138051_bretania-enohi-gia-proti-fora-stin-istoria-i-atmosfairiki-rypansi-gia-ton-thanato

To Top