Κάθειρξη 5 χρόνια στον Ρομά που κάρφωσε με κατσαβίδι ομόφυλο του

241

Σε 5 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε χθες ένας νεαρός Ρομά για απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, όταν στο Αριοχώρι, μετά από καυγά κάρφωσε στο κεφάλι ομοφύλου του ένα κατσαβίδι.

Αντίθετα, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας, αθώωσε λόγω αμφιβολιών τον αδελφό του, που αντιμετώπιζε την ίδια κατηγορία, παρά το γεγονός ότι πρωτόδικα και αυτός από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κυπαρισσίας, είχε κριθεί ένοχος και καταδικασθεί σε κάθειρξη 6 ετών. Η ίδια ποινή πρωτόδικα είχε επιβληθεί και στον αδελφό του που χθες καταδικάσθηκε εκ νέου.

Το περιστατικό είχε συμβεί, τον Αύγουστο του 2010 σε μάντρα σιδερικών στο Αριοχώρι. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα δύο αδέλφια μετά από καυγά που είχαν με τον αδελφό του θύματος, επιτέθηκαν στον ομόφυλό τους. Ο ένας τον κάρφωσε με κατσαβίδι στο κεφάλι προκαλώντας του σοβαρό τραύμα και ο άλλος τον χτύπησε στο σώμα με σιδερόβεργα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το θύμα να νοσηλευτεί για 7 ημέρες στο Νοσοκομείο της Τρίπολης, κυρίως λόγω της κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης και μετά να κάνει αρκετό καιρό να επανέλθει, αφήνοντάς του στη συνέχεια αναπηρία 35%.

Καυγάς
Στην κατάθεσή του χθες το θύμα, είπε ότι είχε πάει στη μάντρα σιδερικών στο Αριοχώρι μαζί με τη γυναίκα του και τα ανήλικα παιδιά του για να πουλήσει σίδερα. Εκεί όπως είπε, είδε τον έναν κατηγορούμενο να τσακώνεται με τον αδελφό του κι αυτός πήγε και τους χώρισε. Τράβηξε τον αδελφό του να τον απομακρύνει και τότε ο πρώτος κατηγορούμενος του επιτέθηκε από πίσω και τον χτύπησε με ένα κατσαβίδι στο κεφάλι. Περιέγραψε ότι έπεσε κάτω και τότε πήγε και ο αδελφός του πρώτου κατηγορούμενου και άρχισε να τον χτυπάει με μια σιδερόβεργα σε όλο του το σώμα. Στη συνέχεια οι δικοί του τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο.

Το κατσαβίδι όπως είπε μπήκε μέσα στο κεφάλι του και ακόμα κι όταν βγήκε από το Νοσοκομείο, έκανε 6-7 μήνες να περπατήσει.

Ανέφερε στο δικαστήριο ότι έχει καταστραφεί από αυτό και από τότε δεν μπορεί να δουλέψει. Εκτίμησε πως οι κατηγορούμενοι είχαν πρόθεση να τον σκοτώσουν με τα χτυπήματα που του κατέφεραν.

Ακολούθως, κατέθεσαν άλλοι Ρομά που βρίσκονταν στο σημείο, οι οποίοι είπαν ότι είδαν τον καυγά, ενώ ένας έξ αυτών κατέθεσε ότι είδε τον πρώτο κατηγορούμενο να καρφώνει το κατσαβίδι στο κεφάλι του θύματος, να το βγάζει και να το ξανακαρφώνει. Ο ιδιοκτήτης της μάντρας σιδερικών είπε ότι βρισκόταν στο γραφείο του και δεν είδε τίποτα, ενώ άλλος Ρομά κατέθεσε ότι η μάντρα διαθέτει κάμερες και από εκεί το δικαστήριο θα μπορούσε να δει τι έχει γίνει.

Απολογίες
Στις απολογίες τους, οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο πρώτος είπε ότι πράγματι λογομάχησε με τον αδελφό του θύματος και το θύμα του έριξε μια μπουνιά και αυτός ανταπέδωσε. Στη συνέχεια είπε σπρώχτηκαν και έπεσαν επάνω σε ένα σωρό με σίδερα και είκασε πως εκεί μάλλον τραυματίσθηκε. Αρνήθηκε ότι είχε ή τον χτύπησε με κατσαβίδι και υποστήριξε πως ο αδελφός του δεν ήταν καν παρών στο επεισόδιο. Ισχυρίσθηκε ότι ήταν στα γραφεία και κάποιος τον ενημέρωσε για τον καυγά και πήγε, τον πήρε και έφυγαν. Σε ερώτηση της έδρας αν είδε  το θύμα τραυματισμένο, είπε ότι είδε αίματα, αλλά δεν τον χτύπησε αυτός. Ο δεύτερος κατηγορούμενος στην απολογία του, ισχυρίσθηκε ότι ήταν στα γραφεία και τον ενημέρωσαν ότι γίνεται καυγάς και κατέβηκε και πήρε τον αδελφό του να φύγουν. Σε ερώτηση του δικαστηρίου, είπε ότι το θύμα το είδε όρθιο και δεν ήταν χτυπημένο.

Η Εισαγγελέας Εφετών στην αγόρευσή της, αναφέρθηκε στην πρωτόδικη καταδίκη, αλλά και στα στοιχεία που προέκυψαν από τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία. Χαρακτήρισε κομβικό το χτύπημα με το κατσαβίδι στο κεφάλι και την πρόκληση του συγκεκριμένου τραύματος, υπογραμμίζοντας πως δεν θα μπορούσε να συμβεί τέτοιο τραύμα από τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου ότι χτύπησε πέφτοντας στο σωρό με τα σίδερα.

Η Εισαγγελέας επισήμανε τις αντιφάσεις στις απολογίες των δύο κατηγορουμένων και καταλήγοντας ζήτησε ο πρώτος που τον χτύπησε με το κατσαβίδι να κριθεί ένοχος για απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και η κατηγορία του αδελφού του να μετατραπεί σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Ωστόσο, το δικαστήριο τελικά αθώωσε λόγω αμφιβολιών τον δεύτερο και καταδίκασε όπως και πρωτόδικα τον πρώτο.

https://www.tharrosnews.gr/2020/03/%CE%9A%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BE%CE%B7-5-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%A1%CE%BF%CE%BC%CE%AC-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%AC%CF%81%CF%86%CF%89%CF%83%CE%B5/