Κάθειρξη 22 ετών και 400.500 ευρώ πρόστιμο σε 57χρονο

284

Βοσκός από τη Συρία,  όπου έχασε τη σύζυγο και τα πέντε παιδιά του, ισχυρίστηκε ότι είναι ο 57χρονος αλλοδαπός, που δικάστηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου για τη μεταφορά τριών συμπατριωτών του, από τα τουρκικά παράλια στην Κω.

Ωστόσο,  οι ισχυρισμοί του αυτοί, εξαιτίας των αντιθέσεων στις οποίες υπέπεσε κατά την απολογία του, δεν έπεισαν το δικαστήριο, το οποίο και αφού τον έκρινε ένοχο του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 22 ετών και ενός μηνός (εκτιτέα τα 20 έτη) και συνολική χρηματική ποινή 400.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη. Ο 57χρονος κατηγορείται ότι στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 στις 8.30 το πρωί εντοπίστηκε από τους Λιμενικούς στη περιοχή «Ψαλίδι» της Κω να κινείται με ταχύπλοο σκάφος στο οποίο επέβαιναν εκτός από τον ίδιο που ήταν και ο χειριστής, άλλα τρία άτομα επίσης Συριακής καταγωγής.

Οι λιμενικοί έκαναν σήμα στον 57χρονο να σταματήσει όμως εκείνος δεν συμμορφώθηκε στα ηχητικά και φωτεινά σήματα του πληρώματος του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και διατήρησε ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα, εκτελώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς.

Ακολούθησε συνεχής καταδίωξη, ενώ «έπεσαν» και προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του σκάφους και τη σύλληψη του 57χρονου αλλοδαπού χειριστή – διακινητή. Χθες απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου ο 57χρονος από τη Συρία δήλωσε ότι είναι βοσκός και μία ημέρα γυρίζοντας σπίτι του, είδε ότι αυτό ήταν βομβαρδισμένο και τα πέντε παιδιά του,  όπως και η γυναίκα του, νεκροί. Τότε ο 57χρονος είπε ότι έφυγε από τη χώρα του πήγε στην Τουρκία με σκοπό να μεταβεί στην Ευρώπη.

Για τη μεταφορά του είπε ότι έδωσε 2000 ευρώ στο Μποντρούμ στο διακινητή και όταν επιβιβάζονταν στο σκάφος ο διακινητής απειλώντας τον, αφού του έδειξε πώς να χειριστεί το ταχύπλοο, του είπε να πηγαίνει ευθεία και θα φθάσουν στο προορισμό τους. Ο 57χρονος ισχυρίστηκε επίσης πως δεν γνώριζε πώς να σταματήσει το σκάφος για αυτό και δεν το ακινητοποίησε όταν του έκαναν σήμα οι λιμενικοί αλλά τελικά αυτό προσάραξε στην άμμο. Πάντως,  οι ισχυρισμοί του αυτοί δεν έπεισαν το δικαστήριο, καθώς σύμφωνα και με την εισαγγελέα της έδρας υπέπεσε σε πολλές αντιφάσεις σε συνάρτηση και με τα όσα προανακριτικά και στην απολογία του είχε καταθέσει.

Έτσι,  ο 57χρονος κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών και χρηματικό πρόστιμο 200.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο,  καθώς και 3 μήνες φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο 1500 ευρώ για την παράνομη είσοδο στη χώρα μας, δηλαδή κατά συγχώνευση κάθειρξη 22 ετών και ενός μηνός και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 400.500 ευρώ.  Ο αλλοδαπός άσκησε δια της συνηγόρου του κας Λουκίας Βούη, έφεση και έτσι η υπόθεση του θα εκδικαστεί το επόμενο διάστημα σε δεύτερο βαθμό.

https://www.rodiaki.gr/article/439910/katheirxh-22-etwn-kai-400-500-eyrw-prostimo-se-57xrono