Ανησυχία για τη χρήση ουσιών από νέους

284

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Eλεγχο των Ναρκωτικών (ΙΝCB) για το 2019 σχετικά με τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών στους νέους και τις επιπτώσεις στην υγεία τους, με την κάνναβη να αποτελεί το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό μεταξύ τους. Τα στοιχεία της έκθεσης παρουσιάστηκαν χθες από το ΚΕΘΕΑ. Πιο συγκεκριμένα, το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Eγκλημα (UNODC) εκτιμά ότι το 2016 το 5,6% (13,8 εκατομμύρια) των νέων ηλικίας 15-16 ετών έκανε χρήση κάνναβης, με τα ποσοστά να διαφέρουν ανά τον πλανήτη. Η Ευρώπη συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό με 13,9%, ενώ ακολουθούν η Αμερική με 11,6%, η Ωκεανία με 11,4%, η Αφρική με 6,6% και τέλος η Ασία με 2,7%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το 2015, οι θάνατοι στην ηλικιακή ομάδα 15-29 ετών από όλες τις αιτίες μπορεί να ανέρχονται στο 4,8%, όμως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 23,1% των θανάτων αυτών αποδίδεται σε διαταραχές της χρήσης ουσιών. Με την έναρξη της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών συνδέεται στενά επίσης η χρήση αλκοόλ και καπνού από παιδιά και νέους, που προηγείται της χρήσης κάνναβης και άλλων ελεγχόμενων ουσιών. Ενώ μελέτες διαχρονικά έχουν καταδείξει ότι όσο νωρίτερα γίνεται η έναρξη της χρήσης αλκοόλ, καπνού και κάνναβης στις ηλικίες από 16 έως 19 ετών, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα χρήσης οπιούχων και κοκαΐνης μετά την ενηλικίωση.

Οσον αφορά τις συστάσεις των ειδικών για την αντιμετώπιση της κατάστασης, τα προγράμματα πρόληψης για παιδιά και εφήβους καλό θα ήταν να δίνουν έμφαση στις οικογενειακές και γονικές δεξιότητες, στην ενθάρρυνση της θετικής εμπλοκής των γονιών στη ζωή των παιδιών τους και στην αποτελεσματική επικοινωνία με κανόνες και όρια. Eπειτα, τα σχολικά προγράμματα σπουδών θα πρέπει να στοχεύουν στην ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η λήψη αποφάσεων και η υιοθέτηση στόχων, ώστε οι νέοι να είναι ενημερωμένοι για τις επιπτώσεις των ψυχοδραστικών ουσιών και να μπορούν να ανθίστανται σε επιρροές που ωθούν στη χρήση.  

https://www.kathimerini.gr/1066822/article/epikairothta/ellada/anhsyxia-gia-th-xrhsh-oysiwn-apo-neoys