Τι αλλάζει στο συνδικαλιστικό νόμο

448

Αλλαγές που επηρεάζουν τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία και μόνο, θα υπάρχουν στη διάταξη νόμου που θα καταθέσει στη Βουλή εντός του επόμενου 15νθημέρου, το υπουργείο Εργασίας

Με βάση τη συμφωνία με τους Θεσμούς, διάταξη πρέπει να έχει τεθεί προς ψήφιση από το Κοινοβούλιο πριν από την επόμενη έλευσή τους, που έχει προγραμματιστεί για την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου. Η μοναδική παρέμβαση που θα υπάρχει στον ισχύοντα συνδικαλιστικό νόμο θα αφορά το ποσοστό που πρέπει να συμπληρώνεται για να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση ενός πρωτοβάθμιου σωματείου. Στο εξής θα πρέπει να συμμετέχουν το ½ των οικονομικών τακτοποιημένων μελών ενός σωματείου. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο σε σχέση με το 1/3 που ισχύει σήμερα.

Αντίθετα, στην σχετική διάταξη νόμου δεν αναμένεται να υπάρχουν εδάφια που θα αφορούν τις συνδικαλιστικές άδειες, ή τις απολύσεις συνδικαλιστών. Επίσης, δεν θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις ούτε στο σκέλος του χρόνου προειδοποίησης για την προκήρυξη απεργίας, που αποτελούσε πρόθεση των Θεσμών..

Το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η μοναδική παρέμβαση θα αφορά το σκέλος των πρωτοβάθμιων σωματείων. Έτσι, το ζήτημα των αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο δεν αναμένεται να επεκταθεί στα μεγάλα, κλαδικά σωματεία εργαζομένων.