Νομιμότητα απόσπασης στο εξωτερικό εκπαιδευτικού που έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για ψευδή βεβαίωση και νόθευση δημοσίου εγγράφου

175

Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Με γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απάντησε σε ερώτημα σχετικά με τη νομιμότητα απόσπασης στο εξωτερικό εκπαιδευτικού καταδικασθέντος πρωτοδίκως για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης και της νόθευσης δημοσίου εγγράφου.

Συγκεκριμένα, το ερώτημα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αφορούσε στο εάν νομίμως αποσπάστηκε σε σχολική μονάδα ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού, εκπαιδευτικός η οποία είχε καταδικασθεί πρωτοδίκως για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση και της νόθευσης δημοσίου εγγράφου από κοινού κατ’ εξακολούθηση και είχε ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος της, δοθέντος ότι, σύμφωνα με την περίπτωση β’ του άρθρου 2 της 667931Η2126-4-2018 κοινής απόφασης των Υπουργού και Υφυπουργού Παιδείας, ‘Ερευνας και Θρησκευμάτων, δεν δύναται να αποσπαστεί στο εξωτερικό εκπαιδευτικός στην περίπτωση που έχει καταδικασθεί για αδίκημα προβλεπόμενο στις διατάξεις της παραγράφου Ι του άρθρου 8 του ν. 3528/2007 καθώς επίσης και εάν έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή, για την οποία δεν παρήλθε ο χρόνος παραγραφής, ή εκκρεμεί Ε.Δ.Ε. σε βάρος του.

Με την υπ’ αριθμ. 144/2020 γνωμοδότησή του το ΝΣΚ απάντησε στο ερώτημα ότι:

Η πρόβλεψη με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κωλυμάτων απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, πλέον των προβλεπόμενων στον νόμο, είναι νόμιμη, ως ερειδόμενη στην παρασχεθείσα προς τον Υπουργό νομοθετική εξουσιοδότηση.

Στα κωλύματα αυτά δεν εμπίπτει η καταδίκη για το πλημμέλημα της ψευδούς βεβαίωσης (ομόφωνα), ενώ εμπίπτει η καταδίκη για το πλημμέλημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου (κατά πλειοψηφία).

Δείτε αναλυτικα τη γνωμοδότηση στο nsk.gov.gr

https://www.lawspot.gr/nomika-nea/nomimotita-apospasis-sto-exoteriko-ekpaideytikoy-poy-ehei-katadikastei-protodikos-gia