ΚΥΠΡΟΣ : Έγιναν 12 τα χρόνια για τον μητροκτόνο

232

Από οκτώ σε 12 χρόνια αύξησε το Ανώτατο Δικαστήριο την ποινή σε 43χρονο που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου την 73χρονη μητέρα του στη Λεμεσό. Το δικαστήριο έκρινε ως έκδηλα ανεπαρκή την ποινή που του επέβαλε αρχικά το Κακουργιοδικείο ανατρέποντας την απόφαση.

Έφεση εναντίον της ποινής είχε καταθέσει η Νομική Υπηρεσία, αφού έκρινε την ποινή ως έκδηλα ανεπαρκή, υποδεικνύοντας πως το Κακουργιοδικείο δεν προσέδωσε τη δέουσα βαρύτητα στο γεγονός ότι ο κατηγορούμενος επιτέθηκε με αγριότητα στη μητέρα του, απλώς και μόνο γιατί του ζήτησε να αλλάξει τρόπο ζωής, ότι οι κακώσεις που της προκάλεσε είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατό της και ότι προσέδωσε υπέρμετρη βαρύτητα τόσο στις προσωπικές συνθήκες του, όσο και στην παραδοχή του που έγινε σε καθυστερημένο στάδιο.

Το συμβάν που είχε τραγική κατάληξη έλαβε χώρα το βράδυ της 21ης Ιανουαρίου 2018 στην οικία της άτυχης 73χρονης Λίτσας Αντωνίου, στα Κάτω Πολεμίδια, όταν ο γιος της, αφού κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, μπήκε στο δωμάτιο της μητέρας του και άρχισε να λογομαχεί μαζί της. Σε κάποια στιγμή, όταν η 73χρονη του ζήτησε να αλλάξει τρόπο ζωής, ο 43χρονος τής επιτέθηκε χτυπώντας της επανειλημμένα στο κεφάλι και σε άλλα μέρη του σώματός της, με αποτέλεσμα το θύμα να χάσει τις αισθήσεις του, κατάσταση που ανησύχησε τον κατηγορούμενο, ο οποίος αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς να τη συνεφέρει, στην παρουσία και του θείου του που είχε στο μεταξύ ξυπνήσει, τηλεφώνησε για να αποσταλεί ασθενοφόρο.

Η 73χρονη για πέντε μήνες πάλευε για τη ζωή της και τελικά έχασε τη μάχη, με το Κακουργιοδικείο Λεμεσού να τονίζει την πρωτοφανή αγριότητα της επίθεσης που δέχθηκε το θύμα. Αρχικά ο 43χρονος ισχυρίστηκε ότι οι κακώσεις της μητέρας του προκλήθηκαν λόγω πτώσης της από το κρεβάτι, ενώ στην πορεία παραδέχθηκε ότι αυτός την κτύπησε και δήλωσε ενοχή στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή οκτάχρονης φυλάκισης, προσμετρώντας, μεταξύ άλλων, προς όφελός του, την παραδοχή του, τονίζοντας όμως ότι η παραδοχή του έγινε σε καθυστερημένο στάδιο και αφού αρχικά έδωσε ψεύτικη δικαιολογία. 

Το Εφετείο ανατρέποντας την απόφαση για την ποινή την αύξησε κατά τέσσερα χρόνια αφού βρήκε ότι ο 43χρονος αναίτια επιτέθηκε στην ίδιά του τη μητέρα με πρωτοφανή αγριότητα, επιφέροντάς της τέτοια κτυπήματα που για πέντε ολόκληρους μήνες βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση και υπό μηχανική υποστήριξη, σε ένα άνισο αγώνα να κρατηθεί στη ζωή. Αυτό ήταν το τίμημα που εισέπραξε η μητέρα του για την αγάπη και φροντίδα που για τόσα χρόνια προσέφερε αφειδώς τόσο στον ίδιο όσο και στο επτάχρονο παιδί του.

https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/977585/egnan-12-ta-chronia-ga-ton-mitroktono142