Bελτίωση των διαδικασιών για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής διεθνούς προστασίας

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, υπό τον τίτλο: «Βελτίωση Μεταναστευτικής Νομοθεσίας, τροποποίηση διατάξεων των νόμων 4636/2019 (A’ 169), 4375/2016 (A’ 51), 4251/2014 (Α’ 80) και άλλες διατάξεις.».

Σύμφωνα με το Υπουργελιο, οι βασικές αλλαγές που εισάγει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο είναι:

  • Επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής διεθνούς προστασίας και επίλυση πρακτικών προβλημάτων που εντοπίστηκαν από την εφαρμογή του ν. 4636/2019.
  • Βελτιώσεις όπου απαιτείται στον ν. 4735/2016 για την εναρμόνιση των αλλαγών που προτείνονται στον ν. 4636/2019 και νομοτεχνικές βελτιώσεις.
  • Τροποποιήσεις στον Κώδικα Μετανάστευσης (ν. 4251/2014) και προσθήκη μεταβατικών διατάξεων.
  • Διατάξεις για την εύρυθμη λειτουργία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σύμφωνα με το Υπουργειό, με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επιδιώκεται η βελτίωση των διαδικασιών για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής διεθνούς προστασίας.

Στο Α’ Μέρος τροποποιούνται διατάξεις του ν. 4636/2019 (A’ 169) με στόχο την αντιμετώπιση πρακτικών προβλημάτων που ανέκυψαν από την εφαρμογή του. Ενοποιείται η διαδικασία πλήρους καταγραφής των νεοαφιχθέντων προσώπων στην ελληνική Επικράτει, η οποία πλέον μπορεί να διεκπεραιώνεται και από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Παρέχεται περαιτέρω η δυνατότητα σύστασης Μητρώου Εισηγητών – βοηθών χειριστών Ασύλου από νομικούς, οι οποίοι θα επιτελούν χρέη βοηθών εισηγητών στο έργο των χειριστών των αιτημάτων ασύλου προς διευκόλυνσή τους και προς επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Παράλληλα, προβλέπεται η σύντμηση των προθεσμιών εντός των οποίων πρέπει να εκδίδεται η απόφαση επί των προσφυγών αιτούντων ασύλου που έλαβαν απορριπτική απόφαση σε πρώτο βαθμό ενώ αυτές των διαμενόντων στα νησιά εξετάζονται κατά προτεραιότητα. Επιπλέον βελτιώνεται η λειτουργία των ανεξάρτητων Αρχών Προσφυγών.

Περαιτέρω, προβλέπεται η εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής σε διάφορα στάδια των διαδικασιών με σκοπό την απλούστευσή τους, τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου εργασίας, την εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων και τη μείωση των δαπανών.

Στο Β’ Μέρος τροποποιούνται διατάξεις του ν. 4375/2016 (Α’ 51) για τη βελτίωση της λειτουργίας της Αρχής Προσφυγών, της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης και της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στο Γ’ Μέρος τροποποιούνται διατάξεις του ν. 4251/2014 «Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις» (Α’ 80).

Στο Δ’ Μέρος τροποποιούνται σειρά διατάξεων με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και των υπηρεσιών του.

Συγκεκριμένα, επικαιροπoιείται το νομοθετικό πλαίσιο για τις προϋποθέσεις έκδοσης golden visa, ενώ ενισχύεται η διαφάνεια των υπηρεσιών του Υπουργείου, μέσω της θέσπισης υποχρέωσης των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων Μεταναστευτικής Πολιτικής και των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, καθώς και των Αναπληρωτών τους, στην υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης. Τέλος, προβλέπεται η σύσταση αμειβόμενων ομάδων εργασίας, οι οποίες θα λειτουργούν εκτός κανονικού ωραρίου με συγκεκριμένη στοχοθεσία, σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης του συνόλου των διαδικασιών χορήγησης ασύλου σε έκτακτες περιστάσεις.

Στη διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020, μπορείτε να συμμετέχετε στο opengov.gr.

https://www.lawspot.gr/nomika-nea/erhontai-allages-sti-metanasteytiki-nomothesia-shedio-nomoy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top