«Έσπασαν» τα ισόβια για τον πυροβολισμό του 38χρονου στη Ναυαρίνου το 2009

286

Αναγνωρίσθηκε ελαφρυντικό στον 37χρονο και αποφυλακίζεται

Να σπάσει τα ισόβια και άμεσα να επιστρέψει στην οικογένειά του κατάφερε χθες στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας ο 37χρονος που τον Ιούλιο του 2009 και σε ηλικία 26 ετών πυροβόλησε μέρα μεσημέρι στην οδό Ναυαρίνου στην Καλαμάτα έναν 38χρονο, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα, εξαιτίας του έρωτά του για μια κοπέλα.

Αν και είχε καταδικασθεί και σε δεύτερο βαθμό σε ισόβια, οι αλλαγές του νόμου πέρυσι τον Ιούλιο βοήθησαν να γίνει δεκτή η αναίρεσή του στον Άρειο Πάγο για το επιεικέστερο του νόμου, επιτρέποντας στο δικαστήριο είτε να αφήσει την ίδια ποινή, είτε να τη μειώσει, είτε να αναγνωρίσει ελαφρυντικό.

Το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία (με μια ψήφο τακτικού δικαστή κατά) ότι πρέπει να του αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό πως συμπεριφέρθηκε καλά για σχετικά μεγάλο διάστημα μετά την πράξη του, ακόμα και κατά την κράτησή του. Έτσι, του επιβλήθηκε κάθειρξη 15 ετών και μιας και έχει εκτίσει πολύ μεγάλο μέρος της ποινής, αποφυλακίζεται.

Με την αλλαγή του ΠΚ

Όπως εξήγησε κυρίως προς τους ενόρκους ένας εκ των δύο δικηγόρων υπεράσπισης του κατηγορουμένου, ο κ. Γιώργος Πυρομάλλης, με τις νέες διατάξεις η ποινή για την ανθρωποκτονία μπορεί να είναι ισόβια ή κάθειρξη από 5-15 χρόνια, καθώς δεν είναι όλες οι πράξεις ίδιες και πρέπει να αξιολογούνται οι συνθήκες, η προσωπικότητα και άλλα στοιχεία που κάνουν κάθε υπόθεση ξεχωριστή. Είπε πως πρόκειται για μια ιδιαίτερη υπόθεση και όχι για έναν επαγγελματία εκτελεστή.

Υπογραμμίζοντας πολλές φορές ότι η πράξη του συγκεκριμένου κατηγορουμένου δε δικαιολογείται σε καμία περίπτωση, εξήγησε ότι έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια στη φυλακή έχει καταλάβει το κακό που έκανε, ενώ πλέον βγαίνει με άδειες και βοηθάει την οικογένειά τους στην επιχείρηση που διαθέτουν.

Ως μάρτυρες κατέθεσαν κυρίως μέλη της οικογένειάς του, επιχειρώντας να πείσουν δικαστές και ενόρκους να τον κρίνουν με επιείκεια.

«Δεν έχω συγχωρήσει τον εαυτό μου»

Στην απολογία του και ο ίδιος ο κατηγορούμενος είπε πως δεν μπορεί να δικαιολογήσει ό,τι έκανε, πως δεν έχει συγχωρήσει τον εαυτό του για τις πράξεις του και πως είναι κάτι που θα τον βαραίνει για όλη του τη ζωή.

Εμφανίσθηκε μετανιωμένος λέγοντας ότι καλά έπαθε ό,τι έπαθε και έκλεισε την απολογία του ζητώντας μια μεγάλη συγγνώμη.

Οι συνήγοροί του ζήτησαν να του αναγνωρισθούν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, όμως η εισαγγελέας στην αγόρευσή της ζήτησε να απορριφθούν και τα δύο, κρίνοντας- όπως είπε- ότι η καλή συμπεριφορά του ήταν επίπλαστη και πως ως άνθρωπος δεν έχει αλλάξει.

Ωστόσο, το δικαστήριο κατά τη διάσκεψη που ακολούθησε έκανε δεκτό το αίτημα για αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και έτσι «έσπασε» η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή 15ετούς κάθειρξης με τη δυνατότητα πλέον να αποφυλακισθεί από μέρα σε μέρα.

Με την ανακοίνωση της απόφασης τα μέλη της οικογένειάς του ξέσπασαν σε δάκρυα χαράς και ανακούφισης.

Της Βίκυς Βετουλάκη

https://www.tharrosnews.gr/2020/10/espasan-ta-isovia-gia-ton-pyrovolismo-tou-38chronou-sti-navarinou-to-2009/