Δυνατή η διπλή ελάττωση της ποινής όταν υπάρχει συνδρομή δύο λόγων μειώσεως (ένας αφορά το άδικο και ο άλλος στην ποινή του δράστη)

Με την υπ’ αριθμ. 1223/2019 ο Άρειος Πάγος (Τμήμα Ε Ποινικό) έκρινε ότι είναι δυνατή η διπλή ελάττωση της ποινής όταν υπάρχει συνδρομή δύο λόγων μειώσεως από τους οποίους ο ένας αφορά το άδικο και ο άλλος στην ποινή του δράστη.

Απόσπασμα της απόφασης

Κατά το άρθρο 505 παρ. 2 εδ. α’ ΚΠοινΔ, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μπορεί να ζητήσει την αναίρεση οποιασδήποτε αποφάσεως μέσα στην προθεσμία που ορίζεται από το άρθρο 479 παρ. 2 (άρθρο 483 παρ. 3), δηλαδή μέσα σε ένα μήνα από την καταχώριση της αποφάσεως καθαρογραμμένης στο ειδικό βιβλίο του άρθρου 473 παρ. 3 του ίδιου Κώδικα. Από τη διάταξη αυτή προκύπτει, ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δικαιούται να ασκεί αναίρεση κατά οποιασδήποτε αποφάσεως, οποιουδήποτε ποινικού Δικαστηρίου, για όλους τους αναφερόμενους στο άρθρο 510 παρ. 1 ΚΠοινΔ λόγους, μεταξύ των οποίων και για εσφαλμένη εφαρμογή ουσιαστικής ποινικής διάταξης (αρθρ. 510 παρ. 1 στοιχ. Ε’ ΚΠοινΔ).

Περαιτέρω, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 83 ΠΚ, “όπου στο γενικό μέρος προβλέπεται ποινή ελαττωμένη χωρίς κανένα άλλο προσδιορισμό, η ποινή που πρέπει να επιβληθεί επιμετρείται ως εξής: α) αντί για την ποινή… της ισόβιας κάθειρξης επιβάλλεται πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών…”.

Εξάλλου, κατά το άρθρο 84 παρ. 1 στοιχ. α’ ΠΚ, η ποινή μειώνεται επίσης κατά το μέτρο του άρθρου 83 και στις περιπτώσεις που το δικαστήριο κρίνει ότι ο υπαίτιος έζησε έως τον χρόνο που έγινε το έγκλημα έντιμη, ατομική, οικογενειακή, επαγγελματική και γενικά κοινωνική ζωή.

Εξάλλου, στο άρθρο 85 ΠΚ ορίζεται: “όταν συντρέχουν περισσότεροι από ένας λόγοι για τη μείωση της ποινής κατά το άρθρο 83 ή όταν συντρέχουν ένας ή περισσότεροι τέτοιοι λόγοι μαζί με ελαφρυντικές περιστάσεις (άρθρο 84), εφαρμόζεται μόνο μία φορά η μείωση της ποινής σύμφωνα με το μέτρο που προβλέπει το άρθρο 83. Στην επιμέτρηση της ποινής λαμβάνονται υπόψη όλοι οι πιο πάνω λόγοι και ελαφρυντικές περιστάσεις.”.

Από τις παραπάνω διατάξεις, σε συνδυασμό και προς εκείνη του άρθρου 79 ΠΚ, συνάγεται ότι όταν το δικαστήριο κρίνει ότι συντρέχουν στο πρόσωπο του κηρυχθέντος ενόχου κατηγορουμένου περισσότεροι από ένας λόγοι μειώσεως της ποινής ή ένας ή περισσότεροι τέτοιοι λόγοι μαζί με ελαφρυντικές περιστάσεις, μία μόνο φορά θα γίνει ή κατά το κύριο 83 ΠΚ μείωση της ποινής, οι δε λοιποί λόγοι και περιστάσεις, λαμβάνονται υπόψη από το δικαστήριο ως λόγοι ελαφρύνσεως της ποινής μέσα στα όρια που διαγράφει το άρθρο 83. Η απαγόρευση της διπλής μείωσης της ποινής ισχύει όταν οι συρρέοντες λόγοι ανήκουν στην ίδια ποιοτικά κατηγορία ή όταν ο ένας ανήκει στο άδικο ή την ενοχή και ο άλλος στον χώρο της ποινής.

Έτσι είναι δυνατή η διπλή ελάττωση της ποινής όταν υπάρχει συνδρομή δύο λόγων μειώσεως από τους οποίους ο ένας αφορά το άδικο (απόπειρα αρθ. 42 παρ. 1 Π.Κ.) και ο άλλος στην ποινή του δράστη.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση 1223/2019 στο areiospagos.gr

https://www.lawspot.gr/nomika-nea/dynati-i-dipli-elattosi-tis-poinis-otan-yparhei-syndromi-dyo-logon-meioseos-enas-afora

To Top