e-justice: Συγκρότηση ομάδας για τη διαδικασία ταυτοποίησης των πολιτών στα πληροφοριακά συστήματα της δικαιοσύνης

266

Και τη συμβολή της εισαγωγής των ορθών ταυτοποιητικών στοιχείων των καταδικασθέντων στη σύνταξη του δελτίου ποινικού μητρώου

Με κοινή τους απόφαση τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης προχώρησαν στη σύσταση και συγκρότηση Ομάδας Διοίκησης Έργου με αντικείμενο τη συνεργασία τους για τη διαδικασία ταυτοποίησης των πολιτών στα πληροφοριακά συστήματα της δικαιοσύνης και τη συμβολή της εισαγωγής των ορθών ταυτοποιητικών στοιχείων των καταδικασθέντων στη σύνταξη του δελτίου ποινικού μητρώου.

Συγκεκριμενα, το αντικείμενο της Ομάδας Διοίκησης Έργου συνίσταται στη μελέτη και καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και στην υποβολή προτάσεων όσον αφορά στη διαδικασία επαλήθευσης των ταυτοποιητικών στοιχείων των προσώπων που εισάγονται στα πληροφοριακά συστήματα της δικαιοσύνης.

Με το νέο πλαίσιο θα ελαχιστοποιούνται τυχόν λανθασμένα και ελλειπή ταυτοποιητικά στοιχεία των προσώπων και κατά συνέπεια θα μειώνεται ο διοικητικός φόρτος, θα ολοκληρώνονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας και θα περιορίζονται οι περιπτώσεις ανάγκης διόρθωσης/συμπλήρωσης της απόφασης λόγω παραλείψεων ως προς την ταυτότητα του κατηγορουμένου και σε περίπτωση έκδοσης καταδικαστικής απόφασης θα συντάσσεται ορθά το σχετικό δελτίο ποινικού μητρώου.

Σύμφωνα με την απόφαση, η προσέγγιση της μελέτης έχει κατ’ αρχάς τεχνικό χαρακτήρα, δύναται να λάβει και θεσμικό.

Η Ομάδα Διοίκησης Έργου λειτουργεί σε ολομέλεια και σε υποομάδες.

Ο αριθμός των υποομάδων καθώς και τα μέλη που απαρτίζουν κάθε μία από αυτές ορίζονται ανάλογα με την θεματική ενότητα από τη συντονίστρια σε συνεργασία με την αναπληρώτρια-συντονίστρια.

Στην ολομέλεια εξετάζονται θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος και οριοθετείται το πλαίσιο των κατευθύνσεων και των οδηγιών προς τις υποομάδες.

Επίσης, λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις που αφορούν στο έργο.

Στις υποομάδες εξετάζονται επιμέρους θέματα ενώ συντάσσονται και αποστέλλονται οι σχετικές εισηγήσεις προς την ολομέλεια. Επιπρόσθετα, τόσο η Ομάδα Διοίκησης Έργου όσο και οι υποομάδες έχουν τη δυνατότητα να καλούν στις συνεδριάσεις τους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους άλλων Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα ή συνεργατών των φορέων που συμμετέχουν στην Ομάδα Διοίκησης Έργου προς υποβοήθηση του έργου τους.

Η Ομάδα Διοίκησης Έργου οφείλει να περατώσει το έργο της έως την 31η Μαϊου 2021.

Δείτε αναλυτικά τη σχετική απόφαση.

https://www.lawspot.gr/nomika-nea/e-justice-sygkrotisi-omadas-gia-ti-diadikasia-taytopoiisis-ton-politon-sta-pliroforiaka