Ποινή φυλάκισης 15 χρόνων επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στον Μάριο Χατζηξενοφώντος για το διπλό φονικό στον Στρόβολο το 2018, με θύματα τους Γιώργο Χατζηγεωργίου και Ντίνα Σεργίου.

ΠΟΙΝΕΣ:

Ανθρωποκτονία Γιώργου Χατζηγεωργίου: 15 χρόνια φυλάκιση

Ανθρωποκτονία Ντίνας Σεργίου: 15 χρόνια φυλάκιση
Ληστεία: 9 χρόνια φυλάκιση
Απαγωγή προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό: 5 χρόνια φυλάκιση

Δεν επιβάλλονται διαδοχικές ποινές και θα ληφθεί υπόψιν και η μέχρι τώρα κράτησή του.

Τον κατηγορούμενο εκπροσώπησε ο Άντης Γεωργίου και την Κατηγορουσα Αρχή η Πωλίνα Ευθυβούλου. Παρόντες στην αίθουσα του δικαστηρίου ήταν οι γονείς και ο αδερφός του Χατζηξενοφώντος, καθώς και συγγενείς των θυμάτων.

Διαβάζοντας την απόφαση για επιβολή ποινής, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Χάρης Πογιατζης επανέλαβε τις κατηγορίες, στις οποίες κρίθηκε ένοχος ο Μάριος Χατζηξενοφώντος. Εντός της απόφασης περιέχεται και η αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του Χατζηξενοφώντος, κομμάτια της οποίας ανέγνωσε ο κ. Πογιατζης.

Κάνοντας αναφορά σε αποφάσεις που αφορούν το αδίκημα της ανθρωποκτονιας, ο πρόεδρος του δικαστηρίου εξήγησε ότι, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, ο παραβάτης υπόκειται σε δια βίου φυλάκιση. 

Επιστρεφοντας στα γεγονότα της παρούσας υπόθεσης, την οποία χαρακτήρισε αποτρόπαιο έγκλημα, ο κ. Πογιατζης σημείωσε ότι ο Χατζηξενοφώντος δεν ήταν ο ιθύνων νους, αλλά συμμετείχε στη συνωμοσία. 

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος 4 (Μάριος Χατζηξενοφώντος) παρέμεινε αρωγός του κατηγορούμενου 1 (του Λοίζου Τζιωνή) σε όλα τα στάδια της υπόθεσης. «Συνόδευσε τον κατηγορούμενο 1 στην οικία και εισήλθε εντός αυτής», επισημάνθηκε. «Δεν προβληματίστηκε ούτε για το αίμα ούτε για τον 15χρονο», αναφέρει ο δικαστής.

Αρμόζουσα ποινή είναι η ποινή φυλάκισης, επισημάνθηκε, έχοντας υπόψη το νεαρό της ηλικίας και τη χρήση ναρκωτικών, αλλά και τις προσωπικές περιστάσεις του Μάριου Χατζηξενοφώντος.

Θέση του Χατζηξενοφώντος και της υπεράσπισής του ήταν η αθωότητά του, καθώς και ότι εξαναγκάστηκε να ακολουθήσει τον Λοΐζο Τζιωνή στο σπίτι του εγκλήματος. Στην αγορεύση για μετριασμό της ποινής, η υπεράσπιση του Χατζηξενοφώντος ζήτησε δεύτερη ευκαιρία και μεγάλη επιείκεια «για να μπορέσει να ξεκινήσει εκ νέου τη ζωή του και να γίνει ένα ωφέλιμο και παραγωγικό μέλος της κοινωνίας».

Ωστόσο, το Κακουργιοδικείο, χαρακτήρισε τον Χατζηξενοφώντος αναξιόπιστο και πρόσθεσε δύο νέες κατηγορίες εναντίον του. Αποσύροντας τους φόνους εκ προμελέτης, το Κακουργιοδικείο πρόσθεσε τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας κρίνοντάς τον ένοχο. Ο 23χρονος κρίθηκε επίσης ένοχος στις κατηγορίες της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό και της μεταφοράς επιθετικών όπλων.

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν επίσης ο Λοΐζος Τζιωνής, ο ετεροθαλής αδελφός του, Λευτέρης Σολωμού και η πρώην συμβία του Τζιωνή, Σάρα Σιαμς. Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας είχε επιβάλει ποινή δύο διαδοχικών ισοβίων στον Λοΐζο Τζιωνή, την άμεση ποινή φυλάκισης έξι χρόνων, χωρίς αναστολή, στον Λευτέρη Σολωμού και στη Σάρα Σιάμς την ποινή της άμεσης φυλάκισης τεσσάρων ετών, χωρίς αναστολή.

https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/880754/diplo-foniko-15-chronia-fylakisi-ston-chatzixenofontos

To Top