Προφυλακίστηκε, αθωώθηκε και παίρνει αποζημίωση- Σημαντική απόφαση του δικαστηρίου Πατρών

256

Με απόφαση του εφετείου ένας πολίτης θα αποζημιωθεί για την επί 406 μέρες προφυλάκισή του

Κρίθηκε προφυλακιστέος για υπόθεση ναρκωτικών στη Μεσσηνία αλλά στη συνέχεια αθωώθηκε αμετάκλητα από τη δικαιοσύνη και τώρα το ελληνικό δημόσιο είναι υποχρεωμένο να τον αποζημιώσει. 

Αυτό έκρινε με σημαντική απόφασή του το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων της Πάτρας που με την απόφαση 129/2010 υποχρεώνει την Πολιτεία να αποζημιώσει τον εν λόγω πολίτη με 15 ευρώ για κάθε ημέρα από τις 406 που έμεινε συνολικά στη φυλακή ως προσωρινά κρατούμενος δηλαδή για διάστημα 13 περίπου μηνών. Συνολικά θα πρέπει να του καταβάλλει το ποσό των 6.090 ευρώ (15ευρώ x406 ημέρες).

Ο πολίτης ζητούσε αποζημίωση 11.914,882 ευρώ επικαλούμενος περιουσιακή ζημία και ηθική βλάβη.

Το δικαστήριο κατέληξε στην απόφαση λαμβάνοντας υπόψη την οικογενειακή και επαγγελματική κατάσταση του αιτούντα. Συμφωνα με την απόφαση, ο πολίτης όταν προφυλακίστηκε ήταν 48 ετών, έγγαμος και πατέρας δυο παιδιών, ηλικίας τότε 19 και 17 ετών. Εργαζόταν ως δασοφύλακας και είχε καθαρές μηνιαίες αποδοχές 780 ευρώ.

Μετά την προφυλάκισή του τέθηκε σε αργία και λάμβανε μόνο μέρος του μισθού του δηλαδή 240 ευρώ το μήνα, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να του καταβληθεί το υπόλοιπο μέρος των μηνιαίων αποδοχών του. Μάλιστα όπως σημειώνουν οι δικαστές είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ποτέ θα λάβει τους μισθούς του ενώ η στέρηση της ελευθερίας του επί 406 ημέρες του προκάλεσε έντονη ψυχική ταλαιπωρία και βαθύτατα συναισθήματα θλίψης.

Ο αιτών είχε προφυλακιστεί για πράξεις διακίνησης ναρκωτικών. Ο ίδιος από την αρχή αρνούνταν τις κατηγορίες από τις οποίες τελικά αθωώθηκε αφού δεν προέκυψε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο.