Στη φυλακή δημ. υπάλληλος γιατί «φρουρούσε» ναρκωτικά

250


Σε φυλάκιση έξι ετών καταδίκασε χθες το μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας 30χρονο υπάλληλο δήμου της Λευκωσίας για σοβαρή υπόθεση ναρκωτικών. Ο κατηγορούμενος εκτελούσε χρέη φρουρού των ναρκωτικών, με αντάλλαγμα 150 γραμμάρια κάνναβης για τη δόση του.

Ο 30χρονος πιάστηκε εν ώρα καθήκοντος με τα ναρκωτικά, μετά από έλεγχο της ΥΚΑΝ. Συγκεκριμένα, στις 25 περασμένου Ιουλίου το βράδυ, ενώ αυτός βρισκόταν καθήκον σε χώρο στάθμευσης, ελέγχθηκε από μέλη της ΥΚΑΝ τα οποία βρήκαν στην κατοχή του ποσότητα ναρκωτικών καθώς και σχεδόν πέντε χιλιάδες ευρώ. Σε έρευνα στην οικία του εντοπίστηκαν και άλλα ναρκωτικά. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο συνολικά εντοπίστηκαν:

  • 206,49 γρ. κάνναβης (κατηγορία 2) 
  • 207,3 γρ. κοκαΐνης (κατηγορία 4) 
  • 2.275 δισκία της ουσίας MDMA (κατηγορία 6) και 
  • 1.500,6 γρ. κάνναβης (κατηγορία 8) 

Ο 30χρονος παραδέχθηκε τις κατηγορίες και σύμφωνα με τον δικηγόρο του άρχισε τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία. Κατά την περίοδο αυτή αντιμετώπισε και προβλήματα ψυχικής υγείας. Επίσης, ανέφερε ότι ο ρόλος του στη διάπραξη των αδικημάτων ήταν δευτερεύων. Όπως υποστήριξε, χωρίς να αμφισβητηθεί από την Κατηγορούσα Αρχή, ο κατηγορούμενος ανέλαβε τη φύλαξη των ναρκωτικών ουσιών που βρέθηκαν στον χώρο εργασίας και στην οικία του, με αντάλλαγμα να του δοθεί ποσότητα 150 γρ. κάνναβης για δική του χρήση.

Τα ναρκωτικά, αναφέρει, του δόθηκαν λίγες μέρες πριν από τη σύλληψή του από κάποιο πρόσωπο στο οποίο θα τα παρέδιδε όταν θα τα αναζητούσε. Ωστόσο, δεν τον κατονόμασε επειδή εξέφρασε φόβους για τη ζωή του και τη ζωή των δικών του. Αναφέρθηκε επίσης στο δικαστήριο ότι αποφάσισε να απαλλαγεί από τον εθισμό του στις ναρκωτικές ουσίες. 

Το δικαστήριο στην απόφασή του τόνισε τη σοβαρότητα των αδικημάτων, προσθέτοντας ότι «με κίνδυνο να φανούμε τετριμμένοι, τονίζουμε ότι, τα πάσης φύσεως αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά αποτελούν το καρκίνωμα της σύγχρονης κοινωνίας που ζούμε. Τα ναρκωτικά έχουν εξαπλωθεί παντού. Στα κέντρα διασκέδασης, στις καφετέριες, στα γήπεδα, στα σχολεία και γενικά σε κάθε χώρο συνεστίασης νέων ανθρώπων και όχι μόνο. Τα ναρκωτικά αποτελούν μια υπαρκτή, υποβόσκουσα απειλή που ο καθένας συναντά οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Παρά τις άοκνες προσπάθειες των Δικαστηρίων για αναχαίτιση του φαινομένου, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού η αυξανόμενη τάση διάπραξης τέτοιων αδικημάτων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Ειδικά η κοκαΐνη, όπως και η ουσία MDMA, τονίζουμε ότι βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας των σκληρών ναρκωτικών, προκαλώντας ολέθριες συνέπειες για τους χρήστες. Πρόκειται για παραισθησιογόνα ναρκωτικά που προσφέρουν μια εφήμερη ψευδαίσθηση ενέργειας και ευφορίας. Αφού, όμως, καταλαγιάσει η ψευδαίσθηση αυτή, ακολουθεί η εφιαλτική πραγματικότητα.

Τέτοιες είναι οι ουσίες και τα σκευάσματα που απέκρυβε ο κατηγορούμενος στην οικία του για λογαριασμό του ”εμπόρου”, τον οποίο, δυστυχώς, απέφυγε να αποκαλύψει στις Αρχές».