Καταδίκη εμπλεκόμενων σε ληστεία με ποινική διαπραγμάτευση

257

Ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου αναβίωσε χθες η ένοπλη ληστεία σε κατάστημα «minimarket» στην πόλη της Ρόδου με τρεις κατηγορούμενους.
Κατηγορούμενοι ήταν ένας 36χρονος, προσωρινά κρατούμενος και δύο ακόμη ημεδαποί ηλικίας 29 και 32 ετών.
Αντιμετώπισαν τις κατηγορίες της ληστείας, της συνέργειας σε ληστεία, της παράνομης οπλοφορίας, της διάθεσης όπλου σε άλλον και της ψευδούς αναγγελίας εγκλήματος.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων δικηγόροι κ.κ. Φώτης Κωστόπουλος, Σεβαστιανός Κούρκουλος και Μάνος Τεχνίτης, προχώρησαν την διαδικασία ποινικής διαπραγμάτευσης των εντολέων τους και το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών στον πρώτο και από 2 έτη με 3ετή αναστολή στους δύο συγκατηγορούμενούς του.
Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής:
Την 21η Ιανουαρίου καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου από υπάλληλο μίνι μάρκετ που βρίσκεται επί της οδού Γεωργίου Σεφέρη ότι περί ώρα 02:50 της ιδίας ημέρας άγνωστος δράστης έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, εισήλθε στο κατάστημα και με την απειλή όπλου, την εξανάγκασε να του παραδώσει το χρηματικό ποσό των 292,72 ευρώ από το ταμείο του καταστήματος.
Οι κινήσεις του δράστη καταγράφηκαν από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης ενώ μαρτυρίες εργαζομένων καθαριότητας ήθελαν άτομο να κινείται με μηχανή έχοντας κλειστά τα φώτα πορείας πλησίον του σημείου.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν ότι στο «facebook» και συγκεκριμένα στη σελίδα «Λάδια Ρόδου» είχε αναρτηθεί την 04:00 ώρα της ίδιας ημέρας κλοπή δίκυκλης μοτοσικλέτας μάρκας «YAMAHA» μοντέλο «XT».
Το πρωί οι αστυνομικοί βρήκαν την μοτοσυκλέτα στην οδό Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα κάλεσαν τον κάτοχό της, ο οποίος κατήγγειλε ενόρκως ότι κατά το χρονικό διάστημα από 22:45′ ώρα της 20ης Ιανουαρίου 2020 έως την 03:10′ της 21ης Ιανουαρίου 2020, ενώ την είχε σταθμεύσει επί της συμβολής των οδών Πλάτωνος και Απελλού (Παλιά Πόλη) άγνωστος δράστης την αφαίρεσε.
Έπειτα από έρευνα σε συνδυασμό με την ανάλυση βιντεοληπτικών υλικών προέκυψαν ως ύποπτοι τέλεσης της προαναφερόμενης αξιόποινης πράξης, άτομα τα οποία διαμένουν σε εγκαταλελειμμένο κτήριο πλησίον του σημείου όπου βρέθηκε η μοτοσυκλέτα.
Εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς στο Μόντε Σμιθ, και προσήχθησαν οι δύο πρώτοι ενώ εξακριβώθηκε ότι γνωρίζονται και με τον τρίτο κατηγορούμενο, που είχε καταγγείλει την κλοπή της μοτοσυκλέτας.
Προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι συναντήθηκαν περί ώρα 01:30′ της 21ης Ιανουαρίου 2020 στην οικία του 32χρονου όπου από κοινού αποφασίστηκε η διάπραξη της ληστείας.
Πιο συγκεκριμένα, ο 36χρονος κατηγορούμενος θα ήταν το άτομο που θα την διέπραττε, ο 29χρονος οδηγώντας την μοτοσικλέτα του, θα εξασφάλιζε τη διαφυγή του, ενώ ο 32χρονος οδηγώντας
άλλη δίκυκλη μοτοσικλέτα θα έπαιζε το ρόλο του τσιλιαδόρου.
Ο 32χρονος παρέδωσε στον 36χρονο κατηγορούμενο ένα αεροβόλο πιστόλι
που είχε στην κατοχή του.
Αφού διέπραξαν τη ληστεία ο 36χρονος και ο 29χρονος μετέβησαν σε απόκρημνη περιοχή στην περιοχή του Μόντε Σμιθ, όπου ο 36χρονος απέκρυψε τα ρούχα
που φορούσε κατά την διάρκεια της ληστείας, φορώντας άλλα και έδωσε στον 29χρονο 100 ευρώ από την συνολική λεία.
Στη συνέχεια, ο 29χρονος παρέδωσε την μοτοσικλέτα του στον 36χρονο και
 συνέχισε πεζός.

Ο 32χρονος διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση και τις πρώτες πρωινές ώρες της ιδίας ημέρας οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι συναντήθηκαν, όπου ο 36χρονος παρέδωσε το πιστόλι στο 32χρονο προκειμένου
να το αποκρύψει επιμελώς στην περιοχή του Μόντε Σμιθ, ενώ μοιράστηκαν το χρηματικό ποσό που είχε
απομείνει.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr